Kolumne
Potrošač u pravu Piše: Dunja Maletić
Pirotehnika - značka nekulture i sebičnosti
Datum objave: 27. prosinca, 2023.

Osvrnite se oko sebe. Zagledajte se u svoju obitelj. Prijatelje. Susjedstvo. Ima li među njima djece? Ima, dakako. Sada se zapitajte koliko će se te djece ovih blagdana "urnebesno zabavljati" pirotehnikom. Zvukovi prvih petardi, raketa i topovskih udara već odjekuju Osijekom, a ja se pitam koliko su njih nabavila djeca, a koliko njihovi roditelji. Ne znaš što je tragičnije, da roditelj nema pojma što mu dijete radi izvan kuće ili da mu isti taj roditelj pirotehniku dobrovoljno stavlja na stol. Zapravo, znam, ovo potonje ipak je gore - odrasla osoba naoko kupuje pirotehniku djetetu, a zapravo ju kupuje za osobno veselje, pritom svojim primjerom učeći potomka da je posve kulerski i normalno slaviti uz eksplozije opasne za okolinu i samoga sebe.



Nije kulerski. Nije normalno. Nije zabavno. Nije dostojanstveno. Malograđanski je. Primitivno. Opasno za zdravlje. Štetno za okoliš. Traumatično za životinje, ali i za mnoge ljude, osobite one starije životne dobi, bebe, oboljele od PTSP-a ili kardiovaskularnih bolesti. Potpališ li fitilj pa za tobom grune, ne, uopće nisi hodajući primjerak frajera, već gmižuća seljačina koja se pali na prasak, u nedostatku ičega drugoga čime bi okolini pokazala istinski frajerluk. Pirotehnika i frajerluk, razočarat ću vas, ne pripadaju u isti rečenični sklop.

Svake godine u ovo blagdansko vrijeme slušamo crne vijesti koje pristižu s odjela kirurgije diljem Hrvatske o ozljedama šake, lica, očiju, ušiju i opeklinama zadobivenim nestručnim i neopreznim rukovanjem pirotehnikom. Dokad? Trebaš li u životu rizik da ti, tvoje dijete ili netko treći ostanete invalidi? Bi li ti savjest bila mirna znajući da si taj invaliditet iskeširao eurima iz svojega džepa ili, u najmanju ruku, izostankom kućnog odgoja? Jednog Silvestrova i sama sam bila žrtva petarde koja mi je nasred ulice doletjela pod noge. Srećom, završilo je "samo" razderanom najlonkom i uzgred opečenom potkoljenicom. Što da je bilo nešto gore, tko bi za to odgovarao? Nema te odgovornosti i odštete koje mogu nadoknaditi nečije narušeno zdravlje.

Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja propisano je da F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (npr. bengalske šibice, konfeti - bombice, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom) te su dostupna u prodavaonicama i kioscima, a njihova je uporaba dopuštena građanima starijima od 14 godina tijekom cijele godine. S druge strane, pirotehnička sredstva F2 (npr. petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete) i F3 kategorije (npr. rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće) sredstva su koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari te se prodaju isključivo osobama starijim od 18 godina (osim petardi i redenika iz F2 i F3 kategorije, čija je prodaja zabranjena građanima za osobne potrebe), u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je prodaja potrošačima dopuštena samo od 15. prosinca do 1. siječnja, a uporaba je dopuštena osobama starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.

Istim su zakonom propisane i kazne za nepridržavanje uputa o nabavi i rukovanju pirotehničkim sredstvima, pa je tako propisana kazna od 660 do 1990 eura za fizičku osobu koja uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje ih u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca. Propisana je i kazna od 130 do 390 eura za zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva. Primijetite li korištenje pirotehnike suprotno navedenim zakonskim odredbama, slobodni ste obaviti prijavu pozivom na broj 112 ili pozivom na broj vaše lokalne policijske postaje.

Osim ljudskih ozljeda, straha i stresa izazvanog bukom i onečišćenja okoliša dimom, otpadom, otrovnim kemikalijama i česticama koje udišemo, pirotehnička sredstva nisu ništa manje opasna ni za životinje u prirodi, osobito za naše kućne ljubimce koji nemaju kamo pobjeći od okrutnosti sebične ljudske zabave koja ih nasmrt prestravljuje. Osjetilo sluha kod pasa i mačaka mnogo je osjetljivije na pucnjavu i glasne zvukove nego u ljudi pa je time i razina njihova stresa zbog vatrometa ili korištenja petardi i raketa mnogo veća. Životinje to pokazuju paničnim bijegom u zaklon, lavežom, cviljenjem, nekontroliranim vršenjem nužde, drhtanjem i golemim nemirom, a nerijetko u strahu podlete pod kotače automobila ili dožive srčani udar. Bolno za životinju, bolno za vlasnika koji to sluša i gleda jer malo je načina da pomogne svom krznenku.

Lijepo je čuti da Grad Osijek ni na ovogodišnjem dočeku neće biti dijelom nazadnog folklora, kao što je lijepo čuti i da su neki trgovački centri odustali od prodaje bilo kakve pirotehnike, pokazavši time društvenu odgovornost i obazrivost prema ljudima, životinjama i okolišu.

Ipak, ne zavaravajmo se. Ulazak u 2024. nipošto neće biti spokojan. Uporaba je pirotehnike od 27. prosinca do 1. siječnja, nažalost, još dopuštena, kao i organizacija privatnih vatrometa, uz prethodno odobrenje policije. Trgovci trljaju ruke, dio potrošača troši prava mala bogatstva na jednokratne eksplozije, dok ostatak građana i nedužne životinje postaju bića drugog reda prepuštena na milost i nemilost buci i ugrozi svoje psihofizičke dobrobiti.

Kako izbjeći sve opasnosti pirotehnike? Jednostavno, uopće ju ne koristiti. Komplekse liječi radom na sebi. Buku stvaraj podizanjem glasa protiv svega trulog u društvu. Pažnju privlači svojim dobrim djelima. Djetetom se bavi bez upaljača u ruci. Slobodno vrijeme ispuni hobijima i putovanjima. Frajeriši se poštovanjem drugih živih bića i okoliša. A, umjesto pucnjavom, slavi i zabavljaj se pjesmom, plesom, dobrim humorom i s još boljim ljudima!