Osijek
DOSTA JE PROJEKATA U TIJEKU

Gornji grad više je od središta, on je izlog
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Uz obilježavanje Dan Gradske četvrti, povodom blagdana sv. Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka, služena je sveta misa
Polaganjem vijenaca u počast poginulim braniteljima i sugrađanima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te svečanom sjednicom u subotu je obilježen Dan Gradske četvrti Gornji grad i blagdan svetih Petra i Pavla, zaštitnika grada Osijeka. U osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla služena je koncelebrirana sv. misa, a nazočilo joj je izaslanstavo Grada Osijeka na čelu s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem.

Čestitajući sugrađanima, zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin je na svečanoj sjednici GČ Gornji grad istaknuo kako je Gornji više od gradske četvrti, jer je riječ o samom središtu Osijeka, što ga čini svojevrsnim izlogom cijelog grada.

- Gradska četvrt Gornji grad više je od gradske četvrti, s obzirom na to da se radi o središtu našega grada, ona je na neki način izlog cijelog Osijeka. Najviše ljudi koji dolaze u Osijek zbog poslovnih ili bilo kojih drugih razloga najčešće dolaze upravo na područje Gornjeg grada, stoga ga se trudimo uljepšati i učiniti ga funkcionalnijim. Dosta je projekata u tijeku, ali projekata koji nadilaze Gradsku četvrt Gornji grad, kao što je modernizacija tramvajske infrastrukture koja se odvija na istočnoj i zapadnoj strani četvrti, u Europskoj aveniji i na Strossmayerovoj ulici. To su radovi koji će znatno utjecati na vizuru Gornjeg grada s obzirom na to da će se izmještanjem tramvajskih tračnica u desni prometni trak u Strossmayerovoj osloboditi prostor za zelenilo, bisiklističke i pješačke staze te parkirališna mjesta. Zbog toga je na snazi privremena regulacija prometa te pomno razmatramo što ćemo dalje raditi, koje će se ulice obnavljati. Moramo paziti da ne bude puno radova u isto vrijeme, posebice u dijelovima gdje su neke prometnice već zatvorene zbog velikih projekata, kako ne bismo smanjili protočnost prometa. Svakako je puno planova za centar grada kada govorimo o prometu i uređenje, već smo ranije spominjali obnovu Trga Ante Starčevića, Županijske ulice, i jučnog ulaza u grad od novog podvožnjaka u Ul. sv. L.B. Mandića. Vrlo brzo će biti predstavljena konkretna idejna rješenja, a važno je spomenuti i da smo povećali sredstva za prioritete gradskih četvrti i mjesnih odbora koja sada na razini cijelog grada iznose milijun eura, a za GČ Gornji grad povećana su za 27 posto u odnosu prema 2021. godini, kada smo preuzeli upravljanje gradom - rekao je Vulin.

Luka Došen, predsjenik vijeća GČ Gornji grad, govorio je o projektima koji su već realizirani i onima koji će uskoro biti realizirani.

- Dan naše gradske četvrti i zaštitnika grada svetih Petra i Pavla obilježili smo kao i uvijek nizom aktivnosti. U ovome trenutku GČ Gornji grad raspolaže s najviše sredstava za svoje prioriteta, a riječ je o iznosu od oko 90.000 eura za rješavanje malih infrastrukturnih problema. Moramo reći da smo izuzetno zadovoljni takvim iznosom, jer je to povećanje od 17 posto u odnosu prema prošloj godini. Grad Osijek konstantno stoji uz naše gradske četvrti, a tendencija povećanja sredstava za prioritete je konstantna. Trenutno od prioriteta imamo izgradnju nogostupa u Našičkoj ulici u iznosu od 46.000 eura, a radit ćemo i nogostupe u Blok-centru 1 i 2. Ići će se u uređenje u sportskog igrališta u Naselju Stanka Vraza, a već smo uz pomoć Grada uredili i igralište u Naselju Vladimira Nazora - rekao je Došen.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

OBLJETNICA MOTO KLUBA OSIJEK

Bajkeri zagospodarili gradom

SANACIJA KANALIZACIJSKOG KOLEKTORA

Radovi počinju i u Srijemskoj ulici

VATROGASCI ŠTEDNJOM DO PRIJEKO POTREBNOG KAMIONA

Novo navalno vozilo stiglo u garažu DVD-a Donji grad

Najčitanije iz rubrike