Osijek
OBJEKT U RETFALI U SREDIŠTU GRADSKIH PRIČA

Distribucijski centar online trgovine Temu u Osijeku?
Objavljeno 2. srpnja, 2024.
Zgrada u kojoj je bio Pevex je iznajmljena, no službeno nije objavljeno komu
Nakon više od osam godina kako je veliku zgradu od gotovo 50.000 kvadrata u Svilajskoj ulici u Osijeku napustio Pevex (tadašnji Pevec), zgrada bi uskoro trebala opet biti u funkciji. Kako nam je potvrdio i sam vlasnik zgrade, zgrada je iznajmljena, no zbog poštene poslovne prakse nije nam mogao reći komu.

Podsjetimo, Pevex se početkom 2016. godine preselio u svoj prostor u Trpimirovoj ulici, a zgrada u Svilajskoj na području Retfale ostala je prazna. Iako se u međuvremenu po gradskim kuloarima pričalo kako bi se u tom prostoru otvarali trgovački centri i slično, neslužbeno smo doznali kako je zgradu unajmila tvrtka sa sjedištem na području Zagreba koja navodno radi na tome da se u tom prostoru otvori distribucijski centar Temua - kineske online tvrtke za prodaju raznih proizvoda s koje, mahom Hrvatice, naručuju raznu korisnu im robu. Na brzinu je ova tvrtka privukla golem broj korisnika jer, uz povoljne cijene razne robe, dostava je besplatna.

Malo informacija


Koliko ima istine u toj priči, vidjet ćemo uskoro, no Mario Eljuga, predsjednik Gradske četvrti Retfala, u kojoj se zgrada nalazi, kaže da je sretan i samom naznakom da zgrada više neće biti prazna.

- Nemam nikakvih informacija o tome da je zgradu netko uzeo u najam, no ako jest, to je odlična vijest. To znači, što god da se otvorilo, bit će vjerojatno i novih radnih mjesta, što je odlično i za našu gradsku četvrt i za Osijek - rekao nam je Mario Eljuga.

O nagađanjima da bi mogli doći u Osijek, upit smo poslali i tvrtki Temu, a njihov ćemo odgovor objaviti čim stigne. Inače, prema podacima sa službene internetske stranice Temua, to je tvrtka za e-trgovinu koja povezuje potrošače s robnim partnerima, proizvođačima i robnim markama preko online trgovačkog centra, nudeći širok izbor robe po gotovo veleprodajnim cijenama. Na njoj se može kupovati preko mobilne aplikacije, ali i preko internetske stranice.

- Kupci mogu pronaći široku paletu artikala u raznim kategorijama, uključujući žensku i mušku odjeću, proizvode za ljepotu i zdravlje, dom i kuhinju, sport i aktivnosti na otvorenom, uređaje, alate i sve za uređenje doma, potrepštine za kućne ljubimce te igračke i igre, između ostalog. Vođen svojim temeljnim vrijednostima osnaživanja, uključenosti i raznolikosti, integriteta i društvene odgovornosti, Temu nastoji povezati potrošače s dobavljačima i osnažiti ih da slijede svoje snove. Temuova raznolikost u dobavljačima omogućuje mu da ponudi najširi izbor robe kako bi zadovoljio različite potrebe potrošača iz različitih sredina - navodi se na službenim stranicama Temu, a ime tvrtke znači "team up, price down".

Nova generacija


- Next-Gen Manufacturing novi je model online kupnje koji je uveo Temu, gdje potrošači pokreću potražnju koju zatim zadovoljavaju proizvođači. Za razliku od tradicionalnog modela u kojem su robne marke proizvodile robu i zatim je plasirale potrošačima, model proizvodnje sljedeće generacije omogućuje trgovačkim partnerima da prilagode svoj razvoj proizvoda i proizvodne procese prema uvidima u tržište kanaliziranim kroz Temu. Ovaj pristup rezultira nižim troškovima i za potrošače i za trgovačke partnere zbog ekonomije razmjera boljeg prilagođavanja proizvoda, povećanog prihoda i manjeg otpada od neusklađene proizvodnje. Kao web-mjesto za e-trgovinu nove generacije, Temu nastoji revolucionirati način na koji se obavlja kupnja preko interneta besprijekornim usklađivanjem individualnih korisničkih potreba s resursima s bilo kojeg mjesta u svijetu. Ova sljedeća era e-trgovine ići će dalje od uklanjanja posrednika ili povećanja učinkovitosti opskrbnih lanaca proizvodnje i stvoriti prilike za pojavu novih poduzeća", navodi se na stranicama Temua.

Sandra Lacić
VRAĆEN JE LIMIT ZA KUPNJU

Temu je nedavno vratio limit za kupnju kako bi optimizirali svoje procese pakiranja, smanjili otpad i uskladili se s njihovim ciljevima održivosti. Ta odluka razbjesnila je veći broj Hrvatica koje se okupljaju u grupama na društvenim mrežama koje su napravljene baš u vezi s kupnjom na navedenoj online platformi. Ondje se razmjenjuju iskustva o kupljenim proizvodima i članovi pomažu jedni drugima pri narudžbama iz navedene online trgovine.

Kineske internetske stranice za online prodaju svakodnevno isporučuju 88 teretnih aviona Boing 777 diljem svijeta. Temu i njegov brzorastući konkurent Shein postali su toliko popularni među američkim potrošačima da su podignuli cijene za brzu avionsku dostavu iz Kine, stvarajući krizu u teretnom prometu koja mijenja globalne trgovačke rute za avioindustriju.



 

Poslali smo upit i tvrtki Temu, njihov ćemo odgovor objaviti čim stigne

Možda ste propustili...

III. GIMNAZIJA OSIJEK (BRAĆA RIBAR)

Gimnazijalci obilježili 55 godina mature

8th CROATIAN MATHEMATICAL CONGRESS

Znanstveni skup o matematici

Najčitanije iz rubrike