Regija
PRISILNA NAPLATA DUGOVANJA ZA VODU

Vodovod prvi put ide s ovrhama - njih 871
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Uprava mora presjeći naslijeđenu dosadašnju praksu neposezanja za prisilnom naplatom. Ukupan dug za vodu iznosi 2.740.000 kuna
ĐAKOVO - Iako su računi za vodu jedna od manjih stavki među režijama, a Grad Đakovo opetovano ističe da ima cijenu vode znatno ispod drugih – 11,87 kuna po prostornom metru utrošene vode – Đakovački vodovod suočava se ogromnim dugovanjima kućanstava i privrede na to ime, a koji su se taložili godinama, pa prvi put u svome poslovanju uskoro poseže za ovrhom kao instrumentom prisilne naplate. Jer, ukupan dug kućanstava i gospodarsva za vodu je čak 2.740.000 kuna, u što su uključena sva dugovanja, počevši od 0,01 kune naviše.
Slali opomene
Neposezanje za ovrhama kao krajnjom mjerom naplate potraživanja te narasla dugovanja potrošača za vodu naslijeđeni je problem aktualne uprave, koja je na čelu ovog društva od 20017. godine i koja, kaže direktor Vodovoda Ivan Kočiš, sada mora "presjeći" taj rastući problem, te posegnuti za ovim instrumentom prisilne naplate.

- Cijelo vrijeme šaljemo opomene dužnicima, a kako njihova dugovanja ne bi završila u zastari - kaže Kočiš.

Uskoro će na adrese neplatiša, i kućanstava i privrede, stići gotovo 900 ovrha, točnije njih 871. Jer, broj kućanstava dužnika od 500 kuna naviše je 719, a dužnika gospodarstvenika s dugom od 500 kuna naviše je 152. Kućanstva neplatiše vode, računajući one s dugom od 500 kuna naviše, nagomilali su ukupan dug na 1.302.000 kuna, a privreda, također s dugovima od 500 kuna naviše, na 948.000 kuna. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je najveći pojedinačni dug među kućanstvima neplatišama gotovo – 43.000 kuna! Najveći pojedinačni dug među gospodarskim subjektima je 161.000 kuna.

Sve se to odvija, a ovaj komunalac najavljuje rez ignorantskom odnosu neplatiša prema obvezi podmirenja dugovanja za vodu, u trenutku kada je Đakovački vodovod krenuo u megaprojekt Aglomeracija Đakovo, vrijedan čak 250 milijuna kuna, a u kojem on participira s osam milijuna kuna. Kočiš kaže – bitna je svaka kuna i svaka ušteda.

Uštedjeti
- Kako ne bismo podizali kredit, moramo utržiti svaki dug. Gledamo uštedjeti gdje god možemo i da nam što više novca ostane na računu, i kroz javne nabave i sve ostale aktivnosti i stavke da se povoljnije prođe. Naplatimo li dugovanja za vodu i prodamo li zgradu Energe, za koju smo u međuvremenu ocijenili da je prevelika za potrebe Vodovoda, mogli bismo bez podizanja kredita zatvoriti tih osam milijuna kuna koliki je naš udjel za Aglomeraciju Đakovo, gdje smo uveli sve izvođače koji su bili nominirani. Radi se na sve strane – i Budrovci, i Piškorevci, i Đakovo, i prema Selcima se treba upravo krenuti raditi. Zbog lošeg vremena radovi su malo terminski pomaknuti, no dinamika je sada stabilizacijom vremena puno bolja - kaže Kočiš. No osim tog projekta, pred Vodovodom je i aglomeracija Semeljci, Punitovci, Trnava, radit će se spojni cjevovod za Levanjsku Varoš da se taj kraj skine s tehničke vode itd. Tu je i projekt smanjenja gubitaka, koji su sada ovom komunalcu 35 posto... A za sve to, kaže Kočiš, bitno je i financijsko stanje Vodovoda, njegova financijska stabilnost.
Suzana Župan
rekorder
NAJVEĆI DUG KUĆANSTVA JE 43.000 KUNA
DUŽNICI DO 500 KN UKUPNO DUGUJU 490.500 KN
Velik je i broj dužnika s dugom do 500 kuna. Njihovo ukupno zaduženje je gotovo pola milijuna kuna, točnije 490.522 kuna. Đakovački vodovod će, kaže njegov direktor Ivan Kočiš, ovih dana odlučiti o najmanjem iznosu koji će biti obuhvaćen ovrhom - hoće li to biti 500 kuna ili manje od toga.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike