Regija
DRŽAVNA SMOTRA

U Vinkovcima na LiDraNu osamsto učenika i voditelja
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Članovi povjerenstava poznati su književnici, redatelji, glumci, dramski pedagozi, novinari
VINKOVCI - Vinkovačka Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i Gimnazija Antuna Matije Reljkovića domaćini su Državne smotre literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva, LiDraNa, za učenike osnovnih i srednjih škola i njihove voditelje, što se održava od 22. do 26. travnja. U ponedjeljak navečer u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" svečano je otvorena ta smotra.

Na ovogodišnjem LiDraNu u četiri dana sudjelovat će gotovo 800 učenika i voditelja iz cijele Hrvatske te članova prosudbenih povjerenstava. U okviru tog događaja održavat će se okrugli stolovi i radionice vezani za literarne radove, radijske emisije, školske listove i samostalne novinarske radove, a što će biti prigoda da Vinkovčani upoznaju najtalentiranije učenike osnovnih i srednjih škola u književnom, ali i novinarskom izričaju, kažu organizatori.

U obnovljenom vinkovačkom kazalištu publika će imati priliku pogledati 35 dramskih predstava školskih družina i 76 pojedinačnih scenskih nastupa, a u Gradskoj knjižnici i čitaonici istodobno će se biti predstavljeni novinarski i literarni radova, a održavat će se i okrugli stolovi i radionice za učenike i mentore.

U novinarskom izrazu bit će predstavljeno 30 samostalnih novinarskih radova čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola, 20 radijskih emisija te 30 najkvalitetnijih listova osnovnih i srednjih škola. U literarnom izrazu svojim proznim i poetskim tekstovima predstavit će se 50 učenika.

Nakon predstavljanja radova članovi prosudbenih povjerenstava, među kojima su poznati književnici, filmski i kazališni redatelji, glumci, dramski pedagozi i novinari, vodit će okrugle stolove i razgovore s učenicima i voditeljima. Pokušat će im prenijeti dio svojih znanja i iskustava, upoznati ih s mogućnostima, alatima i procedurama snimanja, primjerice, radijske emisije ili grafičke pripreme školskoga lista.

Vladimir Andrić, ravnatelj GK-a "Joza Ivakić", podsjeća kako su Vinkovci dobili organizaciju LiDraNa zapravo spletom sretnih okolnosti prije nekoliko godina kada je bio imenovan državnim izbornikom za četiri slavonske županije, pa je na smotri u Vodicama predložio Vinkovce za domaćina, a ta ideja kasnije je i prihvaćena.

- Najbolji recitatori, glumci, pjesnici i novinari iz cijele Hrvatske ovaj su tjedan u Vinkovcima. To je najbolje što naša država ima i sretni smo i ponosni što ih imamo ovdje. Težak je posao bio odabrati najbolje, pogotovo je bilo teško izabrati na županijskoj razini, no ipak se morala napraviti selekcija koja nije natjecateljskog karaktera, nego se ovdje prezentira najbolje što naš obrazovni sustav ima – rekao je Vladimir Andrić.

Odmah nakon svečanosti otvorenja slijedili su nastupi, a otvaranje smotre na razini srednjih škola zakazano je za srijedu u 20 sati također u kazališnoj dvorani.

Miroslav Flego
Više od 30 godina tradicije Lidrana
- LiDraNo ima više od 30 godina tradicije, potiče učenike da se razvijaju u umjetničkom stvaranju. Znamo što umjetnost i kultura nose svakom narodu, a isto tako istraživačko novinarstvo itekako je važno i treba ga njegovati. Htjela bih zahvaliti Vinkovcima na divnoj dobrodošlici, 2006. godine sjajno smo ugošćeni na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika te ovom gradu želim što više ovakvih manifestacija – rekla Marijana Česir, viša savjetnica za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, koja je u Vinkovcima predsjednica Državnog povjerenstva LiDraNa.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike