Osijek
BESPLATNI DERMATOLOŠKI PREGLED

200 građana pregledalo kožu, na daljnje preglede upućeno 37 osoba
Objavljeno 1. srpnja, 2024.
Besplatnom dermatološkom pregledu održanome na Trgu dr. Ante Starčevića u subotu pristupilo je 200 građana. Maja Kožul, dr. med., Ivana Krajina, dr. med., izv. prof. dr. sc. Martina Mihalj, dr. med, i Marija Šola, dr. med., metodom digitalne dermoskopije pregledavale su madeže i promjene na koži te su 37 građana uputile na daljnje pretrage.



- Koža je naš najveći organ te pruža mehaničku zaštitu unutarnjih organa, predstavlja barijeru infekcijama i dehidraciji, važna je za termoregulaciju, zaštitu od kemijskih tvari i ultraljubičastoga zračenja, kao i za metabolizam vitamina D i masti. Prekomjerno izlaganje Sunčevu zračenju, osobito bez adekvatne zaštite, dovodi do oštećenja kože, koja se manifestiraju ubrzanim starenjem, nastankom bora, hiperpigmentacijama, prekancerozama, a nažalost i zloćudnim tumorima. Sva oštećenja mogu se spriječiti odgovornim ponašanjem: izbjegavanjem izlaganja suncu od 10 do 17 sati, nanošenjem zaštitnih krema s visokom UVB I UVA zaštitom, nošenjem adekvatne odjeće te pokrivala za glavu pri svakom boravku na otvorenom - istaknula je vršiteljica dužnosti pročelnika Zavoda za dermatologiju i venerologiju KBC-a Osijek Marija Šola, dr. med.



Liječniku se potrebno obratiti u slučajevima kada dođe do nagle promjene u boji, veličini ili obliku madeža te ako se primijeti nova promjena na koži, osobito ako je tamno pigmentirana, nepravilnih rubova te ako se povećava u promjeru ili izdiže iznad površine kože.



Pregled u Osijeku dio je inicijative koju dm provodi od 2011. godine s ciljem osvještavanja građana o važnosti zaštite od UV zračenja i redovitih pregleda. Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je gotovo 15.000 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike