Regija
DRASTIČNE PREKRŠAJE RADE MLADI BEZ VOZAČKE DOZVOLE

Uhvaćen rekorder s 4,4 promila
Objavljeno 10. veljače, 2020.
NAŠICE - Krajem prošle godine, u vrijeme božićnih blagdana kada je gužva bila svugdje, i u trgovačkim lancima, i na prometnicama, službenici Policijske uprave Našice zabilježili su drastične prekršaje u prometu, i to one vezane uz vožnju u alkoholiziranom stanju.

- Broj prekršaja ovisi o mjesecu, a događaju se najčešće uoči blagdana ili pak Vinceva, kada su i nadzori u prometu također povećani – rekao nam je Livio Stošić, policijski službenik za prevenciju i sigurnost u cestovnom prometu. U tom razdoblju ulovljen je rekorder u naselju Koška. Riječ je o tridesetogodišnjaku koji je s 4,4 g/kg u krvi upravljao osobnim automobilom koji nije bio registriran, a, uz to, kod sebe nije imao vozačku dozvolu ni osobnu iskaznicu. Tom je vozaču izdan prekršajni nalog u iznosu od 13.500 kuna, a u trajanju od tri mjeseca izrečena mu je zabrana upravljanja motornim vozilom. Slična situacija s nešto manje promila, ali dovoljno da se dogodi neka nesreća s teškim posljedicama, zabilježena je u Zoljanu, gdje je uhvaćen 28-godišnjak koji je upravljao vozilom s 2,01 g/kg, i to bez položenog vozačkog ispita. Njemu je izrečena kazna od 20.000 kuna, uz tromjesečnu zabranu upravljanja svim motornim vozilima nakon što položi vozački ispit, a slična kazna izrečena je i 21- godišnjaku iz Zoljana, koji je također upravljao vozilom u alkoholiziranom stanju uz prisutnost od 1,41 g/kg alkohola u krvi. Kod takvih osoba, pri uhićenju u alkoholiziranom stanu, policijski službenik procjenjuje njegovo svjesno stanje.

- Ako postoji strah da će nastaviti činiti prekršaje, smještamo ih u posebnu prostoriju do najduže 12 sati, odnosno do otriježnjenja – ističe naš sugovornik, te dodaje da policija građane svakodnevno upozorava na ne kršenje zakona preko medija, gdje najavljuju svoje akcije, kao pojačane mjere, koje provode još od kolovoza. Tako svaki vikend love one koji počine prekršaje poznate kao “ubojice u prometu”, a to su brzina, alkohol, pojas i mobitel, što rezultira upravo hvatanjem i kažnjavanjem navedenih slučajeva te prevencijom većih kaznenih djela, odnosno smrtnih posljedica. I.Ćosić
Recidivisti su i dalje najveći problem
“Dva najgora slučaja koje sam naveo počinili su novi počinitelji, dok mi u našoj evidenciji imamo ukupno 35 najtežih ponavljača prometnih prekršaja, primjerice, upravljanja vozilom prije stjecanja prava, vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja neregistriranim vozilom te vožnja neprilagođenom brzinom”, kaže nam Livio Stošić. Stošić ističe da se najviše trude boriti s ponavljačima kaznenih djela, i to tako da ih pri prekršaju uhite i privedu na Prekršajni sud, gdje im se određuje kazna zatvora koja može trajati i do 60 dana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike