Osijek
ZNANSTVENA KONFERENCIJA NA FFOS-U

Promišljanje krize, izazovi, ali i prilike
Objavljeno 26. lipnja, 2024.
Od četvrtka do subote Filozofski fakultet u Osijeku domaćin je trodnevne međunarodne znanstvene konferencije "Promišljanje krize: iskustva, izazovi i prilike". Konferencija se održava kao dio višegodišnjeg istraživačkog projekta "Analiza sustava u krizi i nove svijesti u književnosti 21. stoljeća", uz financijsku potporu Hrvatske zaklade za znanost u u suradničkoj realizaciji Filozofskog fakulteta u Osijeku, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Sveučilišta u Zadru.

Na međunarodnoj interdisciplinarnoj konferenciji 70 etabliranih stručnjaka, znanstvenika i istraživača iz 12 zemalja govori i raspravlja o raznim krizama, analizira ih i preispituje, ali i krizu općenito, iz raznih perspektiva: humanističkih, politoloških, filozofskih, antropoloških, ekonomskih, historiografskih, psihologijskih, sociologijskih, ekoloških itd.

Kriza je kompleksan pojam i prateća pojava kroz povijest, a čini se da je njezina dinamika u današnje vrijeme posebno izražena ratovima, rastućim društvenim nejednakostima, ekološkim, ekonomskim, političkim, zdravstvenim i drugim nestabilnostima. Stoga je konferencija posvećena istraživanju dosadašnjih iskustava krize i izazova koje kriza sa sobom donosi. U tom smislu ovaj će se znanstveni skup posvetiti doprinosima na sljedeća pitanja: Mogu li dosadašnja povijesna iskustva s manifestacijama kriza, kao i teorijski uvidi o problematici kriza biti od pomoći u sučeljavanju s novim i nadolazećim krizama? Suočavamo li se s radikalno novim tipovima kriza? Je li politika saniranja kriza do sada bila optimalna ili bar adekvatna? Koje su nam slijepe pjege u promišljanju krize i kriznom djelovanju? Postoje li krize i "krize", odnosno kvazikrize, inducirane npr. medijskom politikom zastrašivanja? V. Latinović
Na konferenciji sudjeluje 70 znanstvenika, stručnjaka i istraživača iz 12 država

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI FESTIVAL SLIKOVNICE

Čuvari priča u knjižnici

SEDLAR UPOZNAO SUDIONIKE TRAGEDIJE

Filmska ekipa 260 dana s logorašima u Dalju

Najčitanije iz rubrike