Osijek
VRHUNAC NAJEZDE KOMARACA

Komarci divljaju, a tretmani zbog kiše tek u petak
Objavljeno 27. lipnja, 2024.
Zajedno s petkom, ukupni trošak u borbi protiv komaraca iznosit će nešto manje od 850.000 €
Da je u Osijeku i okolnim mjestima najezda komaraca na vrhuncu, potvrdio je u srijedu zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin najavljujući nove sveobuhvatne simultane tretmane zemlja-zrak na cijelom području Grada Osijeka.

- Osijek se nalazi na vrhuncu najezde komaraca u ovoj sezoni, brojke pokazuju da smo u crvenom i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je nove preporuke za nove sveobuhvatne simultane tretmane zemlja-zrak. U njih će se krenuti čim vremenski uvjeti to dopuste, navjerojatnije od petka ujutro, a ići će se od istoka prema zapadu - najavio je Vulin, dodavši da, ako ranije odrade tretmane a padne kiša, nažalost, neće biti učinjeno ništa osim što će biti uzalud potrošena sredstva.

Tretmani će simultano početi na području općine Erdut i dinamikom jutro - večer ići prema zapadu, a uz Osijek biti će obuhvaćena i administrativna područja općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci, jer je riječ o područjima koja su uz Kopački rit uzrok najvećeg broja komaraca. Vulin je iznio podatak struke da bi nakon ovih tretmana bila suzbijena ova generacija komaraca i kako bi stanovnici tretmanom obuhvaćenog područja ostatak ljeta mogli biti relativno mirni.

- Procjena NZJZ-a OBŽ-a je da bismo nakon ovih tretmana mogli održavati stanje podnošljivim i da se pojava komaraca suzbija tretmanima sa zemlje tamo gdje monitoring to pokaže. Nalazimo se na vrhuncu najezde, ovo je priroda, borimo se na najučinkovitiji način prema pravilima i preporukama struke. To je nešto što je izvan naše moći, prouzročeno prirodnim pojavama. Svjesni smo kako živimo na području okruženom močvarom - rekao je Vulin.

Zaključno s tretmanima najavljenima za sljedeće dane ukupni trošak u borbi protiv komaraca iznosit će nešto manje od 850.000 eura, kazao je Vulin, podsjetivši kako imaju osiguranih 1,6 milijuna eura, od čega je 800.000 eura novac Grada Osijeka, 600.000 eura osigurala je Vlada RH i 200.000 Osječko-baranjska županija. Dodatnih 312.000 eura za borbu protiv komaraca osigurano je u proračunima susjednih općina na temelju potpisanog sporazuma.

- Ukupni potencijal za borbu protiv komaraca u ovoj sezoni iznosi 1,912 milijuna eura, a dođe li do novih vodenih valova, koji će prouzročiti nove najezde komaraca, i to ne bude dovoljno sredstava, bit će osigurano i dodatno financiranje - najavio je Vulin, vjerujući kako do toga ipak neće doći.

Tomislav Prusina
U Kopačkom ritu neslavan rekord
Tretmani odrađeni 19. lipnja pokazali su visoku učinkovitost, koja je na najugroženijim područjima, u Podravlju i Tvrđavici, iznosila 99 posto. Učinkovitost tretmana pozitivna je bila i na područjima Pampasa, Brijesta, Bosutskog, Donjeg grada, Iktusa, Višnjevca i Retfale. No već praćenja od 25. lipnja pokazala su prave razmjere najezde komaraca, te je tako izmjeren neslavni rekord od 31.342 jedinke uhvaćene u klopku tijekom 12-satnog promatranja u Kopačkom ritu. U Josipovcu su izbrojene 19.402, a više od deset tisuća jedinki ulovljeno je tijekom promatranja na području Pampasa i Podravlja. Vulin je napomenuo kako su za područje grada Osijeka, uključujući i posljednje, izdane 82 preporuke NZJZ-a OBŽ-a.

Možda ste propustili...

DOPUSNICA ZA NOVI SVEUČILIŠNI STUDIJ

Od jeseni na studij logopedije u Osijeku

PONIJELI SA SOBOM I PLASTIČNE ČEPOVE

Djeca iz Centra za autizam u posjetu Policijskoj upravi

OPREZ, JOŠ SE JEDNO RASKRIŽJE ZATVARA

Spoj Županijske i Gundulićeve 30 dana bez prometovanja!

Najčitanije iz rubrike