Regija
ORDŽANO HAWATON NATJECANJE

Kreirana digitalna tematska zbirka o Viktoru Žmegaču
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Gimnazijalke Uma Milaščević i Lana Medved najuspješnije su pretraživale mrežne stranice

SLATINA - U jednoj od informatičkih učionica Srednje škole Marka Marulića održano je HAWaton natjecanje učenika drugih razreda obrazovnog programa opće gimnazije, što je dio projekta koji je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici odobrilo Ministarstvo kulture i medija. To je suradnja više odjela u NSK-u s narodnim i školskim knjižnicama u Hrvatskoj, a u Slatini to je suradnja s Gradskom knjižnicom i čitaonicom i Srednjom školom Marka Marulića. Riječ je o natjecanju u prikupljanju određenog mrežnog sadržaja, koje promiče informacijsku pismenost i digitalne vještine mladih. Krajnji je produkt natjecanja izrada i objava digitalne tematske zbirke na Hrvatskom arhivu weba.


– Hrvatski arhiv weba arhivira sve mrežne stranice nastale u Republici Hrvatskoj i u njemu postoje tematske zbirke koje okupljaju mrežni sadržaj o određenoj temi. U Slatini je kreirana nova tematska zbirka "Viktor Žmegač", jer imamo informaciju da će vjerojatno Gradska knjižnica u budućnosti nositi njegovo ime. Prikupljanje sadržaja za tematsku zbirku dugotrajan je proces, jer to kod nas rade samo dvije osobe, a u školi mnogo djece prikuplja veliku količinu sadržaja, što je nama velika pomoć. To pomaže i učenicima, jer mi ih učimo koji su kriteriji za odabir mrežnih stranica budući da ne mogu sve mrežne stranice ući u Hrvatski arhiv weba. Oni moraju slijediti te kriterije i kritički promišljati prilikom odabira stranica. Pobjednik je natjecanja učenik koji u 15 minuta prikupi najveći broj najtočnijih mrežnih stranica o Viktoru Žmegaču – pojasnila je Dolores Mumelaš, knjižničarka u Odjelu korisničke službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.Naziv projekta dolazi od riječi "Hrvatski arhiv weba", i skraćenog naziva za natjecanje u prikupljanju podataka zvanih datatoni. Tu je riječ o crowd sourcingu, popularnom "radu mnoštva", koji se počeo primjenjivati u knjižnicama u smislu "građanske znanosti", gdje mnogo ljudi prikuplja podatke i zajedno s profesionalcima, u ovom slučaju knjižničarima, stvara nešto novo. Rezultat ovog HAWatona bit će javno objavljena tematska zbirka, a učenici će biti suautori.

Život i djelo Viktora Žmegača iznimno je značajna tema zbirke za Slatinu i okolicu jer je riječ o književniku, germanistu i muzikologu rođenom u Slatini i počasnom građaninu Slatine.

Rad slatinskih gimnazijalaca prosuđivale su knjižničarke iz Hrvatskog arhiva weba, voditeljica projekta Ingeborg Rudomino, Anamarija Ljubek i Karolina Holub.

Najuspješnije u pretraživanju mrežnih stranica bile su Uma Milaščević (2.a) i Lana Medved (2.b), i one su nagrađene bežičnim slušalicama, bežičnim zvučnicima i knjigama, a svi sudionici nagrađeni su utješnim nagradama. Realizaciju slatinskog HAWatona omogućili su i pomogli ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Sanja Pajnić, knjižničarka Martina Hamaček Matijević, nastavnica informatike u SŠ Marka Marulića Ksenija Rastija i školski knjižničar Damir Balković.

Petar Žarković
Slatinčanin Viktor Žmegač, književnik, germanist i muzikolog, iznimno je značajna tema zbirke za Slatinu

Zavičajna zbirka
– Bez učenika to ne bismo napravili, tako da je to velika i lijepa suradnja u svim segmentima. Mi radimo zbirke koje su važne narodnim knjižnicama za njihov kraj i grad u kome se nalaze, jer to je vrsta zavičajne digitalne zbirke - ustvrdila je Mumelaš.

Možda ste propustili...

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

DRŽAVNO PRVENSTVO

Četvrto mjesto

Najčitanije iz rubrike