Regija
TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA PREDSTAVILA SE OSMAŠIMA

Poslodavci ih prepoznaju i zapošljavaju u svome timu
Objavljeno 23. svibnja, 2022.
Elektrotehničari i strojarski računalni tehničari kvalitetan su i vrlo tražen kadar

ŽUPANJA - Tehnička škola Županja organizirala je Dan otvorenih vrata i svoje je programe, aktivnosti i sve ono što učenicima nudi tijekom četverogodišnjeg školovanja predstavila osmašima iz županjske Posavine, koji ovih dana donose važne odluke o izboru srednje škole.

Ravnatelj Jozo Jurkić ponosno ističe kvalitetu ove škole s velikim potencijalima, nadaleko poznate po svome radu i izvrsnim rezultatima koje redovito ostvaruje na svim natjecanjima. Među najopremljenijima su u Hrvatskoj, s najboljim kabinetom mehatronike, imaju robota, 3D printer i drugu vrhunsku i skupu opremu, a godinama ih podupiru svjetski poznate kompanije Siemens i Festo.

U novoj školskoj godini upisat će dva razredna odjela za zanimanja elektrotehničar i strojarski računalni tehničar. Znanja, umijeća i praktična iskustva koja učenici ondje dobivaju smjerokaz su u njihovu daljnjem radu, obrazovanju i pripremi za tržište rada. Nakon završetka školovanja mogu bez problema, s odličnom podlogom koju imaju, upisati fakultet, pokrenuti vlastiti posao ili raditi u struci kod poslodavca. Jurkić je pohvalio odličnu suradnju s tvrtkama i gospodarstvenicima koji godinama prepoznaju kvalitetu ove škole, od HEP-a, Ine, Multinorma, Sladorane, Same Deutz Fahra, i svi oni, ponosno je ustvrdio, "znaju koliko vrijede naši tehničari, traže ih i zapošljavaju kao kvalitetan kadar".


"Ako želite biti umjetnik, ne morate nužno slikati ni svirati. Možete biti umjetnik i u svojoj struci, u elektrotehnici i u strojarstvu, jer tehničari su stvaratelji. To su budući inženjeri, to nisu ljudi koji čekaju na birou da ih netko zove. Za njih posla uvijek ima, njihova su znanja i vještine vrlo bitni za ovaj kraj", kaže Jurkić. U Tehničkoj školi žele biti u funkciji razvoja gospodarstva, povezati školu i industriju, uslugu i proizvodnju. Cilj mu je da Županja postane centar izvrsnosti za mehatroniku, za obuku kvalitetnog stručnog kadra za industriju u okruženju. Raspolažu vrhunskom opremom. Kronični nedostatak prostora riješit će nadogradnjom školske zgrade, što će učenicima osigurati vrhunske uvjete za praktičan rad, za primjenu i nadogradnju stečenih znanja.

Izradu projektne dokumentacije platila je Županija, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole.

Marija Lešić Omerović
U dograđenom dijelu četiri vrhunska laboratorija, svaki od po 100 kvadrata
Tehnička škola ide u proširenje dogradnjom energetski neovisnog objekta u dvorištu, s fotonaponskim modulima za proizvodnju struje i s dizalicama topline. Ondje će biti smještena četiri vrhunska laboratorija, svaki od po 100 kvadrata. U prvome će biti CNC strojevi posluživani industrijskim robotom. Drugi je kreativna stvaralačka radionica za razmjenu teorijskog znanja i praktičnog iskustva. U planu je i osnivanje učeničke zadruge. Izrađivat će vlastite proizvode, vrijedna i vrlo tražena didaktička pomagala, a radit će i uslužno za privredu. Treći je laboratorij kao minijaturna tvornica s modularnim proizvodnim stanicama povezanim s robotom manipulatorom. Četvrti će biti za obuku upravljačkih elektronika, za praktično ispitivanje i eksperimente. “U interesu je i Županje i cijeloga ovoga kraja da se laboratoriji naprave. Želimo i možemo pridonijeti razvoju”, kaže ravnatelj.

Škola surađuje s brojnim tvrtkama i gospodarstvenicima, od HEP-a do Ine, Multinorma, Sladorane, SDF-a...

Najčitanije iz rubrike