Osijek
ODABIR OBRAZOVANJAZA BUDUĆE ZANIMANJE

Uspješni poduzetnici poručili osmašima: Vjerujte u sebe
Objavljeno 20. lipnja, 2024.
Nemojte se bojati padova, oni su samo dio puta koji vodi k cilju

Vezani članci

NAGRAĐENI NAJBOLJI OSMAŠI I OSMAŠICE

Najosmašica Ena Bračun iz 8.c OŠ Ljudevita Gaja PŠ Sarvaš

Njegujte vašu izvrsnost. Ne bojte se neuspjeha, budite odlučni, makar vam i drugi govorili kako to nije dobro. I nipošto nemojte dati za pravo onima koji govore protiv naše Slavonije, koji govore kako se ovdje ništa ne može...

Dio je to ključnih poruka poslanih s jučer održanog drugog ovogodišnjeg meetupa FUTURE GEN. Konferencija je to u organizaciji Glasa Slavonije i partnera koja za glavni cilj ima promicanje teme ulaganja u budućnost i mlade kroz obrazovanje te pripremanje za ulazak na tržište rada kako bi se osigurala bolja i sigurnija budućnost cijeloj zajednici, što će zasigurno utjecati i na demografsku i gospodarsku sliku regije.

Sam naziv FUTURE GEN povezuje budućnost, generaciju na dolasku, te sugerira potrebu mijenjanja i prilagodbu novim trendovima, a vizual, spajajući olovku i raketu, naglašava važnost inovacije, cjeloživotnog učenja i napretka.

Prvi meetup FUTURE GEN održan je početkom lipnja u Vukovaru, uz suorganizaciju Veleučilišta "Lavoslav Ružička". Ovaj drugi održan je u Osijeku uz surganizaciju Opus Arene, pa je tako mjesto održavanja bila dvorana najpoznatijeg osječkog i najmodernijeg hrvatskog nogometnog stadiona.

Odabir zanimanja


U publici pretežito oni koji još uvijek znanje upijaju - osmaši, najbolji učenici osmih razreda svih osječkih osnovih škola, pridružili su im se i najbolji osmaši iz Bijelog Brda, Čepina, Vladislavaca, Dalja, Vuke, Laslova, Ernestinova i Antunovca. Konferencija je, naime, održana u sklopu još jedne Glasove manifestacije - izbora Najosmaša.

Središnji dio meet upa bio je panel na kojemu su o iskustvima poduzetništva, ali i svoga odrastanja i stasanja govorili oni koji su "još jučer" i sami bili učenici odnosno studenti.

Tema panela, koji je moderirao naš kolega Ivan Alilović, bila je Odabir obrazovanja za buduće zanimanje, a panelisti su bili Josipa Pipunić, savjetnica Uprave hotela Materra, sastavnice Žito grupe; Tomislav Krolo, operativni direktor osječke Orqe; Kristijan Šimičić, poduzetnik i vlasnik EDukOS-a, te Ena Pavelić, vlasnica i začetnica jedinstvenog brenda konjičke opreme Enibo.

O svojim poduzetničkim početcima, upravo kao srednjoškolka, prva je govorila Ena Pavelić, koja priznaje da je svemu kumovalo to što i sama potječe iz poduzetničke obitelji.

- Ideja je došla s mojih 15 godina, sama sam se bavila konjičkim sportom i uvidjela sam kako u Hrvatskoj nema opreme potrebne za taj sport. Počela sam skicirati i crtati modele, koji se, eto, i dandanas proizvode i izvoze u inozemstvo - rekla je uvodno Ena ne skrivajući kako u cijelom procesu proizvodnje želi zadržati domaće, vinkovačke majstore (ona je iz Vinkovaca, nap. a.). Na upit kako je to bit učenik, a potom student i baviti se biznisom, dala je poučan odgovor.

- Mnogo je onih koji, kada se upuste u posao, pa ako on i krene, napuste obrazovanje. No poduzetništvo je jako rizično područje i koliko god vi bili uspješni, situacija se nekad preko noći okrene. Zato mislim kako je dobro završiti na formalan način svoje obrazovanje i steći "papir".

Sličnog razmišljanja je i Josipa Pipunić, koja je prvo pojasnila zašto su u Žito grupi ušli u novu djelatnost, hotelijerstvo i medicinski turizam.

- Kao firma koja ima mogućnost ulagati u razvoj regije, potaknuli smo ga u smjeru za koji držimo da bi mogao biti jako pozitivan. Shvatili smo da Slavonija ime velik potencijal i upravo kroz naše projekte želimo ga i pokazati. No, kao i uvijek, smatramo da nas ne treba isticati i hvaliti kao pojedinca - rekla je.

Upitana je kakva su njezina iskustva studiranja u inozemstvu.

- Nakon što sam završila preddiplomski na osječkoj Ekonomiji, željela sam studirati vani kako bih stvorila prijateljstva i kontakte s ljudima iz cijelog svijet. Moja topla preporuka svima koji mogu jest otići van, bar na jedan semestar, jer to što dobijete nije samo teorija, to su kontakti i odnosi koje ćete donijeti sa sobom. To je ono što vrijedi najviše - naglasila je.

Tvrtka u svjetskim razmjerima u samo pet godina od osnutka postala je i osječka Orqa, a Tomislav Krolo je to ovako protumačio:

- Mi smo kao tvrtka pivotirali u smislu da, kada tržište otvori neku priliku, vi je ugrabite. Tako smo mi i otpočetka bili orijentirani na američko tržite, pa smo i prošle godine dvije trećine prihoda napravili na tom tržištu. Ne možemo nabrojiti sve naše uspjehe, ali posebno zanimljiv nam je projekt koji provodimo s osnovnim školama, a vezan je uz edukaciju letenja dronovima - uvodno će naš panelist. ​Entuzijazam je ono što traže prilikom zapošljavanja.

Životne poruke


- U ovom trenutku sustav ne prepoznaje neke nove tehnologije i zanimanja budućnosti u onoj mjeri u kojoj bi trebao. Dron-industrija je kao takva mlada industrija i vi ne možete raspisati natječaj u kojem tražite, primjerice, pet godina iskustva u razvoju dron-softvera kad ni sama ta industrija nije toliko stara. Zbog toga smo se opredijelili za angažman mladih ljudi koji imaju strast u tome što rade. Zahvaljući tome što je Osijek sveučilišni grad, u tome smo uspjeli - ne skriva Krolo.

Strast biti najbolji, među deset najboljih gimnazija u Hrvatskoj jest ono što je Kristijana Šimičića dovelo do pokretanja još jedne osječke privatne srednje škole.

- Znali smo da ne želimo biti još jedna privatna škola kojoj će cilj biti zarada ili utjecaj, nego da mi Slavonci nešto drukčije ponudimo. Angažirali smo najbolje predavače, upisali prvi generaciju, među kojima su bili i neki od prošlogodišnjih Najosmaša. Nama je u fokusu interesa učenik, našu školu ne može svatko upisati, a pri tome ne mislim na materijalne uvjete, već na bodovni prag, uz Isusovačku gimnaziju, mi smo prošle godine bila jedina škola koja je imala bodovni prag, a time želimo privući učenike koji žele obrazovanje, koji žele izvrsnost, koji uz obrazovanje žele još puno toga drugoga dobiti - naglasio je Šimičić, ponovivši kako ne žele biti elitna škola po platnoj moći roditelja, već elitna škola po kvaliteti ulaznih učenika i zato su osigurali stipendiju u iznosu od 230 tisuća eura. Prijave su otvorene još danas (petak).

Potom, za kraj panela, svatko od njih je osmašima uputio životne poruke.

- Nemojte se bojati biti drukčiji. Svatko od nas ima svoj put i on mora biti takav kakav jest. Ne treba biti isti kao vaših kolega, brata ili sestre. Vjerujete u sebe, u svoje snove, možete sve što hoćete, samo se trudite, budite uporni i nemojte odustajati. Nikada nije kasno da se predomislite i pokušate nešto nove - poručila je Josipa Pipunić.

- Samim tim što ste vi ovdje, vi ste posebniji od ostalih. Vaših osam godina škole bilo je teže nego većini vaših vršnjaka, vaše ocjene su pokazale da se niste predavali, a izbor vaših učitelja i učenika dao vam je ohrabrenje da ćete, vrlo vjerojatno, u životu uspeti. No vaš uspjeh, ili neuspjeh, neće ovisiti o okolini u koji se nalazite, nego isključivo o vama, hoćete li odustati ili ne. Da će na tom putu biti padova - hoće, ali ključna razlika između čovjeka koji je uspješan i neuspješan jest u tome što uspješni padaju i dižu se, nastavljaju. Nemojte nikada razmišljati o tome na način "mi smo u Slavoniji, nama je teško, ovdje je teško zaposliti se, nešto proizvesti, probiti tržište...", to su sve laži. Usudite se uspjeti - poziva Kristijan Šimičić.

- Istražujte, pokušajte naći nešto što čete raditi sa strašću. Ja ne bih ljubav brkao s poslom, ali strast je bitna, jer u svojoj karijeri nisam još upoznao onog tko je nešto respektabilno napravio u karijeti a da to nije radio sa strašću. I to je ključne stvar. STEM je atraktivan jer će se tehnologa razvijati i dalje, ali ne možemo svi raditi u njemu. Trebat će nam i dalje profesori filozofije i vodoinstalateri, netko će morati i hranu proizvoditi - stava je Tomislav Krolo.

- Na padove nemojte gledati kao na pad, nego kao na prepreku koju prelazite da biste došli do cilja! Okružite se dobrim ljudima, nađite dobre prijatelje koji vaše uspjehe neće gledati kao svoje neuspjehe, nego će vas poticati i neće vas vući unatrag. Pazite s kim se družite - jasna je na kraju bila Ena Pavelić. 
Dario Kuštro

KATARINA KATULIĆ HZZ - UVODNO PREDAVANJE

Moramo biti svjesni utjecaja tehnološkog napretka

 

Katarina Katulić, voditeljica Odjela za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje iz osječkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u uvodnom je predavanju sudionicima konferencije, a mahom su to bili učenici koji završavaju svoje osnovnoškolsko obrazovanje, predstavila stanje na "lokalnom" tržištu rada i upoznala ih s mjerama koje provodi Zavod, a kojima je cilj usmjeriti k odabiru pravog zanimanja prema osobnim preferencijama, mogućnostima, ali i tržišnim prilikama.

- Prilikom vaše odluke o upisu u srednju školu htjela bih vam skrenuti pozornost na određene faktore koji će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vas o daljnjem nastavku, ili, još bolje, o početku vaše karijere.

Za početak ne možemo poreći kako to što se nalazimo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji svima nudi veliku širinu vezano uz programe i srednjoškolskog obrazovanja, a potom i studijske programe. Tu nećete biti uskraćeni ni ograničeni u smislu odabira nastavka svoje karijere.


Ono što je bitno za vaš odabir jest da radite nešto što ćete voljeti, prije svega su vaši interesi i motivacija, kako biste došli do toga da to što radite, radite uživajući. Jedna od izreka o tome glasi da onaj tko je odabrao ono što radi - zapravo ne radi ni jedan dan svog života.

Kada govorimo o stanju na tržištu rada, moramo biti svjesni kako se ono cijelo vrijeme mijenja i stoga je ponekad bitno gledati ona zanimanja koja su u deficitu, dakle da se usmjerite u nešto gdje ćete što lakše naći zaposlenje.

Trendovi se, kao što sam rekla, mijenjaju, dio tehnološkog napretka će u svakom slučaju neka od zanimanja u razdoblju između pet i deset godina dovesti na granicu potreba. Morat ćemo se jednostavno suživjeti s utjecajem umjetne inteligencije i u tom dijelu biste se trebali početi već sada pripremati - iskreno će Katarina Katulić.

POZDRAVNE RIJEČI

Veselimo se vašoj i našoj zajedničkoj budućnosti

 

Sudionike drugog ovolipanjskog meetupa FUTURE GEN pozdravili su i predstvnici lokalne vlasti. Dožupan Josip Miletić naglasio je kako je jedan od ciljeva Osječko-baranjske županije pružanje snažnog doprinosa onima koji su izvrsni. “Tako smo izgradnjom Regionalnog znanstvenog centra za STEM područja za izvrsnost željeli u ovom mandatu naglasiti ono što želimo pratiti, a to je izvrsnost naših osnovnoškolaca, testirati ih, promovirati izvrsnost, a onima koji su najatalentiraniji pomoći da te talente razviju kako bi poslije mogli biti nositelji društva u svemu onome što je nama važno. A važno je i ovo da naši mladi imaju priliku čuti iskustva onih koji su već uspjeli u svojim profesijama, kako bi od njih dobili korisne savjete”, rekao je Miletić.

- Jako mi je drago što uz ovu dodjelu nagrada najosmašima imamo i ovakav panel, koji će vam koristiti u odabiru vaše daljnje budućnosti i sljedećim koracima koje ćete poduzeti. Mi vas kao Grad Osijek očekujemo na našim prijavama za stipendije za srednje škole - potičemo vas time da ostanete izvrsni, da ne prihvaćete ništa manje od toga, jer vi ste naša budućnost - rekla je dogradonačelnica Jasenka Crnković.


Kao svojevrsni domaćin sudionike konferencije pozdravio je Mario Mihaljević, glavni urednik Glasa Slavonije.

- Danas pokrećemo i novu tradiciju, koju smo započeli nedavno u Vukovaru, pa tako simbolično povezujemo ova dva grada koja predstavljaju budućnost s dragim osmašima, s klincima, s najboljima među njima, koji su budućnost našeg cijelog kraja. Pred nama je zanimljiva rasprava, a naši dragi panelisti siguno će vam bar u jednom dijelu pomoći u sljedećem koraku, upisu u srednju školu, odnosno vašoj i našoj zajedničkoj budućnosti - rekao je Mihaljević.

Josipa Pipunić

savjetnica Uprave hotela Materra

Nemojte se bojati biti drukčiji. Svatko od nas ima svoj put i on mora biti takav kakav jest. Ne treba biti isti kao vaših kolega, brata ili sestre. Vjerujete u sebe, u svoje snove, možete sve što hoćete, samo se trudite, budite uporni i nemojte odustajati.



 



Kristijan Šimičić

vlasnik EDukOS-a

Nemojte nikada razmišljati o ovome na način "mi smo u Slavoniji, nama je teško, ovdje je teško zaposliti se, nešto proizvesti, probiti tržište...", to su sve laži. Usudite se uspjeti, samim time što ste ovdje, vi ste - izvrsni.



 



Tomislav Krolo

operativni direktor, Orqa

Istražujte, pokušajte naći nešto što ćete raditi sa strašću. Ja ne bih ljubav brkao s poslom, ali strast je bitna, jer u svojoj karijeri nisam još upoznao onog tko je nešto respektabilno napravio u karijeri a da to nije radio sa strašću. I to je ključna stvar.



 



Ena Pavelić

brend konjičke opreme Enibo

Na padove nemojte gledati kao na pad, nego kao na prepreku koju prelazite da biste došli do cilja! Okružite se dobrim ljudima, nađite dobre prijatelje koji vaše uspjehe neće gledati kao svoje neuspjehe, nego će vas poticati i neće vas vući unatrag.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike