Osijek
KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala
na veterinarske ambulante
Objavljeno 27. travnja, 2024.
Zapadnoškotski bijeli terijer Beny žrtva je krvožedne parazitske napasti
Preuranjen dolazak proljeća s iznadprosječno visokim temperaturama zraka pogodovao je ranijem razvoju krpelja, zbog čega, kako doznajemo, vlada prava navala na vaterinarske ambulante. U jednoj od njih kao žrtva te krvožedne parazitske napasti bio je zapadnoškotski bijeli terijer Beny, čiji nam je vlasnik otkrio da njegov pas u 12,5 godina nikada nije bio bolestan, a sada svakodnevno prima injekcije i infuziju te je njegov oporavak i dalje neizvjestan, a sve zbog toga što je imao nesreću da ga ugrize zaraženi krpelj.

- Beny je jedva preživio, trenutno se bori, vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, no važno je znati da su se ove godine krpelji očito pojavili puno ranije. U posljednje sam ga vrijeme rijetko šetao po gradu i parkovima, no razbolio se i odmah sam ga odveo veterinaru, koji je pronašao krpelja, i, evo, već treći tjedan je na infuzijama i injekcijama, poremećena mu je krvna, ali i opća zdravstvena slika. Nevjerojatno koliko jedna životinja veličine komarca može oštetiti organizam - pojadao nam se vlasnik simpatičnog terijera.

Rano je počelo...


Dodaje kako je u razgovoru s veterinarima doznao da je ove godine jako puno krpelja, čak i na mjestima gdje ih ne bismo očekivali.

- Pitao sam veterinara gdje je pas mogao pokupiti krpelja, s obzirom na to da nije puno šetao izvan dvorišta, a on mi je odgovorio da psi ni ondje nisu sigurni, jer krpelji nošeni vjetrom ili na razne druge načine mogu dospjeti bilo kamo, pa i u naša dvorišta. Riječ je o pravoj pošasti, veterinartske ambulante pune su zbog krpelja. Jedna prijateljica u istom je danu otkrila tri krpelja na svom ljubimcu, s tim što ja nisam imao sreće, meni je ćuku ugrizao zaraženi krpelj, a ovi nisu bili zaraženi, pa su samo izvađeni bez posljedica - dodaje naš sugovornik.

Iako danas postoje razna sredstva za obranu od krpelja, važno je znati kako ni jedno od njih ne pruža stopostotnu zaštitu, stoga je uz njihovu upotrebu potrebno redovito pregledavati kućne ljubimce, osobito one koji se kreću po parkovima i šumama.

- Prijateljeva njemačkog ovčara krpelj je ugrizao baš na mjestu gdje je bila istisnuta ampula. Kažu da su najkvalitetnija zaštita tablete koje se dobivaju na recept i ogrlice - napominje Osječanin.

Tragom njegovih riječi kontaktirali smo veterinarsku ambulantu VET-PET, gdje su nam potvrdili da ove godine usitinu imaju pune ruke posla kada je riječ o krpeljima.

- Ove godine nam je baš "veselo", počelo je dosta rano, no situacija je takva, klima se mijenja i mnoge stvari s njom, te se svi moramo prilagođavati. Ali da je bilo puno bolesti, jest. Borimo se, nema nam druge - rekao nam je dr. vet. med. Tomislav Vrgoč, koji savjetuje vlasnicima pasa da svojim ljubimcima redovito stavljaju pravovaljanu zaštitu.

Pregledajte psa


- Puno je preparata, najčešće govorimo o tabletama, ampulama i ogrlicama. Bitno je da psi budu zaštićeni nečim od navedenog te da se preparati upotrebljavaju prema uputama proizvođača. Iako ne postoji stopostotna zaštita, tableta je, prema mom mišljenju, ipak najbolja, no svakako je potrebno redovito pregledavati kućne ljubimce koji borave na otvorenom - savjetuje taj veterinar.

U našim krajevima krpelji su najčešće zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi i virusom krpeljnog meningoencefalitisa, koje sa "slinom" mogu unijeti u ranu. Samo manji broj krpelja inficiran je navedenim uzročnicima, a vjerojatnost nastanka infekcije raste s dužim boravkom parazita na tijelu. Istraživanja pokazuju da zaraženi krpelj u prvih deset sati samo u malom postotku slučajeva uspijeva zaraziti ubodenu osobu. Zbog toga ga je potrebno u cijelosti što prije ukloniti s površine kože, i to s pomoću alkoholom dezinficirane pincete laganim povlačenjem i bez gnječenja. Prilikom izvlačenja krpelja je potrebno uhvatiti za gornji dio trupa, tj. što bliže koži, ne treba ga premazivati i omamljivati alkoholom, uljem i sl. jer se time povećava vjerojatnost izlučivanja uzročnika u ubodnu ranicu. Nakon uklanjanja krpelja ubodno mjesto i ruke treba oprati sapunom i vodom, osušiti i dezinficirati sredstvom za dezinfekciju. Ako to niste sposobni učiniti, ili se bojite to učiniti sami, javite se što prije svome liječniku - napominju epidemiolozi.

Ivan Alilović
U SLAVONIJI PRIJETI “IXODES RHICINUS”
Epidemiolozi objašnjavaju kako s dolaskom toplijih i dužih proljetnih dana izrazito raste i opasnost od uboda krpelja, čija je aktivnost naročito naglašena u proljeće i rano ljeto, a nešto manje u jesen. U kontinentalnom dijelu Hrvatske najučestaliji su šumski krpelji vrste Ixodes rhicinus. Krpelji žive na grančicama i lišću niskog raslinja i grmlja do visine jednoga metra. Za boravka ili kretanja po takvim mjestima uhvatit će se na našu odjeću i tražiti pogodno mjesto na tijelu za ubod oštrim rilcem u kožu i sisanje krvi. Uglavnom su to područja s tankom kožom, gdje je krv lako dostupna, tj. noge, struk i genitalna regija, a kod djece i vlasište. Zbog izlučivanja “sline”, u kojoj je tvar s anestetskim djelovanjem, ubod krpelja potpuno je bezbolan.

Možda ste propustili...