Osijek
RADOVI ĆE TRAJATI DO 31. SRPNJA

Od jučer zatvoreno raskrižje Gundulićeve i Županijske
Objavljeno 28. lipnja, 2024.
Prometna regulacija usklađena je s GPP-om, ali i s ostalim gradskim službama

Zbog radova u sklopu realizacije projekta Osijek 4 do 31. srpnja za promet će u cijelosti biti zatvoreno jedno od najfrekventnijih osječkih križanja - Županijske i Gundulićeve ulice.
U četvrtak nešto nakon podneva, u nazočnosti prometnih policajaca, počelo je postavljanje zaštitnih ograda i prometne signalizacije na tom raskrižju, koje je u roku od pola sata bilo potpuno zatvoreno za promet iz sva četiri smjera. Iako su neki vozači bili iznenađeni onim što se događa, vrlo su brzo shvatili da raskrižjem neće proći, nego da se moraju vratiti i tražiti alternativne pravce do svojih odredišta.

 

Obilazni pravci

Kao što je Glas Slavonije već najavio, promet Gundulićevom od Radićeve do Županijske ulice i Županijskom do zatvorenog križanja s Gundulićevom bit će omogućen, ali će obje ulice biti slijepe. Promet će se odvijati obilaznim pravcima, čiji je grafički prikaz dostupan na mrežnoj stranici osječkog Vodovoda.

Preporučeni smjer kretanja onima koji dolaze sa zapada i juga je iz Gundulićeve u Dubrovačku pa do njezina kraja, potom u Bartola Kašića (nova je to prometnica iza Anina groblja u smjeru autobusnog kolodvora) pa do Vukovarske. Onima koji dolaze s istočne strane predlaže se da iz Vukovarske produže u Hrvatske Republike pa Jaegerovom do Šamačke...

Radove na zatvaranju tog osječkog raskrižja pratio je i direktor gradske tvrtke Vodovod-Osijek d.o.o. Marko Eljuga, podsjetivši da je projektom Osijek 4 Gradu Osijeku iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dodijeljno ukupno 21,8 milijuna eura za financiranje rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske i vodovodne mreže.

- Time će Osijek dobiti oko 28 kilometara nove i rekonstruirane vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, pri čemu će se gubitci vode smanjiti za čak 25 posto. Poboljšanu uslugu vodoopskrbe imat će 5790, a poboljšanu uslugu odvodnje 1780 stanovnika Osijeka. Ugradit će se daljinsko očitanje vodomjera te povećati pouzdanost i sigurnost u vodoopskrbi i odvodnji - kazao je Eljuga, napomenuvši kako se sve dionice projekta Osijek 4 odrađuju prema planu.

Sprint do 31. srpnja


Eljuga je istaknuo da su uspješno priveli kraju dio investicije koji obuhvaća sjevernu i južnu stranu Vukovarske ulice, dio Krežmine ulice, Trg Franje baruna Trenka i Ulicu k. A. Stepinca od Vukovarske do Trga Augusta Šenoe. U tijeku je uređenje zelenih površina. Trenutno izvodimo radove na dionici Gundulićeve od Stepinčeve do OŠ Antuna Mihanovića. Po završetku školske godine započeli smo radove i na dionici od škole do Radićeve.

- Ovo je sljedeća dionica koju trebamo izvesti. Riječ je o vrlo zahtjevnoj dionici jer se iskopine moraju izvesti na velikoj dubini. Zatvaramo ovo križanje za sav promet od današnjeg dana pa do 31. srpnja i potrudit ćemo se, koliko nam to budu vremenske prilike omogućavale i splet okolnosti bude takav, da radove i ranije završimo. Naravno da nam je svima u interesu da se ova dionica, jer se ovdje radi o bitnom križanju za prometovanje gradom, privede što prije kraju - poručio je Eljuga, zahvalivši svim sugrađanima, ali i onima koji prolaze gradom ili dolaze u njega, na razumijevanju i strpljenju dok traju radovi.

Eljuga je još zatražio da se poštuje prometna regulacija, koja je usklađena s Gradskim prijevozom putnika i sa svim ostalim gradskim službama. Ističe također da se trenutno izvode radovi na dionici Gundulićeve od Stepinčeve do OŠ Antuna Mihanovića.

- Od 24. lipnja, po završetku školske godine, započeli smo i dionicu od škole do Radićeve. Činimo sve što je u našoj moći kako bi provođenje najvećeg vodoopskrbnog investicijskog ciklusa u povijesti grada bilo usklađeno sa životnim potrebama naših sugrađana. Činjenica kako se magistralni vodoopskrbni i kanalizacijski cjevovodi najčešće nalaze u cestovnim površinama neizostavno nameće potrebu privremenih regulacija prometa i zatvaranja određenih prometnica - zaključio je Eljuga.

Tomislav Prusina

Što sve obuhvaća projekt Osijek 4


Projekt Osijek 4 sastoji se od šest komponenti:

 

1. Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku (od Rokove do Županijske)

2. Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku (od Županijske do Radićeve)

3. Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku (od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice) te u dijelu Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

4. Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Sljemenskoj, Kolodvorskoj i Kapelskoj ulici u Osijeku

5. Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Višnjevcu

6. Usluga nadzora nad izvođenjem radovastranici osječkog Vodovoda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike