Regija
JEDNA OD NAJSTARIJIH ŠKOLA U OVOM DIJELU HRVATSKE

Danom otvorenih vrata vinkovačka je Gimnazija privukla brojne osmaše
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
VINKOVCI



Vinkovačka Gimnazija Antuna Matije Reljkovića na Danu otvorenih vrata ugostila je osmaše i pokazala što im nudi ta srednjoškolska ustanova, jedna od najstarijih u Hrvatskoj, kako bi im olakšala upisni izbor najesen.

- Kada se dolazi u neku ustanovu, vrlo je bitno osjetiti njezinu kulturu. Svaki nastavnik i učenik koji dođu u školu postanu dionik procesa i doprinose samoj kulturi. Važno je budućim gimnazijalcima objasniti što znači biti učenik Gimnazije, na koji način će se u životu dalje afirmirati i razvijati, odnosno koliko gimnazijsko obrazovanje daje širinu i mogućnost za daljnji razvoj njihova života – rekla je ravnateljica Ivana Biljan i podsjetila kako škola danas ima 634 učenika u općem, jezičnom, prirodoslovnom i prirodoslovno-matematičkom smjeru.

Osmaše je upoznala da je na upisima ove jeseni upisna kvota za prirodoslovni i prirodoslovno-matematički smjer 24 učenika, dok je za opći i jezični planirana kvota od 22 učenika.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice, osmašima su priređene razne radionice u kojima su mogli saznati što ih očekuje u školovanju u toj školi, a glazbeni program priredili su sami gimnazijalci i gosti iz Glazbene škole Josipa Runjanina.

- Upoznao sam se s učionicama i osjetio sam kako je prolaziti kroz Gimnaziju, a svakako to utječe na moj izbor upisa srednje škole. Ovdje sam osjetio atmosferu i definitivno želim upisati prirodoslovno-matematički smjer – rekao je Roko Maslać, učenik OŠ Josipa Kozarca Vinkovci, od jeseni vjerojatno vinkovački gimnazijalac.

Svojih gimnazijskih dana na Danu otvorenih vrata prisjetila se i Jadranka Mustapić-Karlić, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti.

- Najljepši su dani u životu svakog čovjeka oni srednjoškolski. Tada nisi star, nisi premlad, svjestan si svega i uživaš u dobrom društvu. Baš kako i kažu, kada se vratimo u ranu mladost, samo nam bljesnu oni lijepi trenuci i opuštenost. Veseli velik broj učenika i nastavnika iz raznih osnovnih škola, a to svakako znači da se dobar glas daleko čuje. Vinkovačka gimnazija poznata je širom Lijepe Naše po svojim uspjesima i po ljudima koji su dali velik doprinos zajednici. To dovoljno govori o kvaliteti programa, nastavnika i samih učenika – poručila je budućim gimnazijalcima pročelnica Jadranka Mustapić-Karlić.

Gimnazija Matije Antuna Reljkovića osnovana je 1766. odlukom carice i kraljice Marije Terezije i jedna je od najstarijih škola u ovom dijelu Hrvatske. Škola je prebačena iz Petrovaradina u Vinkovce 1779. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike