Regija
ODRŽANI SU 39. “KONJI BIJELCI” U BABINOJ GREDI

Najzapregu ima Ivan Lucić
Objavljeno 9. lipnja, 2019.
Sveukupni pobjednik ovogodišnje manifestacije je Ivan Matić iz Babine Grede
BABINA GREDA - Topot gizdavih konja i pjesma veselih snaša i bećara, odjevenih u tradicijsko narodno ruho, odjekivali su jučer središtem Babine Grede. Selom su prošle 23 svatovske zaprege ukrašene šlingerajima i šokačkim otarcima. Babogredci su i jučer, 39. godinu zaredom, nadaleko poznatom manifestacijom "Konji bijelci" pokazali što imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari, da brižno čuvaju i prenose s koljena na koljeno budućim generacijama.Pokazali su golemu ljubav prema rodnoj grudi i Šokadiji, tradiciju, raskoš i bogatstvo narodnih nošnji i običaja. Ali prije svega neizmjernu ljubav prema konjima, koja seže daleko u prošlost i traje sve do danas, na što su posebno ponosni. Na hipodromu Ritić zaprege je dočekalo mnoštvo posjetitelja. Pozdravio ih je domaćin, općinski načelnik Josip Krnić, poručivši da se iznova potvrdilo da je Babina Greda seoska kulturna metropola Slavonije. Kazao je da je ponosan na članove svih općinskih udruga koje su vrhunski odradile posao organizacije i provedbe krovne manifestacije "Nema sela nad Babine Grede". Ona objedinjuje Dane kulina, sira i vina, Konje bijelce i Bećarfest i organizatori svake godine za jednu stepenicu više podižu kvalitetu trodnevnog programa. Najavio je da će 40. jubilarni Konji bijelci nagodinu biti još bogatiji i sadržajniji. Nazočnima se prigodnim riječima obratio i saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović, ustvrdivši da je ponosan što ima prigodu uživati u prekrasnim prizorima i prikazu ljepote i bogatstva Babine Grede.

Manifestaciju je otvorenom proglasio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, istaknuvši njezino značenje u očuvanju tradicije, konjogojstva i narodnih običaja. Poručio je da bez jake Slavonije nema ni jake Hrvatske, a za Slavoniju se treba boriti radnim mjestima koja će zadržati mlade i žitnici Hrvatske vratiti mjesto koje joj i pripada.

Tajnik Konjogojstvene udruge u Babinoj Gredi Đuro Stojanović proglasio je najljepše zaprege ovogodišnje manifestacije. Odlukom prosudbene komisije, laskava titula najljepše od najljepših pripala je Ivanu Luciću iz Babine Grede. Nagrađene su i zaprege dr. Marijana Benića iz Davora, Alena Parašilovca iz Gradišta, Ivana Dorušaka iz Čepina te Petra i Josipa Novoselca iz Strošinaca. Kao najmlađi sudionik nagrađen je Karlo Mišković iz Babine Grede. Posjetitelji su jučer uživali i u natjecanju konjogojaca u starim disciplinama - vezanju repova, vožnji na paliji, teklićkom jahanju… Sveukupni pobjednik ovogodišnjih "Konja bijelaca" je Ivan Matić iz Babine Grede.

Udruga kuhara VSŽ-a za posjetelje je priredila šokački doručak uz hipodrom: autohtoni specijalitet - kajganu od domaće šparoge, domaćih jaja i slanine crne slavonske svinje. Više od 500 podijeljenih i "počišćenih" porcija dovoljno govori o dojmovima publike. Pokrovitelj doručka bio je Agro-klaster VSŽ-a na čelu sa Zdenkom Podolarom. U manifestaciju su se, s humanitarnim dijelom, uključile i "Babogredske frajle".

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike