Sport
KRAJ LIGE BOGATAŠA I PRIJE NEGO JE POČELA?

Razum pobjeđuje:
Klubovi traže izlaz, projekt se
raspada, padaju i ostavke
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Španjolski mediji navode kako se na "izlaz" pripremaju i Barcelona i Atletico Madrid

Vezani članci

NOGOMET NIJE SAMO NEKI "PROIZVOD"

Perez: I klubovi s Balkana razmišljaju osnovati svoju ligu

Prijedlog osnivanja novog nogometnog natjecanja pod imenom Superliga, koje bi bilo zatvoreno i rezervirano za samo 20 bogatih i moćnih europskih klubova, pokrenuo je lavine kritika navijača, bivših i sadašnjih igrača, trenera, klubova, nacionalnih liga i saveza u cijeloj Europi. Kritike su opravdane, nogomet kakvog smo voljeli i formati natjecanja koje smo dosad gledali mogli bi nestati, a oni manji više ne bi igrali s velikima. Superliga je suluda ideja u kojoj nisu važni ni igrači ni navijači, već samo i isključivo novac. Bogataši žele "ukrasti" nogomet i Europa se digla na noge. O najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu razgovara se na stadionima, u savezima, ali i parlamentima, državnici su stali u obranu nogometa kakvog znamo i poznajemo i najavili borbu protiv Superlige. UEFA-ina namjera je sasjeći tu ideju u korjenu, a inicijatore Superlige kazniti.

I pristisci su, čini se, urodili plodom. Samo dva dana nakon što je najavljena, Superliga je pred pucanjem. Neki od klubova osnivača traže izlaz, ustuknuli su pred zahtjevima navijača i nezadovoljnika koji im masovno okreću leđa. Chelsea i Manchester City prvi su najavili povlačenje iz Superlige, prema pisanju britanskih i španjolskih medija mogli bi ih slijediti Atletico, Barcelona i Manchester United.

Pred Stamford Bridgeom sinoć se uoči utakmice Chelsea s Brightonom okupilo stotine navijača koji su protestirali protiv učešća londonskog kluba u Superligi. Prosvjed se brzo pretvorio u slavlje, jer su navijači primili vijest da Chelsea priprema dokumentaciju za izlazak iz natjecanja.

I tako je projekt koji još nije ni zaživio pred gašenjem. Neki kažu moglo se to i očekivati, jer najava o ligi za odabrane izazvala je snažne emocije, a koliko god klubovi bili moćni, ipak, ne mogu protiv vojske svojih navijača koji su svi odreda bili protiv tog novog natjecanja. Osnivanje Superlige možda je bilo samo pokazivanje snage velikih klubova kako bi UEFA-u natjerali da tim velikim klubovima omogući veću moć i kontrolu unutar izvorne strukture Lige prvaka.

Iako se smirivanje situacije činilo daleko jer "zaraćene" strane nisu birale riječi i uvrede, u večernjim satima utorka se situacija počela mijenjati. Klubovi sad traže izlaz iz natjecanja koje nije ni počelo, Superligaši su sazvali hitan krizni sastanak i o budućnosti projekta raspravljat će u srijedu od 11.30 sati. Superliga se tako počela raspadati, a pale su i prve ostavke. Ed Woodward će navodno odstupit s mjesta izvršnog dopredsjednika Manchester Uniteda, a društvenim mrežama se počela širiti i informacija kako je Andrea Agnelli podnio ostavku na mjesto predsjednika Juventusa. Iz torinskog kluba tu informaciju nisu potvrdili.

Iako su predsjednik Real Madrida i predsjednik Superlige Perez te neki od osnivača još jučer prijepodne gorljivo branili svoj novi projekt ne krijući da je u svemu najvažniji novac, već danas bi mogli ostati bez svega. I bez nove lige i obećenih milijardi dolara.

Nogomet se igra zbog navijača, bar je nekad bilo tako. Nogomet po viđenju nekih postoji samo zbog novca, velikih igrača, bankara, TV prava... Prijetilo je da nogomet kakvog poznajemo i kakvog smo voljeli zauvijek nestane, no ovoga puta bi običan puk mogao pobijediti bogate i moćne. I. Liović

Barceloni za sudjelovanje u Superligi treba dozvola članova

Sudjelovanje Barcelone u novoj Superligi moglo bi biti uvjetovano odobrenjem njezinih članova, objavili su španjolski mediji.

Katalonska televizijska postaja TV3 izvijestila je da ugovor koji je Barcin predsjednik Joan Laporta potpisao s ostalih 11 klubova članova osnivača sadržava klauzulu koja klubu dopušta odustajanje od sporazuma ukoliko se njegovi članovi ne slože.

Španjolci navode kako se Laporta u utorak sastao s menadžerom Barcelone Ronaldom Koemanom kako bi objasnio stajalište kluba o Superligi i dogovorio razgovor u srijedu s kapetanima Lionelom Mesijem, Gerardom Piqueom, Sergiom Busquetsom i Sergijem Robertom. Barcelona nije bila odmah dostupna za komentar ove vijesti.

Španjolski nogometni velikan jedan je od 12 klubova koji su u nedjelju objavili kako osnivanju novo nogometno natjecanje Superligu u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

Možda ste propustili...

DOIGRAVANJE KOŠARKAŠA ZA ULAZAK PREMIJER LIGU

Riječanima prednost, Brokerima upozorenje

SLAVONSKI OBRAČUN PRIPAO LIDERU

Dogan pogodio za ostanak bodova u Gradskom vrtu

Najčitanije iz rubrike