Osijek
PREPORUKE U SLUČAJU TEMPERATURA IZNAD 30 STUPNJEVA

Prvi val paklenih vrućina je
prošao, ipak, oprezno na suncu
Objavljeno 25. lipnja, 2024.
Iza nas je prvi toplinski val ovoga ljeta, a iako su pred nama, prema aktualnim vremenskim prognozama, nešto ugodniji dani, kada se maksimalna temperatura zraka ne bi trebala penjati iznad 30 Celzijevih stupnjeva, što u usporedbi s proteklim vikendom u Osijeku djeluje kao pravo osvježenje, vrijedi skrenuti pozornost na preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kada je riječ o toplinskim udarima i ponašanju za ekstremnih vrućina.

Sasvim sigurno, neće proći puno vremena prije nego što dočekamo nove paklene vrućine, slijedom kojih lako može doći do iznenadnog kolapsa organizma zbog naglog prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se, zbog ekstremno visoke vanjske temperature, odnosno toplinskog vala, hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama.

U posljednjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje ukupnog stanovništva. Pravodobne mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman ublažiti moguće negativne posljedice na zdravlje i trenutno djelovati.

Preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kažu da se sve vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavate preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova, koje informiraju javnost preko medija, a najčešće pozivaju na rashlađivanje tijela i konzumaciju dovoljnih količina tekućine. Ne, naravno, piva ili drugih alkoholnih pića, kao ni gaziranih sokova, već u prvom redu negazirane vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera, kako njima ne bismo izazvali jaču dehidraciju. Također, izbjegavajte boravak na izravnom suncu u vremenu od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako izlazite iz stana, stavite šešir široka oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje. Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako možete, pripremite miješano svježe voće, tzv. smoothie, ili laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 °C danju, a 24 °C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima. Iskoristite hladniji noćni zrak da rashladite dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.

Ivan Alilović
UV ZRAČENJE
Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati i poslijepodne nakon 17 sati. Ako odlazite na plažu, redovito upotrebljavajte sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih su potrebnai zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30), kao i odjenuti ih u laganu odjeću, koja ih također štiti od UV zraka. I na kraju, no ne manje važno, posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljive i teško pokretne osobe mogle bi zatrebati vašu pomoć tijekom vrućih dana.

Možda ste propustili...

DOPUSNICA ZA NOVI SVEUČILIŠNI STUDIJ

Od jeseni na studij logopedije u Osijeku

SEDLAR UPOZNAO SUDIONIKE TRAGEDIJE

Filmska ekipa 260 dana s logorašima u Dalju

Najčitanije iz rubrike