Regija
DAN GRADA NAŠICA I BLAGDAN SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Grad projekata financiranih iz EU, ali i iz nacionalnih sredstava
Objavljeno 14. lipnja, 2018.

NAŠICE

Prigodom obilježavanja 789. rođendana Našica održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Puhački orkestar Gradske glazbe i mažoretkinje Dora dočekali su goste, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i ministar uprave Lovro Kuščević, izaslanik predsjednika Vlade i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, savjetnik premijera Karlo Ressler, potpredsjednici Županijske skupštine Ivica Čeme i Goran Đanić, počasni građani Našica Vladimir Šeks i general Mladen Markač te gradonačelnici i načelnici. Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić, a gradonačelnik Josip Miletić predstavio je najznačajnije projekte financirane europskim i nacionalnim sredstvima, ali i buduće projekte. Naglasio je kako su Našice grad bogate kulturne baštine, franjevaca, gospodarstvenika, sportaša, glazbenika i brojnih udruga.

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije u vrijednosti oko dva milijuna kuna za obnovu dvoraca, trgova i Gregerove vile. Kontinuirano pomažemo obnovu župne crkve i samostana. Grad smo koji se brine o najmlađima te smo uveli rad vrtića cijele godine, ali i počeli energetsku obnovu zgrade u vrijednosti od oko tri milijuna kuna. Povećali smo naknadu za novorođenčad na 2500 kuna. Nabavili smo knjige za osnovnoškolce, sufinanciramo i školsku prehranu. Mi smo grad koji se brine i o starijima te smo počeli provedbu projekta Zaželi, u vrijednosti od oko sedam milijuna kuna. Na projektu je zaposleno 50 žena, koje se brinu o 200 starijih. Kao grad gospodarstvenika i poljoprivrednika sufinanciramo njihove razvojne programe – rekao je Miletić.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora obratio se župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić. “Našice su grad koji niz godina funkcionira kvalitetno i u kojem se projekti realiziraju”, rekao je župan Anušić i čestitao ovaj važan i simboličan dan za cijele Našice. Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednika Vlade Lovro Kuščević, koji je poželio ostvarenje zacrtanih projekata. Nagrade za životno djelo primili su Branko Leš, instruktor taekwondo sporta na svjetskoj razini i višestruki darovatelji krvi Tihomir Kolembus (101 put) i Danko Miklić (104 puta). Nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena Josipu Pavlusu za izniman doprinos promicanju sporta, a nagradu su primila njegova djeca Ana i Marko. U glazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor HKD-a Lisinski i glazbenik Nikola Čeme.S.Fridl

Dobitnici javnih priznanja

Nagrade Grada dobili su Društvo Naša djeca za poticanje i razvoj volonterstva, Rolando Butković za nesebičan rad u Udruzi slijepih, višestruki darovatelji krvi Vesna Žarić (56 puta), Mihael Kolarić i Milan Pintarić (obojica za 78 puta), Ivan Malkoč (77 puta) i Stanislav Zor (76 puta). Dodijeljene su i zahvalnice, a primili su ih darovatelji koji su krv dali više od 50 puta - Ivica Blagojević, Ivica Ferčec, Vlado Grahovac, Marijo Hvizdak, Alen Krištofik, Franjo Matasić, Darko Novaković, Ivan Pavić, Milenko Cimeša, Ivica Suk i Božo Zubak, a Mariji Antolović dodijeljena je za 36 davanja krvi. Zahvalnice su dobili i mladi glazbenici Andrea Granat i Nikola Čeme, Humanitarna udruga Dar dobrote i kombinirani razred Područne škole kralja Tomislava u Gradcu Našičkom.

Misa i antunovska procesija

Koncelebrirano misno slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio je fra Gordan Propadalo, franjevac varaždinskog samostana, koji je u propovijedi istaknuo da je sveti Antun uzor vjernicima u borbi protiv napasti i grijeha, koji je znao kako djelovati uz Božju pomoć. Našički župnik i gvardijan, fra Zoran Bibić, posebno je pozdravio vjernike iz Velimirovca, koji su pješice došli na misu. Nakon mise središtem grada prošla je antunovska procesija, u kojoj su kip svetog Antuna nosili članovi HKD-a Lisinski.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike