Regija
POMOĆ OBITELJIMA U (NE)PRILIKAMA

Darovani štednjaci ugrijali domove 1048 obitelji!
Objavljeno 14. siječnja, 2019.
U Crvenom križu Vinkovci štednjake drže najboljim darom jer su višenamjenski
VINKOVCI

I dok nakon privremenog blagog porasta siječanjskih temperatura meteorolozi najavljuju dolazak novog hladnog vala koji neće zaobići ni istok Hrvatske, u Crvenom križu Vinkovci svjesni su da se valja dobro pripremiti pa ovih dana na širem vinkovačkom području u tom smislu i pomažu obiteljima koje, nažalost, žive u teškim materijalnim prilikama. Riječ je, naime, o njihovoj sada već dugogodišnjoj akciji podjele peći na kruto gorivo, a kakvih su unatrag 24 godine podijelili točno 1000!

- Akciju smo počeli 1994. godine smatrajući kako je u to vrijeme progonstva i potom povratka u ratom stradala mjesta to bio prognanim ljudima najbolji dar i istodobno simbol povratka na ognjišta - kazao je ravnatelj vinkovačkog Gradskog društva Crvenog križa Branko Tomić i dodao da je takva akcija već u prvim koracima bila jako dobro primljena.

Simbol ognjišta

- Upravo zbog toga, ali i velikih potreba ljudi koji su se tada, nakon rata i razaranja 1991. godine, gotovo bez ičega vraćali u svoje domove, nastavili smo s tom akcijom i to činimo i nadalje. Ove godine doniramo dodatnih 48 štednjaka i pritom smo i dalje pri stavu da je obiteljima u potrebi to nabolji dar jer je višenamjenski. Na tom štednjaku mogu kuhati i ugrijati se, a to znači i manju potrošnju energenata. Simol je to i okupljanja obitelji oko ognjišta - objašnjava ravnatelj. Akcija je upravo u tijeku pa su vrijedni volonteri Crvenog križa Vinkovci već danima na terenu i razvoze korisnicima socijalnog programa te višenamjenske štednjake na kruto gorivo na kojima se, dakle, može kuhati, peći u pećnici, a posebno i ugrijati se u vrijeme hladnoća. - Riječ je o klasičnim štednjacima na drva, uz kakve su mnogi od nas odrastali - kazuju volonteri. U CK-u kažu da su iz sredstava akcije "Solidarnost na djelu" koju je Crveni križ Vinkovci započeo sredinom listopada kupljena 24 štednjaka, a vinkovačka tvrtka "Vinkoprom" donirala ih je još 24, pa je za zimu 2019. ukupno na raspolaganju za podjelu korisnicima 48 štednjaka. Jedna od darivanih jest i Mira Milovanović iz sela Ostrovo koja u staroj trošnoj kući na kraju sela živi sama od "socijale" koja zajedno s pomoći za njegu iznosi oko 1200 kuna na mjesec.

- Sama sam i teško bolesna, jedva se krećem i s pomoću štaka. Novca je malo, a sve treba platiti. Režije uzmu puno i da nije pomoći dobrih ljudi, bila bih gladna - kazuje ta žena koja, zanimljivo je i pohvalno, ima i priznanje Crvenog križa jer je, dok je bila zdrava, 40 puta bila darovatelj krvi.
Skromni i zahvalni

Baka Mira puna je riječi zahvale jer novi joj štednjak itekako treba, no na trošnoj kućici u lošem je stanju dimnjak pa se nada, a materijal je nabavila, da bi joj netko od sumještana mogao priteći u pomoć.

- Ne mogu ni izreći koliko mi znači taj štednjak. A i drva sam kupila, na par rata, pa će mi biti toplo - kazuje, sretna što "ipak u svojoj samoći, bolesti i siromaštvu nije zaboravljena od svih." Mira Milovanović, inače iz Kutine, koja je sama i bez obitelji u Ostrovu ostala nakon suprugove smrti, od CK povremeno dobije i pakete hrane, a stići će uskoro i higijenske potrepštine. I sami volonteri CK-a nerijetko su, kažu, ganuti teškim prilikama u kojima žive mnogi njihovi korisnici, a pritom su skromni i zahvalno prime svaku pomoć.
Inače, 48 štednjaka koji se isporučuju na kućne adrese dijeli se, prema kriterijima, u suradnji sa socijalnim službama svih jedinica lokalne samouprave na području djelovanja GD Crvenog križa Vinkovci, a koje obuhvaća gradove Vinkovci i Otok i 11 općina Vukovarsko-srijemske županije - Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci. K tome, Vukovarsko-srijemska županija je na temelju popisa Centra za socijalnu skrb Vinkovci početkom listopada osigurala financijsku pomoć za kupnju ogrjeva korisnicima socijalnog programa u visini od 950 kuna po obitelji, što je dovoljno za tri kubika ogrjeva, pa su, dakle, u sinergiji lokalne samouprave i Crvenog križa poduzete konkretne mjere zaštite od hladnoće.

Sanja Butigan
I dalje će provoditi akciju zaštite od hladnoće
Inače, s navedenom akcijom je Crveni križ Vinkovci započeo još 1994. godine kada je zahvaljujući donaciji iz talijanskog grada Cesene kupljeno prvih 140 štednjaka i podijeljeno tadašnjim prognanicima kao simbol povratka na ognjišta. Uslijedile su, u vrijeme mirne reintegracije i povratka, donacije UNHCR-a, a poslije se svake godine u akciji "Solidarnost na djelu" nabavljalo od 10 do 30 štednjaka. Tako je ukupna brojka s ovom godinom premašila 1000 doniranih štednjaka. "Nastavit ćemo i u idućim godinama tu akciju kao konkretnu aktivnost zaštite od velikih hladnoća i kao simbola okupljanja obitelji oko ognjišta", zaključio je ravnatelj Branko Tomić. Dodao je i kako u vinkovačkom kraju ima još obitelji kojima je također potreban takav oblik pomoći i koje si novi štednjak same teško mogu priuštiti.
Od 1994. godine darovano je točno 1000 štednjaka, a ovih siječanjskih dana volonteri razvoze dodatnih 48
Možda ste propustili...

DRUGI HUMAITARNI KONCERT POŽEŠKOG TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Idemo dalje za Luku

Najčitanije iz rubrike