Sport
ISTRA 1961 SLAVILA NA OPUS ARENI

Isključenje Bralića Osijek odvelo u poraz koji je pokvario Kohortino rođendansko slavlje
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Osijek je poveo, ali su se kola nizbrdo počela kretati u 36. minuti točno kada je Kohorta podignula svoju rođendansku koreografiju kada je isključen Bralić

Nogomet je još jednom pokazao koliko je ćudljiva biljka. Osijek je nakon tri gostujuće pobjede bio u naletu, ali je protiv Istre 1961 pred svojim navijačima bolno tresnuo o pod. Istina, okolnosti poraza bile su neuobičajne jer su Bijelo-plavi poveli, ali su u 36. minuti ostali s čovjekom manje jer je opravdano isključen Slavko Bralić. No, kako jedna nevolja nikada ne dolazi sama iz tog slobodnog udarca Istra 1961 je došla do izjednačenja, a kasnije je bilo i više nego jasno kako Osijek jednostavno nema moći s čovjekom manje učiniti nešto više. Vjerojatno bi Bijelo-plavi u takvoj situaciji prihvatili i remi, ali Puljani su uspjeli postići drugi pogodak te tako uzeti cijeli plijen. Zakomplicirali su gosti tako Osijekovu bitku za plasman u Europu, a Kohorti su uskratili potpuno slavlje za njezin 36. rođendan koji je proslavila tijekom tog susreta. Sudbina je htjela da su se nevolje za Bijelo-plave počele gomilati točno u 36. minuti kada je Kohorta podignula svoju rođendansku koreografiju.

 

Osijek poveo, pa u dvije minute ostao s igračem manje i bez vodstva

 

Trener Osijeka Zoran Zekić ipak je promijenio određene stvari u postavci i početnoj momčadi. Složio ju je u 4-4-2 formaciju, a odnosu na susret s Hajdukom u u startnoj postavi našao se Kristijan Lovrić. Pokazat će se to vrlo brzo kao dobar izbor, ali prije toga Istra 1961 priredila je dva-tri šoka na početku koji nisu donijeli promjenu rezultata. U petoj minuti Majstorović je imao dobru priliku nakon prekida, no njegov udarac glavom otišao je preko vrata. Osijek je uzvratio odličnim prodorom Matkovića po lijevoj strani i isto tako kvalitetnim prizemnim ubačajem koji je gostujuća obrana očistila u posljednji trenutak ispred zahuhtalog Miereza. U osmoj minuti Blagojević je opalio s 30-ak metara Kolić je odbio loptu, a u nastavku akcije i dalje bilo opasno, ali je udarac gostiju glavom s pet metara s druge vratnice završio u vanjskom dijelu mreže. Taj odvažan ulazak gostiju u susret presjekao je Lovrić na najbolji mogući način u 14. minuti. Uputio je jednu od svojih poznatih "kifli" s lijevog krila, Mierez je bio u sredini, ali nije dirao loptu, no ona je svejedno završila u lijevom kutu iznenađenog Majkića pa je Osijek došao u vodstvo. Utakmica se nakon toga umirila, u 36. minuti dobila je novi zaplet. Taman je kada Kohorta podignula svoju rođendansku koreografiju dogodile su se dvije velike nevolje za Osijek. Prvo je Bralić zaradio izravni crveni karton zbog starta na Koskiju koji je nadirao prema vratima, a onda je iz tog slobodnog udarca Vuk na spavanju uhvatio Kolića i zabio za izjednačenje u njegov kut poslavši loptu pored "živog zida" u njegov kut. Našao se Osijek tako u vrlo neugodnoj situaciji jer je u samo 120 sekundi ostao s čovjekom manje, a izgubio je i rezultatsku prednost koju ju je imao. Već u sljedećm napadu mogla se situacija i pogoršati za Bijelo-plave jer je Devetak promašio nemoguće kada mu je Filet servirao loptu tako da su pred Devetkom ostala prazna vrata, ali je udarac igrača Istre 1961 bio totalno neprecizan. U završnici prvog dijela Osijek iako s igračem manje uspio napraviti pritisak, no promjene rezultata nije bilo. Mora se reći kako su gosti u tih prvih 45 minuta bili opasnija momčad i prije Bralićevog isključenja jer se Osijek nije uspio do kraja nametnuti, a čekalo ga je još jedno teško i neizvjesno poluvrijeme jer je bio brojčano inferioran. Sve što se događalo u toj 36. minuti zasjenilo je rođendansku Kohortinu proslavu, jer je do isključenja Bralića sve išlo po planu. Strasti su uzavrele zbog svih tih događaja u završnici prvog dijela pa nakon što je Čulina označio kraj poluvremena došlo do koškanja između pomoćnog trenera Osijeka Želimira Mešnjaka i trenera Istre 1961 Paola Tramezzanija, ali su usijane glave brzo ohladili zaštitari.

 

Ekong zapečatio Osijekvu sudbinu

 

Zekić je na poluvremenu povukao poteze jer je trebalo popuniti rupu u posljednjoj liniji nastalu Bralićevim isključenjem, a umjesto Bukvića u igru je poslao Šimu Gržana. No, vrlo brzo je situacija za Osijek postala još kompliciranija. Ekong je iskoristio pogrešku Vrbanca, ušao u kazneni prostor, pa snažnim udarcem pogodio bliži kut za vodstvo gostiju. Osijek s igračem manje nije uspijevao pristisnuti, a gosti se nisu previše naprezali kako bi eventualno povećali svoju prednost. No, do toga su ni krivi ni dužni mogli doći u 60. miniuti kada jer Ekong pucao s 25 metara, Kolić je loše intervenirao, lopta mu je prešla preko ruku, ali je na sreću Osječana udarila u desnu vratnicu. Bilo je sve jasnije kako će Osijek gostima moći zaprijetiti jedino iz prekida jer kroz igru je išlo teško zbog brojčane inferiornosti. Tako je u 76. minuti Nejašmić, nakon suadačkog podbacivanja, ubacio loptu u kazneni prostor gdje ju je glavom zahvatio Prekodravac, no Majkić je bio spreman, te obranio taj pokušaj. Vrijeme je brzo curilo, a prilike pred gostujućim vratima nisu dolazile. Tek u 89. minuti Majkić je opet morao intervenirati nakon udarca Omerovića koji nije bio posebno zahtjevan. Nakon toga obrana gostiju više nije bila na posebnim iskušenjima pa su Puljani odnijeli s Opus Arene cijeli plijen i pokvarili Kohortino rođendansko slavlje. D.Keler

 
Standings provided by Sofascore

OSIJEK – Opus Arena. Vrijeme i teren idealni za igru. Gledatelja: 5782. Sudac: Ante Čulina (Zagreb) - 6. Strijelci: 1:0 Lovrić (14), 1:1 Vuk (38), 1:2 Ekong (51). Žuti kartoni: Lovrić (Osijek), Valinčić, Filet, Vuk, Petrusenko (Istra 1961). Crveni kartoni: Bralić (Osijek)

IGRAČ UTAKMICE: EMMANUEL EKONG (ISTRA 1961)

OSIJEK

1 (1)

Kolić 5, Renan Guedes 6 (od 69. Omerović 6), Duarte 6, Bralić 5, Jurišić 6, Nejašmić 6,5, Pušić 5,5 (od 69. Prekodravac 6), Bukvić 6 (od 46. Vrbanac 5), Lovrić 6,5 (od 46. Gržan 6), Matković 6 (od 86. Almaši -), Mierez 6.

ISTRA 1961

2 (1)

Majkić 6, Iouvu 6,5, Koski 6,5 (od 80. Marešić -), Majstorović 6, Valinčić 6 (od 90. Hujber -), Blagojević 6,5 (od 85. Maurić -), Petrusenko 6,5, Devetak 6, Ekong 7, Vuk 6,5, Filet 6,5 (od 85. Fago -).

Možda ste propustili...

PORAVNANJE FINALNE SERIJE ODBOJKAŠA ZA PRVAKA DRŽAVE

Mursaši napokon dobili Mladost i zakuhali borbu

REDOVITA SKUPŠTINA HNS-A

Nakon Marića šef postaje - stranac

Najčitanije iz rubrike