Regija
PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje
Objavljeno 23. travnja, 2024.
VOĆIN



Na temelju javnog poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja mnoge odgojno-obrazovne ustanove (osnovne i srednje škole te učenički domovi) prijavilie su za financiranje svoje preventivne programe u 2023./2024. školskoj godini. Odobreno je 186 projekata, među kojima je i projekt "Dugine boje" Osnovne škole Voćin, koje Ministarstvo financira s maksimalnih 4000 eura.

Projekt "Dugine boje" uključuje univerzalnu prevenciju Osnovne škole Voćin u sklopu Školskog preventivnog programa za učenike od 1. do 8. razreda. Cilj je projekta poticanje razvoja socioemocionalnih kompetencija učenika u svrhu prevencije teškoća mentalnog zdravlja. Preventivne aktivnosti ovog projekta usmjerene su na prepoznavanje vlastitih i tuđih emocija, potreba, svjesnosti o tome tko smo zapravo mi, kako doživljavamo sebe, razvijanje kvalitetnih odnosa, prepoznavanje važnosti prijateljstva i mehanizama nošenja sa stresom.

U sklopu programa održano je nekoliko radionica. Cilj radionice "Moje sigurno mjesto" bio je razviti osjećaj sigurnosti, zaštićenosti i samopouzdanja kroz pozitivnu sliku i svijest o sebi. Aktivnosti su se temeljile na imaginaciji i vještini opuštanja (relaksacije), a nakon aktivnosti "vođena mašta" učenici su morali naslikati svoje sigurno mjesto, a zatim je uslijedila rasprava o onome što su naslikali. Namjera radionice pod nazivom "Pružimo ruku prijateljstva" bila je jačati grupnu pripadnost i prepoznavanje važnosti prijatelja u životu.

Na posebnoj radionici "Primjena terapeutskih priča" učenici su poslušali tri terapeutske priče, q razgovor o njima trebao im je pomoći kako se suočiti s nekom teškom situacijom, kako reagirati u određenim situacijama i kako se osloboditi emocija. Terapeutske priče imaju pozitivne učinke tijekom perioda nesigurnosti, tjeskobe, straha te potiču razvoj pozitivnih emocija, maštu, kreativnost i oslobađaju od sumnji i strahova.

U sklopu preventivnog projekta “Dugine boje” održana je radionica “Tko sam ja i što želim biti?”, a u prvom polugodištu brojnim je aktivnostima u školi obilježen i Svjetski dan ljubaznosti. P.Ž.
Možda ste propustili...

ZA PSIHOLOŠKO I SOCIJALNO OSNAŽIVANJE

Braniteljske udruge dobile 27 tisuća eura od Županije

NIJE ZA MLAĐE OD 16 GODINA

Predstava “Čudo u Poskokovoj Dragi”

Najčitanije iz rubrike