Regija
AKCIJA U POVODU SVJETSKOG DANA ŠUMA

Očišćen je okoliš vidikovca Tromeđe
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
ORAHOVICA



U povodu Svjetskog dana šuma Javna ustanova Park prirode Papuk organizirala je akciju čišćenja okoliša najljepšeg vidikovca u Slavoniji, popularne Tromeđe, na granici triju županija - Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske. Akciju su poveli su čuvari prirode, a sudjelovali su učenici Srednje škole ‘’Stjepan Ivšić’’ uz pomoć vatrogasaca te Grada Orahovice i njegovih komunalnih djelatnika.

- Ovo je naš mali doprinos očuvanju prirode općenito te posebno ovoga našeg lokaliteta. Šume su nam važne jer osiguravaju čistu vodu, hranu, štite tlo od erozije, pomažu nam u klimatskim promjenama. Osim toga, boravak u šumi sam po sebi je odličan za naše psihičko i fizičko zdravlje. Naš je Park dominantno šumski park, više od 90 posto pokriven je šumom, a šume čuvaju i biološku raznolikost. Nažalost, šume su najčešće lokacije gdje pojedinci ostavljaju goleme količine smeća, što je posebno izraženo uz rubne dijelove naselja i prometnica, što svakako želimo promijeniti. Ovo je način da krenemo od mladih, pa smo zato uključili srednjoškolce da sami vide što ljudi rade i kako se ponašaju – kaže čuvar prirode Parka prirode Papuk Danijel Majstorović te dodaje kako JU Park prirode Papuk konstantno radi na očuvanju prirode.

- Mi se maksimalno trudimo činiti sve kako bi naša priroda bila čista i zaštićena. Ovo što vidimo uz prometnice i po šumama doista je jako ružno i zapravo je nevjerojatno što sve čovjeku može pasti na um. Nije važno je li riječ o pješacima ili vozačima, tko god prođe, samo baci nešto sa strane u šumu, a ne zna ili ne želi znati koliko je to štetno za sve nas. Naglašavam ono što naš Park na svojim edukacijama djeci i ostalima uvijek ističe, a to je da se otpad iz šume odvozi, nikako u nju ne dovozi. U šumama nema potrebe postavljati kontejnere ili koševe, jer šume nisu namijenjene za deponije za otpad – zaključio je Majstorović.

Velik posao odrađen je, a vrijedna ekipa je, među ostalim, iz šuma izvukla automobilske gume i sjedala te mnoštvo drugog otpada. V.G.
Najčitanije iz rubrike