Regija
PRVO OREZIVANJE STARE TRTE

Na potomku najstarije vinove loze grozdovi zriju već ove godine
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Rezidbu je obavio Ivan Mijošek, konzul ‘’Celjskog stola”, ‘’vitez združenog slovenskog vinarskog reda’’

KARANAC - Prije otprilike godinu dana u Karancu je, u dvorištu kušaonice vina i klijeti vinarije Svijetli dvori, posađen cijep službeno najstarije vinove loze na svijetu - stare trte, točnije njezina potomka.

Stara trta ima bar 500 godina, ‘‘original‘‘ se nalazi u središtu starog dijela slovenskog grada Maribora, na samo nekoliko metara od rijeke Drave. Riječ je o sorti modra kavčina. Njezina je starost ustanovljena 1972. godine znanstvenom metodom inkrementalnog datiranja i brojenja godova. Na temelju sondiranja, profesor Richard Erker izbrojio je godove i otkrio da je riječ o trsu starom najmanje 450 godina. Zbog nekoliko centimetara istrunulog središnjeg dijela trsa nije se točnije mogla utvrditi starost, ali bez obzira na to, gotovo je sigurno da je posađena krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedale Osmanlije. Starost trsa dodatno je potvrđena raznim biokemijskim metodama, na osnovi čega je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Njezine potomke (cjepove ili reznice) Mariborčani daruju različitim fizičkim i pravnim osobama, ali je za to potrebna posebna dozvola gradskih vlasti odnosno struke, pa se rijetko tko može pohvaliti da u vlasništvu ima najstariju lozu na svijetu. ‘‘Zeleno svjetlo‘‘ za darivanje dobila je karanačka tvrtka Etno selo, u čijem je vlasništvu vinarija Svijetli dvori. Jedan od onih koji daje odobrenje za darivanje trte je Ivan Mijošek, vrhunski slovenski vinogradar i enolog, dugogodišnji predsjednik Udruge vinogradara iz Rogaške Slatine, ‘‘vitez združenog slovenskog vinarskog reda‘‘ i konzul ‘‘Celjskog stola‘‘, ujedno i kum toga trsa. Jučer je obavio prvu rezidbu.

- Trs je posađen prošle godine i ovo je prva rezidba. Teren je jako dobro pripremljen i zato je loza toliko narasla, djelomično i stoga što je vegetacija uranila, pa sam ju morao skraćivati - kaže Mijošek, dodajući kako će se već ove godine prvi grozdovi karanačke stare trte moći kušati (nabrojili smo ih 20-ak). Objašnjava kako na matičnom mariborskom trsu rodi 80-ak kilograma grožđa, od kojega se vino, točeno u male boce, prigodno dariva poznatim osobama. Kušao ga je, između ostalih, i Papa. Dosad je grad Maribor darovao 147 cjepova stare trte, od kojih je 99 izvan slovenskih granica. U Hrvatskoj je završilo 11 cjepova, a ima ih diljem Europe i svijeta, najviše u Austriji, a raste i u Pragu, Australiji… Vlasnik vinarije Svijetli dvori Oliver Novački ponavlja kako im ova loza mnogo znači.


- Između ostaloga, tako smo proširili ponudu za naše goste, koji su pokazali prilično velik interes za nju. Nakon što im objasnimo da je to potomak najstarije vinove loze na svijetu, slijedi fotografiranje uz nju i ploču koju smo tamo postavili - kaže, dodajući kako trta značenje ima i za cijelu Baranju, nadaleko poznatu vinogradarsku regiju, što je naveo i u molbi poslanoj gradonačelniku Maribora kako bi upravo Karanac bio uvršten među odredišta u koja se šalje cijep stare trte.

A dok je trajalo prvo orezivanje stare trte, gostima je, uz bogatu gastronomsku ponudu, poslužena premium graševina s Jarčeva brda, dijela od ukupno 13 hektara vinograda koje obrađuju Svijetli dvori.

Ivica Getto
U Hrvatskoj 11 reznica modre kavčine
Na prošlogodišnjoj svečanosti u Mariboru dodijeljeno je pet cjepova, od kojih su tri završila u Hrvatskoj, a dva u Sloveniji. Osim onog ‘’karanačkog’’, trsovi su posađeni u međimurskoj Svetoj Mariji i na Pelješcu, u PZ-u Putniković. U Hrvatskoj ih je 11 službeno dodijeljenih, uz pripadajući certifikat.

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

Najčitanije iz rubrike