Sport
U SUSJEDSTVU EUROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU

Europska medalja važna, ali još je važnija forma za Pariz
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Nakon Svjetskog kupa u Vareseu veslačka karavana stigla je u Mađarsku, gdje se od danas do nedjelje održava Europsko prvenstvo. Domaćin eurosmotre je Nacionalni olimpijski centar za kanu i veslanje u Szegedu. Na listi prijava je više od 450 veslačica i veslača iz 30 europskih država, među kojima su i četiri hrvatske posade - braća Martin i Valent Sinković te sestre Ivana i Josipa Jurković u dvojcima bez kormilara, braća Anton i Patrik Lončarić u dvojcu na pariće i Damir Martin u samcu.

Prošlogodišnji europski prvaci u dvojcu na pariće, Martin i Valent Sinković, ove sezone izbacili su braću Lončarić iz "dvojca bez" i sad se opet natječu u toj disciplini, u kojoj su i aktualni olimpijski pobjednici i u kojoj će u Parizu pokušati doveslati do novog zlata. Na eurosmotri će se suočiti s jakom konkurencijom, uključujući svjetske prvake Romea Roeoeslija i Andrina Gulicha iz Švicarske te nedavne pobjednike Svjetskog kupa Ollieja Wynne-Griffitha i Toma Georgea iz Velike Britanije.

- Evo, odradili smo posljednji trening prije Europskog, rastavili čamac i jedva čekamo početak utrka. Vjerujemo da smo poboljšali neke stvari nakon Svjetskog kupa i jedva čekamo utrke kako bismo vidjeli kako stojimo u odnosu prema konkurenciji - izjavio je Valent Sinković prije nastupa u Mađarskoj.

- Nakon Varesea još smo pojačali treninge, pripremili se još bolje za Europsko prvenstvo i nadamo se da ćemo to pokazati i na stazi. Postupno dižemo formu prema Parizu, želimo se što više približiti Englezima i Švicarcima, a u Parizu se nadamo borbi za zlato - dodao je Martin Sinković.

U konkurenciji ženskog dvojca bez kormilara nastupit će sestre Ivana i Josipa Jurković, kojima će ovo biti dobar test prije kvalifikacijske regate za Olimpijske igre u Parizu koja se održava u švicarskom Luzernu od 19. do 21. svibnja.

Vizu za Pariz osigurala su osječka braća s adresom u Zagrebu, Anton i Patrik Lončarić, doduše Igre su osigurali u dvojcu bez kormilara, a sad veslaju u onom na pariće. Prema svjetlima Pariza gleda i neuništivi Damir Martin, osvajač medalja u samcu s Olimpijskih igara u Riju de Janeiru i Tokiju. Koliko god imao problema s ozljedama, mučio se i liječio, Damšo je nenadmašan borac, koji je uvijek spreman biti najbolji kad najviše treba. Nema kod njega velikih najava prije Eura, ionako je već sad najfokusiraniji na Pariz.

Kvalifikacijske utrke za EP počinju danas (četvrtak), petak je rezerviran za repesaže. Polufinala su na rasporedu u subotu, a finala u nedjelju. I. Liović
Možda ste propustili...

NA EP-U U VESLANJU MEDALJA SE OČEKIVALA OD BRAĆE, A OSVOJILE JU SESTRE

Pokazale smo našu krv s kamena i otoka

SUBOTNJI SUSRET 33. KOLA SUPERSPORT

Ulaznice za Lokomotivu

Najčitanije iz rubrike