Sport
NOGOMET NIJE SAMO NEKI "PROIZVOD"

Perez: I klubovi s Balkana razmišljaju osnovati svoju ligu
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Prijedlog osnivanja novog nogometnog natjecanja pod imenom Superliga, koje bi bilo zatvoreno i rezervirano za samo 20 bogatih i moćnih europskih klubova, pokrenuo je lavine kritika navijača, bivših i sadašnjih igrača, trenera, klubova, nacionalnih liga i saveza u cijeloj Europi. Kritike su opravdane, nogomet kakvog smo voljeli i formati natjecanja koje smo dosad gledali mogli bi nestati, a oni manji više ne bi igrali s velikima. Superliga je suluda ideja u kojoj nisu važni ni igrači ni navijači, već samo i isključivo novac. Bogataši žele "ukrasti" nogomet i Europa se digla na noge. O najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu razgovara se na stadionima, u savezima, ali i parlamentima, državnici su stali u obranu nogometa kakvog znamo i poznajemo i najavili borbu protiv Superlige. UEFA tu ideju treba sasjeći, a inicijatore Superlige kazniti.


Najava o ligi za odabrane izazvala je snažne emocije, mnogi vjeruju kako ideja, ipak, neće zaživjeti ili da će se pronaći kompromis, da je to samo bilo pokazivanje snage velikih klubova kako bi UEFA-u natjerali da tim velikim klubovima omogući veću moć i kontrolu unutar izvorne strukture Lige prvaka.


No kompromis se čini daleko jer UEFA i FIFA ružnim riječima "pletu" po čelnicima 12 klubova koji su inicijatori Superlige, dok s druge strane dolaze rečenice kako će novo natjecanje biti - super.


- Uvjereni smo da će ovo novo natjecanje zaokupiti maštu milijardi nogometnih navijača u cijelom svijetu te da će predstavljati novo, uzbudljivo poglavlje za nogometnu igru - poručio je glavni operativac Milana Ivan Gazidis.


Talijani su njegove riječi dočekali na nož i poručuju mu kako u tom natjecanju nema baš ništa - super.


Za bogataše je super i ne vide dalje od toga što će Investicijska banka JP Morgan ubrizgati u novu ligu 3,5 milijardi eura koje će klubovi moći potrošiti na infrastrukturu i oporavak od posljedica koje je ostavila pandemija COVID-19.


Ideju Superlige brani i predsjednik Real Madrida Florentino Perez, koji je i imenovan novim čelnikom nove lige.


- UEFA mora shvatiti da se nogomet promijenio i da postoje oni koji žele drukčija natjecanja. Čujem da Skandinavci žele napraviti ligu, Balkanci svoju, zemlje Beneluksa svoju... Žele promjene jer bismo umrli u ovakvoj situaciji - kazao je čelnik Real Madrida i Superlige.


I pritom ne krije da je u svemu najvažniji novac.


- Ponudili smo format koji bi spasio nogomet. Isto je tako svojedobno bio stvoren Kup prvaka, a onda Liga prvaka. Ne budemo li mi veliki imali novac, neće ga imati ni ostali klubovi jer mi od njih kupujemo igrače. To je poput piramide. Ostanemo li bez novca, ostat će bez njega i manji. Zato je ovo dobro rješenje za sve.
S Perezom se ne slažu navijači diljem Europe. Nogomet se igra zbog navijača, bar je nekad bilo tako. Nogomet po viđenju nekih postoji samo zbog novca, velikih igrača, bankara, TV prava... Nogomet kakvog poznajemo i kakvog smo voljeli mogao bi zauvijek nestati, bogataši žele nešto svoje, a kad oni nešto požele, to uglavnom i dobiju. I. Liović
Aleksander Čeferin

predsjednik UEFA-e

Gospodo, napravili ste veliku pogrešku. Neki bi to nazvali pohlepom, neki prijezirom, arogancijom ili potpunim ignoriranjem nogometne kulture, no to nije važno. Ono što jest važno je da imate vremena promijeniti mišljenje. Svatko čini greške.
Boban: Žele ukrasti i platit će za to
Zvonimira Bobana, odnedavno UEFA-ina šefa za nogomet, ideja o Superligi samo za odabrane zgrozila je pa je poručio: Ti klubovi žele ukrasti nogomet navijačima, UEFA će poduzeti najžešće mjere. Platit će za ovo...
Hitan sastanak igrača iz Premiershipa
Kapetan Liverpoola Jordan Henderson sazvao je hitan sastanak s kapetanima ostalih klubova iz Premijer lige kako bi raspravljali u Superligi. Šest engleskih klubova su osnivači Superlige, a mnogim igračima ne sviđa se ideja o novom natjecanju.
Nije sport ako nema veze što gubiš
Trener Manchester Cityja Pep Guardiola oštro je napao Superligu, pa mu je klub prekinuo presicu.

- To nije sport ako rezultati u tom natjecanju ništa ne znače. To nije sport ako je klubovima nastup zagarantiran i nema nikakve veze ako gubiš utakmice. Nije pošteno... - kazao je Pep.
Ujedinjeni protiv egoističnih interesa
- Još jednom smo nogometnoj Europi poslali jasnu poruku, iskazavši solidarnost ujedinjeni protiv egoističnih interesa najbogatijih klubova i njihovih vlasnika. Jedinstveni smo u nastojanjima da nogomet ostane onakav kakav mora biti, dostupan svima, a ne samo elitama - poručio je Davor Šuker.
Nogomet umire zbog gladi bogatih za još više novca
Reakcije navijača iz cijele Europe, ali i svijeta, uglavnom su negativne i nadaju se kako ideja o Superligi neće zaživjeti, ma što god moćni i bogati htjeli. Mnogi smatraju kako će liga za odabrane formirana zbog gladi bogatih za još više novca uništiti euronogomet i pozivaju UEFA-u da zaustavi tu suludu ideju. Navijači Liverpoola poznati su kao jedni od najvjernijih i najstrastvenijih, a legendarna tribina Kop je simbol navijačke ljubavi i odanosti klubu. No pristaše "redsa" su bijesni jer je i Liverpool među osnivačima Superlige, ovog tjedna uklonit će svoje zastave s Kopa i poručuju: Više ne možemo pružati podršku klubu koji financijsku pohlepu stavlja iznad integriteta igre.
Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA ODBOJKAŠE

Mursaši nemaju namjeru večeras zaključiti sezonu

Najčitanije iz rubrike