Regija
POTPORE MINISTARSTVA SPORTA

Novac za teniske terene, igrališta, vanjski fitness...
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Za sufinanciranje projekata općinama Bošnjaci, Cerna, Gunja i Štitar odobreno ukupno 262.500 €
ŽUPANJA - Na temelju odluke o odabiru projektnih prijedloga za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo je približno 10 milijuna eura za 84 jedinice lokalne i regionalne samouprave. Među njima je i osam općina iz Vukovarsko-srijemske županije, za koje je izdvojeno približno 460.000 eura. Polovina odobrenih projekata iz najistočnije županije s područja su županjske Posavine.

Za sanaciju i opremanje nogometnog igrališta Njivica Općini Bošnjaci odobren je iznos od 116.447,50 eura. Općina Gunja ostvarila je pravo na sufinanciranje izgradnje teniskog terena iznosom od 56.067,60 eura. Preostalih 20 posto do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Općina iz vlastitog proračuna. Ovo je, naglašava načelnik Anto Gutić, prvi u nizu sportskih terena koji se planiraju izgraditi u okviru realizacije športsko-rekreacijskog centra Krnjacka. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za sufinanciranje projekta izgradnje vanjskog fitnessa – uličnog treninga u Cerni s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac potpisao je i načelnik Josip Štorek. Ukupna je vrijednost projekta 63.025,98 eura s PDV-om, a Ministarstvo će ga sufinancirati s 45.000 eura. Štorek ističe da će njegovom realizacijom Općina Cerna mještanima povećati dostupnost sportskih građevina, povećati interes za bavljenje sportom i doprinijeti njegovu razvoju te unaprijediti kvalitetu života i zdravlja stanovnika na tome području. Ukupna površina predstojećeg zahvata iznosi 250 četvornih metara. Na površini od 164 kvadrata, koja će biti prekrivena zaštitnom antistresnom podlogom, predviđeno je postavljanje 12 sprava za odrasle sa svim potrebnim certifikatima, a bit će prilagođene i osobama smanjene pokretljivosti. Bit će postavljene i infoploče te urbana oprema - po 4 klupe za sjedenje i kante za otpad, a bit će uređeno i parkiralište-stalak za bicikle. Odobrena su sredstva i za Općinu Štitar, gdje će biti sagrađeno i opremljeno street workout igralište, a riječ je o 44.525 nepovratnih eura.

Navedene potpore lokalnim jedinicama mnogo znače. Gradu Županji je za izgradnju vanjskog polivalentnog igrališta i atletske staze kod OŠ Ivana Kozarca Ministarstvo 2022. godine dodijelilo 880.000 kuna, a lani je pomoglo i izgradnju vanjskog fitnessa.

Marija Lešić Omerović
TOMPOJEVCI, ANDRIJAŠEVCI, LOVAS I BOROVO
Za izgradnju višenamjenskog sportskog igrališta u Tompojevcima odobreno je 68.000 eura. Obnovu i opremanje teretane na otvorenom u Općini Andrijaševci Ministarstvo će sufinancirati s 45.000 eura. Isti je iznos odobren i Općini Borovo za sufinanciranje unaprjeđenja sadržaja na sportskim terenima Ozren. Za postavljanje umjetne trave na malonogometnom igralištu u Lovasu osigurano je 38.187 eura. Korisnici su dužni namjenski koristiti odobrena i doznačena sredstva i Ministarstvu turizma i sporta najkasnije do 1. ožujka 2025. dostaviti izvješća o provedenim projektima. A već je raspisan i javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata u 2025. godini, za što je osigurano gotovo 12 milijuna eura.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike