Sport
ARGENTINA SLAVI TREĆI SVJETSKI NASLOV

Nema više usporedbi, Leo napokon uz Diega
Objavljeno 19. prosinca, 2022.
Nakon godina frustracija Messi je u razmaku od 17 mjeseci osvojio dva najveća trofeja u najdražem, reprezentativnom dresu

Stiglo je vrijeme i za redizajn argentinskog nogometnog dresa. Nakon 36 godina čekanja, iznad nacionalnog grba i srca stiže i treća zvjezdica. Argentina je treći put na nogometnom partenonu. Epilog je to 22. Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje smo mogli, manje-više, uživati u 64 odigrane utakmice, a ona posljednja zaista je bila dostojna finala.



Ali, nakon svih preokreta, lutrije jedanaesteraca, slaviti može samo jedan. Sljedeće četiri godine titulom se sada s punim pravom mogu dičiti Gauči i najbolji od najboljih, Lionel Messi.

Oporavak od šoka


Stigla je Argentina u Katar kao jedan od favorita. No, odmah u prvoj utakmici stigao je "udarac u trbuh", poraz od Saudijske Arabije (1:2), koji pripada u skupinu najvećih iznenađenja ikad na SP-ima. Ali, taj kiks samo je dodatno mobilizirao vrstu izbornika Lionela Scalonija, koji se nije prepustio stihiji, nego je odlučno napravio preinake u udarnoj postavi. One su se odmah pokazale ispravnima, prvi je to osjetio Meksiko (2:0), a potom i Poljska. Sramota s otvaranja se isprala, osvojio se čak i primat u C skupini i nokaut-faza dočekana je u pobjedničkom ozračju. Redom su u njoj padali Australija (2:1), Nizozemska (2:2, 4:3 nakon penala), Hrvatska (3:0) i šećer za kraj, aktualni prvak Francuska (3:3, 4:2 s bijele točke).


Realno, mogli su i trebali Albiceleste sve privesti kraju u 90 minuta, jer su punih 80 dominirali travnjakom stadiona u Lusailu. Vodstvo od 2:0 nije nagovještavalo ono što se događalo u idućih 40+ minuta, u kojima smo samo još jednom svjedočili kako je nogomet varljiva igra. Ali, nakon što je Gonzalo Montiel u raspucavanju zabio četvrti 11-erac, krenula je argentinska erupcija u Kataru, ali i kod kuće. U Buenos Airesu i cijeloj zemlji zavladalo je ludilo kakovo može izazvati samo nogomet, a na licu mjesta, na travnjaku, sve je podsjećalo na bojno polje nakon velike bitke. Oni koji su slavili i plakali od sreće bili su u bijelo-nebeskoplavim dresovima, koji su zaslužili tu treću zvjezdicu.

Nakon suše, dvije titule



Naravno, u ovakvim prigodama sve se vrti oko najveće zvijezde. Leo Messi je u razmaku od 17 mjeseci ispunio sve svoje snove. Nakon svih osobnih priznanja, kao i onih na klupskom planu, nikako nije mogao dočekati velike pobjede u najdražem dresu. Prva je stigla prošlog ljeta u Brazilu, kada je nakon 28 godina osvojena Copa America. No, za zatvaranje kruga nedostajao je još jedan, najveći trofej. Messi ga je osvojio u svojoj 35. godini, na travnjaku je bio sjajan, u finalu briljantan i dvojbi više nema.

Ovo ga je svrstalo uz bok do sada najvećem argentinskom nogometnom božanstvu, Diego Maradona dobio je i više nego dostojno društvo, možemo reći da je Messi na kraju i nadmašio svog najvećeg idola. Ipak, nije na svom putu u besmrtnost bio usamljen. Podrška suigrača bila je dostojna novog svjetskog prvaka, Messi ovo ne bi mogao izvesti sam, bez sjajnih izdanja i rola Angela Di Marije, Alexisa Mac Allistera, Juliana Alvareza, ludog vratara Emiliana Martineza i svih ostalih. Čestitke i mladom stručnjaku Scaloniju (44), koji je pokazao znanje, ali i hrabrost. Uspio je stvoriti momčad koja nije ovisna o svom najboljem igraču. Dvije titule u dvije godine najbolje pokazuju kakav se posao napravio, a nastavak berbe nije isključen, jer Leo ne želi u reprezentativnu mirovinu. Da u nju ipak ode već sutra, može biti spokojan, jer najdraži naslov napokon je osvojen.

Nino Benčina
NIŠTA NE MOŽE UMANJITI ZASLUŽENI TRIJUMF
Svaka utakmica, posebice nogometna, vidi se iz nekoliko kutova i obojena je navijačkim motivima, ponekad i najnižim strastima. Htjeli - ne htjeli, stoga se moramo osvrnuti i na neke popratne komentare koje su pratili nove svjetske prvake od prve utakmice u Kataru. Teorije zavjera su posvuda oko nas, a u javnost se plasiraju lakše negoli ikada prije. Nećemo nabrajati razne gluposti, spomenut ćemo se samo onu najrašireniju, koja kaže da je FIFA dala golem poguranac Argentini na putu do titule te da 22. SP nije mogao imati drugačiji epilog. Izrečena glupost, koju bi valjalo potkrijepiti dokazima, ali koja ne može pomutiti slavlje Argentine. Zasluženo i točka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike