Sport
HRVATSKA U NAJJAČEM SASTAVU

Benović: Malo sam iscrpljen i umoran, ali nadam se da će biti dobro
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Talijanski je Rimini od srijede do nedjelje (od 24. do 28. travnja) domaćin Europskog prvenstva za gimnastičare, na kojem će Hrvatsku predstavljati Tin Srbić, Aurel Benović, Filip Ude, Mateo Žugec, Marko Sambolec i Liam Rabić. Hrvatska je u Italiju otputovala u svom najjačem sastavu i s velikim ambicijama.

Nakon što je prije nekoliko dana u Dohi sjajnom izvedbom na parteru, ali i preskoku, osigurao put na Olimpijske igre u Parizu, Osječanin Aurel Benović nije imao puno vremena za odmor i slavlje.

- Malo su se slegnuli dojmovi nakon Dohe. I dalje smo trener Vladimir Mađarević i ja presretni zbog plasmana na Olimpijske igre, doista jedan prekrasan i veliki rezultat. Sad se okrećem Europskom prvenstvu. Malo me iscrpio taj cijeli put iz Dohe prema Riminiju, nisam baš dobro spavao, imam upalu mišića nogu, sada je to malo došlo do izražaja kada je sav taj adrenalin splasnuo. Nadam se da će sve to biti dobro do današnjih kvalifikacija. Prvo nastupam na preskoku i nadam se da ću dobro odraditi oba skoka i da neće biti nekih velikih pogrešaka. Danas (srijeda) očekuje me i nastup na parteru, gdje očekujem da ću dobro odraditi svoju vježbu koja će imati početnu ocjenu 6.3. Znam da, ako odradim svoje, mogu biti konkurentan za ulazak u finale. Samo da se sve poklopiti i bude onako kako priželjkujemo - poručio je Benović, koji je europsku medalju osvojio prije četiri godine na parteru u Mersinu.

Jedan od najjačih hrvatskih aduta u Italiji je Tin Srbić na preči. Nakon osvojenog svjetskog srebra u Antwerpenu prošle godine i osigurane olimpijske vize Tin se na velika natjecanja vratio početkom ožujka u Bakuu. Slijedio je vrlo dobar nastup na Svjetskom kupu u Osijeku, ali kod njega je sve podređeno Olimpijskim igrama u Parizu. Sva natjecanja služe kao zagrijavanje za to.

- Polako se penjem u formi kao što je to i bio plan u prvom dijelu ove godine. Forma je već dosta visoko otišla u Osijeku na Svjetskom kupu, u finalu je izvedba već bila jako dobra i ta početna ocjena se penje. U Osijeku sam radio vježbu s početnom ocjenom 6.1, sada sam na nekim treninzima odradio vježbe s početnom ocjenom 6.3, to je plan za Rimini. Treneru Lucianu Krceu i meni na ovom Europskom prvenstvu rezultat nije primaran, naravno da, ako odradim dobre vježbe, on će doći. Najvažnije mi je staviti se najbliže moguće u situaciju kakva bi me mogla dočekati na Olimpijskim igrama u Parizu. Zbog toga ću već u kvalifikacijama ići na početnu ocjenu 6.3 - kazao je Srbić.

I. Liović
Prvo u finale, pa što bude
Za 37-godišnjeg Čakovčanina Filipa Udea, specijalista za konja s hvataljkama, ovo je čak 19. seniorska europska smotra. Dvaput je bio srebrni, 2008. u Lausannei i dvanaest godina poslije u Mersinu. Prije nastupa poručuje kako na treninzima odlično radi, u dobroj je formi i nada se ulasku u finale, a onda što bude.

Seniorske kvalifikacije na rasporedu su u srijedu s početkom u 10 sati. Finala po spravama slijede u petak i subotu.

U Riminiju se istovremeno održava i Europsko juniorsko prvenstvo. U kvalifikacijama u četvrtak sudjelovat će pet hrvatskih reprezentativaca: na parteru će nastupiti Teo Bartolec (GK Vindija), Branimir Udovičić (GK Split) i Filip Perestegi (GK Novi Zagreb), na konju s hvataljkama Tomislav Pavić (GK Salto Zadar), a na preči Niko Nevešćanin (GK Salto Zadar).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike