Regija
CESTA OD KAPELNE DO GOLINACA

Svi žele asfalt, ali novca zasad nema
Objavljeno 27. studenog, 2020.
KRUNOSLAVLJE


Mještani Krunoslavlja, naselja u općini Viljevo, dolaskom jeseni i zime postaju sve nervozniji zbog makadamske ceste na izlazu iz sela. Cesta kroz njihovo selo asfaltirana je, ali nije ona koja povezuje naselja Kapelnu i Golince u dužini od oko osam kilometara, a Krunoslavlje je smješteno između ta dva naselja.


Mještani upozoravaju da zimi najviše trpe od udarnih rupa jer hladno i vlažno vrijeme te kiša i snijeg pruzročuju još veće uništenje cestovnih površina. Otišli smo u Krunoslavlje te se uvjerili da prelazak preko neravnina nije nimalo ugodan. No duboke i tvrde rupe nisu krive samo za neudobnu vožnju, nego udarci u njih mogu prouzročiti oštećenje kotača, guma, ovjesa vozila, što rezultira onda i velikim računima za popravke. U razgovoru s pojedinim mještanima doznali smo da su često prisiljeni koristiti duže, obilazne puteve.


– Do Kapelne imamo oko četiri kilometara, a gotovo toliko do Golinaca. No zbog udarnih rupa ide se okolnim putem i vozimo se više od 20 kilometara, a dvostuko više od toga do Donjeg Miholjca jer idemo preko Magadenovca. Od 1993. godine, kada se moj djed doselio u Krunoslavlje, obećava se asfaltiranje ceste. Željeli bismo da se bar asfaltira cesta u smjeru Golinaca – kaže Damir Šorgić.


No početak asfaltiranja lokalnog cestovnog pravca od Krunoslavlja do Golinaca, ukupne dužine 3,3 kilometara, još se ne nazire. Riječ je o višemilijunskoj investiciji, za koju je novac još uvijek neizvjestan.


- Rekonstrukcija ovog cestovnog pravca po trenutačnim cijenama iznosila bi od 10 do 11 milijuna kuna. I mi bismo željeli asfaltirati taj pravac, pa smo stoga pripremili projektnu dokumentaciju i imamo ishođene građevinske dozvole za cjelokupni cestovni pravac od Krunoslavlja do Golinaca. Realizacija ovisi samo o osiguravanju financijskih sredstava, a kada će i kako biti osigurana u ovom trenutku ne mogu odgovoriti – ističe Tihomir Glavaš, ravnatelj Uprave za ceste Osječko-baranjske županije.


Navodi da se sve ceste s tucaničkim kolnikom održavaju kroz Program redovitog održavanja, i to redovito u proljetnom i jesenjem terminu, kada se obavlja njihovo profiliranje i dogradnja kamenog materijala ako je to potrebno.

I načelnik općine Viljevo Dominik Knežević naglašava kako je njegova želja da se cestovni pravac asfaltira, ali cjelokupna dionica od Kapelne do Golinaca. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike