Regija
POSTIZBORNA ANALIZA

Đakovčani HDZ-u dali 40 % glasova, za sada jedna zastupnica (SDP)
Objavljeno 25. travnja, 2024.
U Sabor S. Bježančević. Hoće li i M. Mandarić ovisi o tome hoće li HDZ formirati većinu i time pomicati listu
ĐAKOVO



Na prošlotjednim izborima za 11. saziv Hrvatskog sabora svoj glas HDZ-u i njegovim partnerima, govore privremeni rezultati DIP-a, dalo je 40,04 posto Đakovčana, Rijekama pravde na čelu sa SDP-om 21,28, Domovinskom pokretu 15,93, Mostu 8,31, dok je Možemo tu osvojio 5,06 posto glasova.

U 11. sazivu Sabora zasad je iz Đakova siguran jedan saborski zastupnik, odnosno saborska zastupnica – Sanja Bježančević, SDP, dok ulazak HDZ-ovog đakovačkog gradonačelnika Marina Mandarića, koji je na listi te stranke za IV. izbornu jedinicu na 8. mjestu, ovisi o tome hoće li HDZ u pregovorima uspjeti formirati parlamentarnu većinu te u tom slučaju i o odlasku nekoga od sedmero kandidata koji su u toj izbornoj jedinici osvojili zastupnički mandat u izvršnu vlast, čime bi se lista, a time i Mandarićevo 8. mjesto na njoj, pomicala prema gore.

Dok je Sanji Bježančević, koja je na listi SDP-a za IV. izbornu jednicu bila na visokom, drugom mjestu, čime je bila i najviše pozicionirani kandidat iz Đakova na nekoj od lista, to prvi zasutpnički mandat u Saboru, Mandariću, ujedno predsjedniku đakovačkog GO HDZ-a, uđe li u Sabor, to će biti drugi uzastopni zastupnički mandat.

Bježančević, aktualna predsjednica osječko-baranjskog ŽO SDP-a, nekadašnja vijećnica u đakovačkom Gradskom vijeću, osvojila je 1295 preferencijalnih glasova, no s obzirom na broj preferencijalnih glasova koje je osvojila 14. na listi Biljana Borzan – 9585, Bježančević u Sabor ulazi kao treća na listi SDP-a od ukupno četiri osvojena saborska mandata te stranke u IV. Izbornoj jedinici. Mandarić je osvojio 1285 preferencijalnih glasova, 10 manje od Bježančević.

Još je Đakovčana na izbornim listama za IV. Izbornu jedinicu – 7. na listi Mosta i partnera Đakovčanka Irena Gluhak Forempoher osvojila je 293 preferencijalna glasa. Na prošlim lokalnim izborima, 2021. godine, Gluhak Forempoher kao tadašnje novo ime na političkoj sceni grada bila je Mostova gradonačelnička kandidatkinja, dok je Đakovčanin Marko Berberović bio 5. na listi Možemo!, a osvojio je 229 preferencijalnih glasova. Berberović je gradski vijećnik Mladih za Đakovo, čiji je gradonačelnički kandidat bio na prošlim lokalnim izborima, 2021.

Recimo da je i na listi HSP-a i partnera za IV. Izbornu jedinicu također bilo Đakovčana – na 5. mjestu Marko Vrhovac, predsjednik te stranke za Đakovo, a osvojio je 177 preferencijalnih glasova. Ovdašnjih imena bilo je i na listi umirovljeničke platforme Umirovljenici zajedno - na 14. mjestu bila je Vea Bačani iz prigradskih Budrovaca, a osvojila je 178 preferencijalnih glasova itd.

Ti su glasovi ujedno i svojevrsni lakmus-papir svima onima koji se vide u političkom ringu i za sljedeće, lokalne izbore u gradu, 2025. godine, pogotovo kao gradonačelnički kandidati, a čija se imena – neka stara, neka nova - već spominju, licitiraju u gradskim političkim i društvenim krugovima.

Uoči ovih parlamentarnih izbora nau vrhovima pojedinih stranaka odlučeno je o koaliranju za potrebe izborne utrke za Sabor, poput HDZ-a s HNS-om i HSU-om, a upravo su te tri stranke, odnosno njihovi predstavnici na đakovačkoj, gradskoj, razini ljutiti oponenti, no “ratne trube” proteklih su dana bile zašutjele pa će biti zanimljivo pratiti kako će se svi ti odnosi razvijati s približavanjem predizborne kampanje za lokalne izbore.

Suzana Župan
Prijeteći grafit Zoranu Milanoviću
Izbore je obilježila i SDP-ova prijava, u izbornoj šutnji, 16. travnja, zbog prijetećeg grafita Zoranu Milanoviću na zidu parkinga Lidla. “Gnjusan natpis i prijetnje smrću predsjedniku Milanoviću promptno prebojani! Što znači da je MUP uzeo uzorke, otiske, snimke videonadzora i da vjerojatno već imaju kandidate osumnjičene. Nadam se brzom rješavanju ovog kaznenog djela”, poručio je čelnik GO SDP-a Danko Kočiš.

Najčitanije iz rubrike