Regija
NOVA TRAGEDIJA U OBITELJI ŠPIONJAK U BABINOJ GREDI

U dva i pol mjeseca, nakon
7-godišnje Branke, umrla im i
druga kćer, 6-godišnja Blaženka
Objavljeno 21. lipnja, 2020.

Vezani članci

VELIKA TRAGEDIJA POGODILA JE OBITELJ ŠPIONJAK IZ BABINE GREDE

Malena Branka izgubila je bitku za život, bolest je ipak bila jača

DJEVOJČICE TEŠKO OBOLJELE

U samo dva mjeseca tri sestre u dobi od 6, 7, i 11 godina dobile upalu mozga

Velika tragedija i neopisiva tuga ponovno su pogodili obitelj Špionjak u Babinoj Gredi, čije su čak tri kćerke, u dobi od 6, 7 i 11 godina početkom veljače teško oboljele od rijetkog oblika upale mozga.  Golemim bolom shrvani roditelji,  Matea i Mario, u samo dva i pol mjeseca izgubili su i drugu kćer. Nakon što je 2. travnja u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu preminula sedmogodišnja Branka, u subotu, 20. lipnja, tjedan dana prije svog sedmog rođendana, umrla je i godinu dana mlađa Blaženka. Djevojčica je, ispričala nam je neutješna majka, preminula od posljedica gušenja kroasanom.  Blaženka je sredinom svibnja otpuštena iz bolnice kući, gdje se oporavljala skupa sa sestrom Teom (11). Nakon dolaska iz bolnice, gdje je, kao i sestrica Branka, bila na respiratoru, Blaženka je postala hikperaktivna i jako agresivna. Zbog posljedica oštećenja mozga u početku nije mogla nikako na noge, izgubila je i osjećaj boli, a imala je i neutaživu želju za hranom. Majka ju je četiri puta dnevno morala kateterizirati, a noću joj stavljati pelene, kao i Tei, a dnevno su skupa pile 36 različitih tableta.

- Nije se mogla kontrolirati kada je u pitanju hrana, pojavili su se problemi sa gutanjem jer kada je trebala progutati zalogaj, zabacila bi glavu unatrag i nije se snalazila. Jako je teško gutala. U petak smo bili na kontroli u Zagrebu i sve sam to ispričala liječnici, naručili su nas na dodatne pretrage sljedeći tjedan, a naša Blaženka je sutradan umrla - ispričala nam je očajna majka Matea. Djevojčica je u subotu poslije ručka uporno tražila svoj najdraži kroasan dok ga nije dobila. Bila je u sobi sa sestrama Teom, Anitom i Nikolinom, a onda se samo srušila na pod i počela se gušiti i plaviti. Šokirani roditelji su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, majka joj je odmah izvadila komad kroasana iz grla, u pomoć su priskočili i susjedi, napravljen je i Heimlichov zahvat, masaža srca, umjetno disanje, a stigla je i Hitna pomoć. Djevojčica je završila u vinkovačkoj bolnici. Liječnici su se dugo borili za Blaženkin za život, ali nisu uspjeli. Zbog obdukcije tijela koja će biti obavljena, posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 24. lipnja, na babogredskom groblju.
Inače, uzročnik bolesti od koje su oboljele tri sestrice još nije utvrđen, liječnici pretpostavljaju da je riječ o rijetkom obliku Bickerstaff encefalitisu. Može biti bakterija, genetski uvjetovana promjena, ali se, rečeno je roditeljima, može raditi i o autoimunoj bolesti. Uzorci krvi djevojčica poslani su na analizu u Njemačku i još se čekaju rezultati koji bi trebali pomoći u otkrivanju okidača bolesti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

ODOBRENA DRŽAVNA POTPORA

Za rad vrtića 220 tisuća kuna

GRADSKI PROGRAM POTPORA

Poljoprivrednicima 350 tisuća kuna

MARINA BUDIMIR SMIJENILA DIREKTORA TVRTKE KOM-ILOK

Kopilaš: Željela je uvesti nezakonit javni prijevoz

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ČEKAJU SE REZULTATI ANALIZE VODE

Nezapamćen i zagonetan pomor ribe u rijeci Karašici

2

RAZRJEŠENJIA I IMENOVANJA SVEĆENIKA

Lenić službu župnika preuzima 25. kolovoza

3

VELIKA AVANTURA VALPOVČANINA S NJEMAČKOM ADRESOM

Od Koelna do Valpova Bruno Drnovšek putuje biciklom!