Sport
MARKO DABRO, PRVI STRIJELAC DRUGE HNL

Nikamo ne žurim, pa tako ni u Gradski vrt
Objavljeno 20. studenog, 2020.
U 11 ovojesenskih nastupa 23-godišnji Vinkovčanin postigao je isto toliko pogodaka, a njegove vrline nisu ostale nazamijećene

I za Marka Dabru Bijelo Brdo bi moglo biti mjesto sreće! Poput nekih nogometaša koji su preko BSK-a ostvarili profesionalnu karijeru i(li) u njoj napredovali. Primjer je Borna Barišić, koji je stasao u tadašnjem trećeligašu BSK-u, a nakon igranja u hrvatskim prvoligašima otišao u ponajbolji škotski klub Glasgow Rangers istodobno izborivši status reprezentativca. Reprezentativni je dres odijevao i Jakov Filipović tako dodatno etablirajući 85-godišnji klub iz sela nadomak Osijeka koji je prije 30-ak mjeseci ušao u Drugu HNL i tamo još uvijek stanuje.

Fiorentina i bolest
Pretprošloga je ljeta u BSK stigao Dabro sa sjajnim životopisom koji je tada imao zaustavljenu krivulju uspona i taj se, sada 23-godišnji (28. ožujka 1997.), rođeni Vinkovčanin našao na raskrižju karijere, odnosno novom početku.

Otkako je prije 17 godina počeo trenirati u Cibaliji, odmah se nametnuo među vršnjacima, a postao je i reprezentativac u svim mladim hrvatskim vrstama, od U-15 do U-21, ne mogavši pri tomu ostati neprimijećen od inozemnih skauta. Tražene vrline prodornog i individualno jakog te ponajprije efikasnoga napadača prepoznali su u Fiorentini, tako da je Dabro, sa 16,5 godina, rodni grad zamijenio Firencom, gdje je igrao za U-19 momčad tog člana Serie A. Nije mu Italija tada bila suđena jer je u čak tri navrata dres Fiorentine mijenjao onim Cibalije, čiji je, naposljetku, član ponovno postao ljeta 2016. godine.

- Izvjesno je bilo da me se Fiorentina nije htjela olako odreći, pa me više puta vraćala i posuđivala da mi ipak nije ponudila pravi ugovor i mjesto u seniorskom sastavu. Osim promjene sredine, posebice su mi teško padale sve aktivnosti u kojima sam davao maksimum, ali se činilo kao da pri tome nekoga nosim na leđima i brzo sam se umarao. Trebalo je proći nekoliko godina da bi mi u Vinkovcima dijagnosticirali mononukleozu, ali, srećom, karijeru nisam morao zaključiti, nego se organizam uspio oporaviti i biti spreman pomoći Cibaliji u prvoligaškim borbama. Igrati u rodnom gradu bilo je zadovoljstvo koje nije dugo trajalo jer je Cibalia upala u probleme te sam tražio novi klub - o nedavnoj prošlosti pričao je taj ljevonogi napadač koji se ne bi posve mogao svrstati u debatu trebaju li nogometaši u inozemstvo odlaziti kao tinejdžeri ili kao gotovi proizvod s imenom. Bolest je, očito, bila problem za napredak. U ljeto 2018. Dabro je otišao u prvoligaša Goricu te poslije šest mjeseci bio ustupljen slovenskom prvoligašu Bravu iz Ljubljane. U Gorici ga nisu dočekali baš raširenih ruku.

Zov bijelo-plavih
- Na mojoj su poziciji, u međuvremenu, angažirali strance kojima, očito, tada nisam bio konkurentan, tako da je izostao potpis novog ugovora. Uslijedio je povratak kući i dolazak u obližnji BSK, gdje su me iznimno korektno primili te sam zadovoljan provedenim vremenom u tome klubu. Trenutačno me aktualna koronavirusna kriza, kao i ostale, usporila, ali vjerujem da ću biti još bolji - samozatajni će Marko, kojeg je prekid prošle sezone zatekao na drugom mjestu liste drugoliogaških strijelaca. U tome posljednjem kolu akumulirajući žute kartone, zbog čega nije igrao na ovojesenskom startu, ali je stoga u sljedećih 11 prvenstvenih utakmica bio starter u žuto-plavoj postavi te postigao isto toliko pogodaka. Smjestivši se na vrh drugoligaških strijelaca, zbog čijeg statusa i ostavljenog dojma stalno ima upita iz prvoligaških sredina, pa i međunarodnog predznaka. Najuporniji je bio susjed iz Osijeka i koračić je, prije nekoliko tjedana, nedostajao da Dabro karijeru nastavi u Gradskom vrtu. Vrata, međutim, nisu zatvorena...

- Bila je obostrana želja uspostaviti suradnju, ali se nismo uspjeli dogovoriti te sam ostao u BSK-u. Ostavljajući mogućnost obnove tih pregovora u kojima nedavni i tajming nije bio povoljan budući da nije uputno dolaziti u novu, jaču i formiranu sredinu tijekom natjecateljskog ciklusa. Bjelobrdski je uhvatio zalet i u njemu se ugodno osjećam posebice jer smo dobro društvo, a i u blizini sam Vinkovaca tako da nikamo ne žurim. Važem ponude i nadam se da ću izabrati najbolju, sad imam više iskustva, posložio sam neke kockice u glavi, razmišljam na drugi način nego kada sam vrlo mlad otišao od kuće - zaključio je Dabro, čija je kvaliteta, nedvojbeno, prerasla Drugu HNL.

Dražen Lekšan
BSK danas gostuje u Čakovcu
Nakon kratke stanke nogometaši BSK-a nastavljaju drugoligaško prvenstvo, a danas (petak, 17 sati) čeka ih ogled u Čakovcu protiv Međimurja. Od osam ovojesenskih gostovanja iz posljednjih šest je u Bijelo Brdo donesen po bod. Taj niz remija bilo bi prihvatljivo nastaviti u Čakovcu, gdje stanuje izrazito domaćinski sastav i boljestojeći u redoslijedu od štićenika trenera Tomislava Steinbrücknera, koji Međimurju neće moći suprotstaviti najjaču moguću momčad. Ništa zapravo nova u “žuto-plavom” taboru, koji, međutim, na sjeverozapad Hrvatske ne odlazi bez ambicije. Ako ne bude novih iznenađenja, BSK će na taj susret 14. kola bez šest igrača (Gavrić, Aleksić, Mitrović, Lozić, I. Mihaljević, Gagulić).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike