Regija
VINKOVAČKI GRADONAČELNIK POZVAO OSNOVCE DA PRIHVATE IZAZOV

Čeka ih nagrada ako izdrže tjedan bez ekrana
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
VINKOVCI - Gradonačelnik Ivan Bosančić poziva učenike trećih i četvrtih razreda gradskih osnovnih škola neka se isključe s društvenih mreža, na tjedan dana ostave mobitele, tablete i druge "ekrane" i vrijeme provedu u prirodi, na sportskim terenima, družeći se s prijateljima. Gradonačelnik poziva učenike da bolje upoznaju svijet oko sebe i sa svojim učiteljicama ispune dnevnik aktivnosti, a za najuspješniji tim, poručuje, spremna je nagrada. Naime, razred koji na najbolji način iskoristi tjedan bez ekrana putuje na izlet u Park prirode Papuk, u koji je uključen i posjet Geoinfo centru u Voćinu i druge aktivnosti.

Najnovije studije potvrdile su da za malu djecu vrijeme provedeno ispred ekrana znači da su propustili brojne ključne trenutke za razvoj, a kod nešto veće djece to značajno utječe na društveni razvoj i tjelesne sposobnosti. Kod djece koja su provodila više vremena pred ekranima uočen je sporiji i lošiji razvoj jezičnih vještina i određenih motoričkih sposobnosti u odnosu na djecu koja su se bavila drugim aktivnostima. Dok provode vrijeme ispred tableta ili konzole, djeca manje komuniciraju s odraslima, usvajaju manje riječi od roditelja i slušaju manje razgovora, manje se kreću i manje obavljaju radnje potrebne za pravilan razvoj, a upravo je razgovor ključan element za izgradnju jezičnih vještina, dok su tjelesne aktivnosti ključne za razvoj motorike. “Sve su ovo razlozi zbog kojih smo pokrenuli izazov kako bismo djecu, i posebno roditelje, dodatno upozorili na opasnosti prekomjernog korištenja tehnologije. Razgovarajući s roditeljima, došao sam do spoznaje koliko su ljudi zabrinuti zbog situacije i smjera u kojem se sve razvija. Jasno je kako sve proizlazi iz kućnog odgoja i odnosa roditelja s njihovom djecom, ali to ne znači da i mi ne možemo pomoći upravo roditeljima kroz ovakve i slične akcije”, kaže Bosančić. M.F.
Prijave razreda primaju se do 28. ožujka
Razredni odjeli trećih i četvrtih razreda mogu se prijaviti na izazov do 28. ožujka, nakon čega će od Grada dobiti sve potrebne materijale, među kojima i dnevnik u koji će upisivati aktivnosti koje su provodili u tjednu bez ekrana. Izazov počinje u ponedjeljak, 15. travnja, i traje do petka, 19. travnja. Uz zabavni i natjecateljski dio izazov ima i onaj edukativni, pa će u petak, 12. travnja, u Gradskoj knjižnici biti stručno predavanje o toj problematici za roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike.

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

Najčitanije iz rubrike