Osijek
KONGRES OD 2. DO 5. SRPNJA

Matematičari iz 17 zemalja u Osijeku
Objavljeno 3. srpnja, 2024.
U razdoblju od 2. do 5. srpnja na osječkom Fakultetu primijenjene matematike i informatike održava se 8. hrvatski matematički kongres - događaj koji se od 1996. ciklično organizira svake četiri godine tako da se u organizaciji izmjenjuju najveća hrvatska sveučilišta. Riječ je o najvećem znanstvenom okupljanju matematičara u Hrvatskoj, koje organiziraju Hrvatsko matematičko društvo, Fakultet primijenjene matematike i informatike Sveučilišta u Osijeku i Udruga matematičara Osijek.

Na otvorenju Kongresa u utorak bio je i zamjenik župana Josip Miletić, koji je čestitao Fakultetu primijenjene matematike i informatike na organizaciji Kongresa, koji je posljednji put u Osijeku bio prije 16 godina.

“Čestitam Fakultetu primijenjene matematike i informatike na organizacioji ovog kongresa. Za nas matematičare ovo je prilika za analizu svega što se radilo u prethodnom razdoblju, ali i za isticanje znatnog doprinosa matematike, i teorijske i primijenjene. Posebno mi je drago što i sam mogu sudjelovati na Kongresu. U teoriji izbornih sustava prof. Marošević i ja napravili smo rad koji će ovdje biti predstavljen. Čestitam i kolegama koji ustrajno rade na privlačenju studenata i svih onih koji ovo zanimanje odabiru kao svoj budući poziv. Želim puno uspjeha svima koji sudjeluju na konferenciji", poručio je Miletić.

Dekan Fakulteta primijenjene matematike i informatike, prof. dr. sc. Kristija Sabo, otkrio je kako znanstveni program uključuje sedam plenarnih i 15 pozvanih predavanja međunarodno istaknutih hrvatskih znanstvenika, predavanje dobitnika nagrade "Ante Mimica" Hrvatskog matematičkog društva te predavanja u sekcijama i poster-prezentacije.

“Glavni je cilj Kongresa predstaviti aktivnosti matematičke zajednice, ali i organizacija panel-diskusija o temama koje su od interesa matematičkoj zajednici. Ove godine imamo približno 200 sudionika iz 17 zemalja, a prevenstveno su to hrvatski matematičari iz zemlje i dijaspore, no ovdje su i suradnici iz cijelog svijeta”, rekao je dekan Sabo. I. Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike