Sport
GOSTI SE ČESTO OSLAĐIVALI NA PAMPASU

Bijelo-plavi se ne snalaze baš najbolje u komforu i luksuzu
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Selidbom na Opus Arenu očekivao se i rezultatski iskorak, ali nije se dogodio
Sezona koja je na izmaku donijela je NK-u Osijek puno toga novog, ali s rezultatske strane vrlo malo dobrih vijesti.

Klub se preselio u svoj novi dom - Opus Arenu, što je izazvalo veliko zanimanje navijača jer se posjet domaćim utakmicama udvostručio. Ono što je posljednjih sezona u Gradskom vrtu bio iznadprosječan posjet, na Opus Areni je postao normalan. U biti, puno se očekivalo od preseljenja na Pampas, puno se toga i dobilo, ali s rezultatske strane novi stadion, bar zasad, Bijelo-plavima još nije donio željene benefite.

Preseljenje nije lagano


Svi koji su pohodili Opus Arenu bili su oduševljeni uvjetima kakve u SuperSport hrvatskoj ligi definitivno nitko nema. No čini se kako se na te europske infrastrukturne standarde do kraja nisu priviknuli ni sami nogometaši Osijeka jer od svog novog, lijepog, stadiona nisu uspjeli stvoriti tvrđavu koju će biti teško osvojiti. Osijek je na Opus Areni u prvenstvu dosad odigrao 16 utakmica u kojima je ostvario sedam pobjeda, pet remija i doživio četiri poraza uz učinak od 54 posto osvojenih bodova. Iz toga ispada kako su se Bijelo-plavi mnogo bolje osjećali u Gradskom vrtu, gdje su u nekim prethodnim sezonama imali duge nizove pobjeda ili utakmica bez poraza. Prelazak na Opus Arenu, ali prije svega i na novu podlogu na kojoj se igra, očito je bio nešto kompliciraniji negoli se očekivalo.

- Nije to baš toliko čudno jer Opus Arena je u puno toga posve drukčija u odnosu prema Gradskom vrtu. I po samom ambijentu, akustici, a posebno po kvaliteti travnjaka koji je mnogo brži. Promjena stadiona i kod većine europskih momčadi znala je biti popraćena sličnim rezultatskim događajima kroz koje mi prolazimo. Naravno, stadion je najmanja stavka u problemima kroz koje prolazimo ove sezone, ali očito se nismo još svi do kraja naviknuli na njega - rekao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

Dobro, Opus Arena je još vrlo mlada jer će tek u srpnju zaokružiti svoju prvu godinu života i u tom kontekstu treba vjerovati kako će Bijelo-plavi i njihovi navijači u budućnosti na svom stadionu imati više razloga za radost negoli je to bio slučaj ove sezone. Znakovito je kako na Opus Areni, recimo, još nije pala nijedna momčad koja se nalazi na prvih pet mjesta prvenstvene tablice, a to u isto vrijeme znači kako Bijelo-plavi svojim navijačima još uvijek nisu podarili nijedan trijumf u derbijima odigranim na njoj.

Sve je tu - osim rezultata


Još jedna prilika za to postoji jer će do kraja ove sezone na novi osječki stadion doći još Rijeka, koja je u mrtvoj utrci s Dinamom za naslov prvaka. No Osijeku će možda i važnija biti jedna druga pobjeda pred njegovim navijačima - ona protiv Lokomotive, koja je također jedan od klubova koji Osijek nije uspio pobijediti na Opus Areni. Dobro, uzorak utakmica je mali, jer Lokosi su kao i Rijeka samo jednom gostovali na Pampasu, ali što se prije taj led probije, bit će bolje, a osim toga to bi značilo i kako su Bijelo-plavi sasvim blizu svog jedinog preostalog ovosezonskog cilja - plasmana u Europu. Zapravo, cijela priča oko preseljenja na Opus Arenu bila je posve drukčije zamišljena jer trebao je to biti vrhunac priče koja je započela u veljači 2016. godine, kada je mađarski kapital stigao u NK Osijek i spasio ga od financijske agonije koju je prolazio prethodnih godina. Plan, a i očekivanja bili su kako će Osijek baš u godini kada se bude selio na novi stadion imati momčad koja će biti sposobna ozbiljno konkurirati u borbi za domaće trofeje te biti u mogućnosti ostaviti ozbiljniji trag na europskoj sceni. No planovi su jedno, a zbilja nešto posve drugo. Umjesto da bude na vrhuncu, ispalo je tako da je NK Osijek zapravo po preseljenju na Opus Arenu došao na najnižu rezultatsku razinu od 2016. godine. Prva godina na novom stadionu rezultatski će vrlo brzo pasti u zaborav, a sve upozorava na to kako je Osijek doista na novom početku, ali samo kada je u pitanju izgradnja momčadi.

Sve ostalo je na mnogo kvalitetnijoj razini, ali osječkom klubu nasušno nedostaje ono što pokreće navijačke mase i život oko njega čini vedrijim i ljepšim - pravi rezultatski iskorak. I dok njega ne bude, priča o vrijednosti Opus Arene bit će nepotpuna. Lijepo je imati takvo zdanje, ali još ljepše bi na njemu bilo doživljavati rezultatske dosege kakve klub još nije imao.

Dalibor Keler
Osijek kažnjen sa 7000 eura
Disciplinski sudac SuperSport HNL-a Alan Klakočer donio je odluke o kaznama iz utakmica 31. kola. “Čestitka” je stigla i na Opus Arenu, a u njoj staji kako se NK Osijek kažnjava jer su na prvenstvenoj utakmici 31. kola Osijek - Istra 1961 domaći navijači (Kohorta), smješteni na južnoj tribini sektor D3, u 37. minuti zapalili dvadeset dimnih bombi te u 71. minuti trideset i pet baklji te je zbog nastalog dima utakmica prekinuta u trajanju od dvije minute, čime su počinjeni neredi opisani i kažnjivi po čl. 66. st. 1., u svezi st. 5. istog članka DP HNS-a, te se na temelju istog propisa izriče novčana kazna u visini od 7000 eura.

Možda ste propustili...

EP: NAJBOLJI HRVATSKI GIMNASTIČAR NIJE USPIO OBRANITI NASLOV EUROPSKOG PRVAKA NA PREČI

Tin Srbić: Vjerujem da mogu puno bolje nego danas

BIJELO-PLAVI OSTVARILI VAŽNU POBJEDU U BORBI ZA EUROPU

Osječani europskom igrom deklasirali Lokomotivu

Najčitanije iz rubrike