Regija
ŽUPE NADBISKUPIJSKOG ĐAKOVA

Dani Velikoga tjedna vrijeme su kršćanske ozbiljnosti i sabranosti
Objavljeno 26. ožujka, 2024.
Na Veliki četvrtak u katedrali se misa posvete ulja slavi u 9 sati, dolaze svećenici iz cijele Nadbiskupije
ĐAKOVO



Ušli smo u Veliki tjedan, vrijeme što počinje Cvjetnicom ili Nedjeljom muke Gospodnje. Ovoga se tjedna, najčešće ujutro na Veliki četvrtak, održava misa posvete ulja na kojoj se blagoslivlja ulje za svetu potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene. Uvečer na Veliki četvrtak obilježava se sjećanje na Posljednju večeru. Na Veliki petak nema svete mise. Obilježava se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. Velika subota dan je tišine do Vazmenoga bdijenja u subotu navečer, koje je vrlo bogato obredima. Na Uskrs se slavi Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad grijehom i smrću. Dani u Velikom tjednu vrijeme su kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanja o svetosti vremena i događanja u njemu.



U Župi Svih svetih – Đakovo 1 u utorak i srijedu raspored bogoslužja je redovit. Zbog prednosti Velikoga tjedna, datumom vezana svetkovina Blagovijesti ove se godine pomiče i slavi u ponedjeljak, 8. travnja. Na Veliki utorak je križni put u katedrali u 17.45, u samostanskoj crkvi je pobožnost sv. Antunu u 16.30, a potom križni put.

- Uskrsno je ispovijedanje u prva tri dana Velikoga tjedna - uz jutarnje mise, zatim dva svećenika će dežurati od 9.30 do 11.30, a poslijepodne nekoliko svećenika od 17 sati do uključivo s večernjom misom u 18.30. Slično je u Svetom trodnevlju u vremenu prije pobožnosti i obreda. Računajmo da u tijeku večernjih obreda većina svećenika u njima sudjeluje i treba doći na ispovijed prije njih - ističu u Župi Svih svetih.

Na Veliki četvrtak, spomen ustanove euharistije, svećeništva i zapovijedi ljubavi, dopodne se u katedrali slavi misa posvete ulja u 9 sati na koju dolaze svećenici iz cijele Nadbiskupije.

- Misa Večere Gospodnje s obvezatnim sudjelovanjem prvopričesnika i njihovih roditelja te obredom pranja nogu 12-orici mladića naše župe je u 18.30. Prije mise, prvopričesnici, krizmanici i druga djeca te svi koji ste ih uzeli donosite u košare u blizinu oltara Caritasove kutijice s prilozima korizmenoga odricanja za župni Caritas. Nakon mise slijedi bdjenje s Isusom u Getsemaniju do ponoći - pozvala je Župa Svih svetih svoje vjernike.

U Župi Dobrog Pastira – Đakovo 2, misa je Večere Gospodnje u 19 sati, potom je prijenos Otajstva u kapelu sv. Antuna, a nakon toga je Getsemanska ura - izvijestili su iz te župe.

Na Veliki petak, spomen Kristove muke i smrti, strogi je post i nemrs. Križni put s propovijedi i čašćenjem relikvije Sv. Križa u katedrali je u 9 sati. Obredi Muke Gospodnje su u 17, a potom mogućnost poklona Kristovu Križu i tihe molitve kod njegova groba do 21 sat. Na Veliku subotu, dan Kristova počinka u grobu, preporučuje se tijekom dana pohod i tiha molitva kod Isusova groba u katedrali ili samostanskoj crkvi. U Dobrom Pastiru obredi Velikog petka su u 19 sati, a u obredima su pjevana Muka, klanjanje Križu i pričest.

Vazmeno bdijenje u Svetoj noći s prvom misom Uskrsa počinje u katedrali u 20 sati. U župnoj je crkvi Dobrog Pastira u 20 sati, a za službu svjetla treba ponijeti svijeću.

U nedjelju, 31. ožujka, Uskrs je ili Vazam. Osim u 7, mise u katedrali su u 10.30 - svečana biskupska, a predvodi ju pomoćni biskup Ivan Ćurić, i večernja u 18.30, a u samostanskoj crkvi u 7 i 17 sati. U Dobrom Pastiru, osim u 7, mise na Uskrs su i u 9 (Pisak) te u 10.30 i 19 sati.

Suzana Župan
Blagoslov jela u subotu i nedjelju
I ove godine u Župi Svih svetih - Đakovo 1 dvije su prigode za blagoslov jela – na Veliku subotu, u 17 sati, na terasi Amadee i na dvorištu oko nje. Gesta solidarnosti uz blagoslov hrane bit će prilog u milostinju za Centar Amadea i druge aktivnosti kod sestara Svetog Križa. U Dobrom Pastiru blagoslov jela na Veliku subotu je bez mise u 18 i na Uskrs uz misu u 7 sati, a u Pisku na Veliku subotu u 17 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike