Sport
KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠA ZA SP

Hrvatska izgubila na startu, ali mladići su opravdali povjerenje
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Izgubili smo ne(s)pretno od Slovenije (74:76), a u nedjelju (18) popravni je ispit u Finskoj


Nije dobro počelo, ali razloga za uzbunu bar zasada još nema i ne treba biti. Košarkaši Hrvatske porazom su otvorili kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, pobjedu je iz Draženova doma odnijela Slovenija (74:76).



Nitko nije imao spoznaju u kakvom će se svjetlu predstaviti naša pomlađena izabrana vrsta. Izbornik Veljko Mršić povukao je radikalan potez, u aktualnoj situaciji i jedini moguć. Među 15 pozvanih našlo se čak sedam debitanata, a petorica su našla svoje mjesto u premijernom seniorskom zapisniku. Ni sam izbornik očito još ne zna na čemu je, a ta nepoznanica donijela je velik broj rotacija postave, kojoj će očito trebati vremena za standardizaciju. Nikad mlađa Hrvatska pokazala je zube aktualnom europskom prvaku, koji je u Zagreb stigao sa sedam igrača koja su prije četiri mjeseca zamalo uzela medalju na Olimpijskim igrama. Takva Slovenija ipak nije bila bauk, ali gosti su na kraju iskoristili svoje prednosti, a to su iskustvo i individualna snaga onih (Prepelič, Blažič) koji su i trebali povući kada se rezultat lomio. Slomio se na kraju na našu štetu, ali svaka škola se plaća...

- Nikad ne možeš biti kompletno zadovoljan kada se utakmica izgubi. Očekivao sam da možemo pobijediti i velik dio utakmice smo vodili. Kada se pogledaju statistički detalji, naročito odnos naših i njihovih asistencija, vidi se način na koji smo igrali. Ipak, mislim da smo na kraju trebali donositi bolje odluke u krucijalnim trenucima - rekao je Mršić naglasivši i da smo od ove iste Slovenije u Rijeci izgubili 20 razlike u prijateljskoj utakmici prije kvalifikacija za OI. Može se reći da su se Slovenci i provukli uz dosta sreće jer Hrvatska je 67 sekundi prije kraja vodila 69:68. Samo 20 sekundi poslije Čebašek je pogodio tricu uz dodatno bacanje (ranije isto napravio i Prepelič) i do kraja domaćin više imao kvalitetnih, prije svega napadačkih rješenja za povratak na pobjedničku stazu.

Dobar dojam i poraz nisu idealna kombinacija, ali ovaj su se put njome morali zadovoljiti hrvatski košarkaši, koji vjerujemo nisu previše razmišljali o propuštenoj prigodi. Već u nedjelju je nova, Hrvatska od 18 sati u Espoou, nadomak Helsinkija protiv Finske traži pobjedu, čime bi se zaključio prvi kvalifikacijski prozor. Najbolji pojedinac iz naših redova, Filip Bundović (16 poena, sedam skokova i pet asista) vjeruje da se u Finskoj može ostvariti željeno. Ako vjeruju i ostali, tada bi se mogla upisati prva pobjeda u kvalifikacijama za SP.


Nino Benčina
NASTAVITI DOBRA ISKUSTVA S FINCIMA
Natjecanje u D skupini Finska je otvorila porazom, u skandinavskom okršaju, Švedska je u Stockholmu slavila 72:62. U redovima naćeg nedjeljnog protivnika najviše je zabio iskusni Sasu Salin (12), koji uz Petteri Kopponena čini najzvučniji dvojac reprezentacija koju vodi Henrik Dettman. Zanimljivo, za nju igra i bivši član Vrijednosnica Osijek, Carl Lindbom, koji je na Dravi boravio u sezoni 2017./18. Inače, Hrvatska je s Finskom dosada tri puta odmjerila snage na Eurobasketu, gdje smo slavili 1995. (92:77), 2011. (84:79) i 2013. (88:63). Tradiciju bi bilo itekako poželjno nastaviti i u kvalifikacijama za svjetsku smotru.

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

U SUSJEDSTVU EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Europska medalja važna, ali još je važnija forma za Pariz

Najčitanije iz rubrike