Regija
PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Uz mali vrt, zadatke u prirodi i kreativne radionice, u planu su i izleti
NAŠICE - U Ulici Nedjeljka Hlevnjaka u Našicama otvoren je Pedagoški šumski centar Šumski radoznalci, jedinstven edukativni centar u Hrvatskoj namijenjen djeci, ali i odraslima.

Koncipiran je kao mjesto koje obiteljima i djeci omogućuje zabavno, kvalitetno, kreativno i poučno povezivanje s prirodom. U Pedagoškom šumskom centru djeca će imati priliku kroz igru, istraživanje te sudjelovanje u timskim izazovima, uz stručno osoblje, iskustveno učiti u aktivnostima na otvorenom tijekom svih godišnjih doba. U centru će se provoditi programi šumske pedagogije za djecu od 3 do 11 godina, a svaki se sastoji od različitih radionica koje su metodički osmišljene. Program Šumski vrtlarko namijenjen je za djecu od 3 do 5 godina, a Šumski školarko za djecu od 6 do 8 godina. Za djecu od 9 do 11 godina osmišljen je program Šumski radoznalko. Svaki program održavat će se jedanput tjedno u grupama po deset polaznika. Tu je i Šumski rođendanko, gdje će djeca svoj dan moći proslaviti u prirodi.

Za pokretanje Pedagoškog šumskog centra zaslužna je pedagoginja Nina Erdeš Babić, čija je vizija stvoriti prostor u kojem će djeca otkrivati čari prirode kroz različite aktivnosti. Kaže kako je cilj da djeca što više slobodnog vremena provode u prirodi, a da istovremeno usvajaju nova znanja i životne vještine koje su nužne za njihov kvalitetan psihofizički razvoj.

- Pedagoški šumski centar Šumski radoznalci prvi je takav centar na prostoru Hrvatske, čiji je osnovni cilj poticanje djece da što više vremena provode u prirodi, istražujući u pokretu. Naša tri programa proizišla su iz spoznaje da su djeca sve manje aktivna, pretežito vezana uz sjedenje i digitalne uređaje. Programima želimo djecu vratiti prirodi, okružiti ih zelenilom i potaknuti na istraživanje. Ovo nije samo prostor za učenje, već mjesto gdje će se tkati sjećanja i graditi trajna ljubav prema prirodi - rekla je Nina Erdeš Babić. Istaknula je kako su u planu brojne zanimljive aktivnosti za djecu, ali i roditelje.


- Kroz aktivnosti poput igre i učenja kroz brigu o malenom vrtu, timskih izazova i zadataka u prirodi, kreativnih radionica, izleta i istraživačkih projekata želimo potaknuti djecu da se povežu s prirodom na dublji i značajniji način. Svaka igra ima odgojno-obrazovnu notu, a svaki dječji korak prilika je za učenje u učionici bez zidova, u prirodi. Okružena čarobnom šumom, djeca će istraživati i učiti na njima svojstven način - naglasila je osnivačica centra, u čijem su timu pedagozi i biolozi s višegodišnjim radom u odgojno-obrazovnom sustavu.

Stručni tim djecu će rasporediti u manje grupe te će kroz igru probuditi njihovu znatiželju i pokazati kako učenje u prirodi može biti korisno. Međutim, primarni je cilj edukacije dobra zabava jer u takvim uvjetima djeca najlakše, najbrže i najučinkovitije uče.

Snježana Fridl
Možda ste propustili...

UČENICI I NASTAVNICI EKONOMSKE ŠKOLE I. DOMCA U AKCIJI CK-A

Prvi put krv darovalo čak 25 osoba

LIKOVNA KOLONIJA BELIŠĆANSKE UDRUGE BEL-ART

Trinaest je “likovnjaka” stvaralo u centru grada

Najčitanije iz rubrike