Osijek
SEDLAR UPOZNAO SUDIONIKE TRAGEDIJE

Filmska ekipa 260 dana s logorašima u Dalju
Objavljeno 24. lipnja, 2024.
Filmska ekipa koja u Osijeku snima film "260 dana", prema romanu Marijana Gubine, zajedno s njegovom obitelji, koja je proživjela teške godine u Dalju, i članovima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije i njihovim predsjednikom Damirom Buljevićem, koji je i organizirao ovaj susret, posjetila je Dalj. Autentično mjesto gdje je počela i njihova i ratna tragedija ostalih Hrvata.



Subotnje druženje s filmašima počelo je molitvom i odavanjem počasti ispred spomen-obilježja, a cvijeće su položili obitelj Gubina, redatelj filma Jakov Sedlar i ostali članovi filmske ekipe koji rade s hollywoodskim glumcima, prijatelji koji su preživjeli logore i strahote... Evocirali su bolna sjećanja na braću, sestre, namučenu djecu, obitelji i ostale zarobljenike koje je tada zahvatila nemila sudbina.



- Ideja je da se vratimo na izvorno mjesto zbivanja iz filma, nije lako sjetiti se tog vremena, uskoro će obljetnica, međutim, mi smatramo da se treba uvijek sjetiti radi istine o Domovinskom ratu i treba podsjetiti naše građane da se ovdje dogodio strašan zločin protiv hrvatskog i nesrpskog stanovništva i da to nikada nećemo zaboraviti. Ovo je bila prigoda da se okupe logoraši, neki glumci filma, tu su ljudi iz režije filma i da podsjetimo na to vrijeme i pošaljemo poruku da podržavamo ovakve inicijative. Puno smo knjiga izdali, ovo je film koji će imati veliku budućnost i poslati poruku istine svijetu o borbi hrvatskog naroda za svoju slobodu, ali i o stradanjima - kazao je Buljević.



Sedlar je istaknuo da je njemu upoznavanje sudionika i detalja važno. "Važno je i snimiti, jer vrijeme prolazi, stvari se zaboravljaju, a mi u igranom filmu moramo se držati činjenica jer nedostaje ovih tema. Ne zbog toga da bi se čovjek svetio, već zato da bi se reklo što je bilo i kako je bilo", kazao je Sedlar. Marjan Gubina kaže da je film od nacionalog interesa i ostavština preživjelih. D.Pejić
Možda ste propustili...

ODABRANI KORISNICI PROJEKTA “LASTE”

Pomoć u kući za 180 osoba u erdutskim selima

NA FOOZOS-U PROMOVIRANI PRVI SPECIJALISTI UPRAVLJANJA

Specijalistice su četiri ravnateljice vrtića i škola

Najčitanije iz rubrike