Osijek
VERONIKIN RUBAC

Darovali su lani nemoćnima
2817 volonterskih sati
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Za 102 korisnika koja žive sami svakodnevno se brinulo 47 volontera osječke katoličke udruge
Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama "Veronikin rubac" u Osijeku je održala, u dvorani Franjevačkog samostana sv. Križa u Tvrđi, godišnju izvještajnu skupštinu. "Veronikin rubac" djeluje 17 godina u uredu u Tvrđi, te je svečanost otvorena zahvalom za domaćinstvo gvardijanu fra Venanciju Mihaljeviću i njegovim prethodnicima franjevcima. Uz poseban dar - navijačke rekvizite NK Osijek, predsjednica Ines Maldini zahvalila je duhovniku "Verinikina rupca", fra Zoltánu Dukaiju.

- Volonteri udruge 2023. godine darovali su korisnicima 2817 volonterskih sati. Za 102 korisnika brinulo se 47 volontera. Brojnima zdravlje više ne dopušta volontiranje, pa su postali korisnici usluga, te je broj članova u odnosu prema 2022. manji. Prošle godine umrlo je četvero korisnika, oporavljeno šestero, u ustanove smješteno 16, a čak 52 nova korisnika koriste se pomagalima. Osobe kojima pomažemo uglavnom žive same, na granici imovinskog cenzusa koji bi im omogućio skrb nadležne institucije - izvijestila je predsjednica Maldini. Korisnici su prije svega oni koji nisu u mogućnosti sami ostvariti prava iz sustava jer za to nisu fizički ili zdravstveno sposobni.

- Statistike prije inflacijskog udara pokazale su da u strukturi stanovništva prema financijskom statusu 20 posto hrvatskih građana (700.000) živi na granici siromaštva, pri čemu je 500.000 već ispod te granice, a 200.000 na samom rubu. Granica siromaštva ekvivalentna je iznosu 403 eura za mjesečne životne potrebe samca. U tim su situacijama najčešće starije osobe, posebno one koje žive same, ponajviše žene. Ovisno o životnim okolnostima, samci mogu primati od 132 do 172 eura zajamčene minimalne naknade. Planirane aktivnosti u okviru našeg projekta uključuju pružanje fizičke pomoći u raznim svakodnevnim aktivnostima, oko osobne higijene, higijene okoliša stanova, kuća, pomoć oko kuhanja ili glačanja rublja, pomoć u opskrbi živežnim namirnicama, nabavi lijekova, pomoć pri uzimanju terapije, pomoć pri kontaktiranju liječnika obiteljske medicine i naručivanju za posjet liječnika specijalista te pratnja i vožnja na specijalističke tretmane, odlazak na groblje, a potpora je i u pomaganju rješavanja problema informatičke nepismenosti zbog digitalizacije ili promjene valuta. Ponekad su to samo najsitniji popravci u kućanstvu, osiguravanje privremene upotrebe skupih pomagala ili onih nužnih, npr. toaletnog stolca ili hodalice, koji su traženi nakon operacijskih zahvata. Volonteri Katoličke udruge "Veronikin rubac" tako postaju članom obitelji korisnika, ostaju uz njih u njihovoj sredini što je duže moguće. To je do potpunog ozdravljenja ili do smještaja u instituciju, ako je potrebna takva vrsta skrbi, ili, na žalost, do preminuća - kaže Maldini.

Nevenka Špoljarić
PETERO NOVIH VOLONTERA U UDRUZI
Na skupštini se Maldini pohvalila s petero novih volontera. “Udruzi pristupaju i rado doniraju pomagala i radno sposobni. Imamo dobru suradnju s braniteljskom socijalno-radnom zadrugom Lege čistoće, koji nam prilikom odvoza nepotrebnih stvari sugrađana doniraju upotrebljiva pomagala. Dopredsjednik Viktor Beniković ih uredi i priredi za posudbu. U pregledu našega rada u 2023. prepoznatljiv je naš motiv, pokretač i vrijednosti kojima težimo, a najbolje su opisane riječima sv. Ivana Pavla II.: Kršćanstvo je osoba.” poručila je Maldini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike