Osijek
SVIBANJSKI SAJAM ANTIKVITETA

Za anatomsku su lutku zainteresirani ugostitelji
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Kutija za keks, ogrlica, crni cilindar, lutkica, langošica... što god kupili, na Sajmu je dobro raspoloženje - gratis

Ugodno je bilo subotnje prijepodne na Sajmu antikviteta, koji se ustoličio u Parku kralja Držislava, odnosno kod Školjke, u organizaciji Tržnice d.o.o. Osijek i uz supokroviteljstvo Turističke zajednice grada Osijeka. Što zbog prihvatljivih vremenskih uvjeta za šetnju, što zbog toga što nije bila prevelika gužva, nego sve baš s mjerom, bila je to prava prilika za pozorno razgledanje, traženje onog što vas zanima. Dogodilo se, dakako, i mnogo susreta, razgovora ugodnih...

Iz naše smo ophodnje ovaj put izdvojili dva izloška. Prvi je anatomski model ljudskog trupa s prikazom razmještaja unutarnjih organa. "Medicinska je škola čistila svoj inventar, pa se lutka, eto, našla kod nas", izvijestio nas je prodavač Davor dodajući kako su zanimanje za kupnju pokazali - ugostitelji, zanimljiva im je kao inventar u objektu. Cijena je 50 eura.

Za drugi nam se predmet isprva učinilo da je kofer, no pokazalo se kako je riječ o kutiji za keks. Limenoj i oslikanoj. "To je kutija za keks iz Njemačke, a mi smo je otkupili od vlasnika koji je bio u Bizovcu. Jako su rijetke, bar ovako dobro očuvane i velike, pa je cijenimo 30 eura", otkrio nam je prodavač Đurika.

Uvijek volimo zaviriti i tko je što kupio... Primjerice, Osječanka koju smo zaustavili kupila je figuricu žute ptičice iz poznatog crtića za samo jedan euro.

Čujemo kako se na jednom štandu povela rasprava o tome je li jantar na privjesku pravi, ispipavala se ogrlica, vagalo se je li težak ili lagan, a na drugom je štandu mladić isprobavao crni šešir tipa cilindar.

Kako još nije prošlo vrijeme vrtnih radova, kupovao se i prijesad povrća i cvijeća. OPG-ovi su nudili sir, napitke od domaćih biljaka, med, ljekovito bilje... Langošice ne trebamo ni spominjati.

Dario Kuštro
ANTIK FANATIK
WMF-ov stalak za salvete

 

Na svibanjskom smo Sajmu antikviteta među mnogim zanimljivim predmetima uočili i izdvojili neveliki posrebreni metalni stalak za salvete. Na plitkoj bazi, koja se izvija nad niskim povijenim nožicama, izdiže se korpus stalka s elegantnim stiliziranim četverolisnim cvijetom nad dvjema laticama, a identičan prizor, logično, nalazi se i na drugoj strani tog uskog funkcionalnog predmeta. Na jednoj od nožica decentno je utisnut pečat tvrtke koja ga je proizvela "W M F".

WMF je oznaka za jednu od najvećih njemačkih tvornica metalnih ukrasnih i uporabnih predmeta Württembergische Metallwarenfabrik čijim se divnim radovima, osobito onim secesijskim, uvijek divimo. Tvornicu su u Geislingenu 1853. utemeljila braća Straub i Schweizer koji su se 1880. udružili s tvornicom metalnih proizvoda vlasnika Ritter & Comp. čime je nastala nova, planetarno poznata, tvrtka Württembergissche Metallwarenfabrik koja uspješno posluje i danas. Kako u počecima, tako i danas, tvrtka proizvodi vrhunski dizajnirane predmete od najkvalitetnijeg materijala. Ovaj neveliki stalak za salvete nastao u razdoblju art dekoa krasio je stol neke od osječkih familija od razdoblja između dva svjetska rata do danas kada je pronašao svoj novi dom.

Piše: Grgur Marko Ivanković

Možda ste propustili...