Sport
GUSTA MAGLA NIJE SMETALA OSJEČANIMA

Bijelo-plavi dugo lomili, a onda posve "razmontirali" Lokomotivu
Objavljeno 8. prosinca, 2019.
Susret se prelomio nakon sat vremena igre, nakon vodstva bijelo-plavih i isključenja Kastratija

Vezani članci

TRENER OSJEČKIH NOGOMETAŠA ZADOVOLJAN POSLIJE “ČETVORKE”

S klupe nisam uopće vidio što se događa na drugoj strani igrališta

Osijek je u Gradskom vrtu protiv uvijek neugodne Lokomotive na koncu došao do pobjede koja je bila najuvjerljivija ove sezone na domaćem terenu. Bila je to čudna utakmica u čudnim okolnostima, jer je gusta magla onemugaćavala normalan pogled na teren.


U prvome dijelu nije se dalo naslutiti kako će nogometaši Osijeka biti tako efikasni, jer bila je to tvrda utakmica bez mnogo prilika. No, u nastavku su dvije situacije susret posve usmjerile na stranu bijelo-plavih. Prvo kazneni udarac nakon igranja rukom Mersinaja koji je Marić pretvorio u vodstvo bijelo-plavih, a ubrzo nakon toga drugi žuti karton nervoznog Kastratija, što je goste iz Zagreba ostavilo bez ikakvih izgleda. Kada je Pilj 12 minuta prije kraja zabio drugi pogodak Osječani su se posve opustili i počeli slagati lijepe akcije, pa je pred Grbićem bilo mnogo prometa, pala su još dva pogotka, a moglo ih biti bar još toliko da vratar gostiju nije bio raspoložen i u dva navrata obranio čiste prilike prvom strijelcu HNL-a Mirku Mariću. No, neće Osječani žaliti previše zbog toga, jer su se drugoplasiranom Hajduku približili na samo dva boda, a uz to su popravili i razliku pogodaka.

Malo pravih prilika

Gusta magla gotovo je posve onemogućila normalno gledanje zbivanja na terenu. Naravno, to govorimo iz kuta onih koji su bili na tribini, jer na terenu su valjda postojali uvjeti za igru, bar oni minimalni kad je vidljivost u pitanju. U takvim okolnostima malo toga smo konkretnog mogli vidjeti ili zapisati. Osijek je u početku susreta imao nešto više od igre, ali nije uspijevao kreirati neku ozbiljniju opasnost pred Grbićem. Uglavnom se prijetilo udarcima s distance s kojima se vratar Lokomotive obračunavao bez problema. Prva prijetnja Osječana stigla je nakon udarca iz kuta koji je izveo Lopa s lijeve strane, a pred vratima Lokomotive najbolje se snašao Škorić i pucao glavom, ali je iznudio samo novi korner, jer je Grbić izvadio taj udarac ispod grede. U 24. minuti Kleinheisler je oprobao sreću udarcem s 20-ak metara koji je završio u Grbićevom naručju. Osijek je bio nešto poduzetniji, ali bilo je očito kako je njegova igra ipak opterećena određenom dozom opreza i respekta prema opasnoj tranziciji koju ima Lokomotiva. Zato se uglavnom igralo na sigurno i bez nekakvog prevelikog rizika, a u 29. minuti vidjeli smo i zašto. Nešto se događalo na desnoj strani napada Osijeka koji je za nas bio u potpunoj magli, valjda su Osječani izgubili loptu u kombiniranju, i odmah je iz te magle stigla duga lopta prema Kastratiju na drugu stranu koji je već pobjegao Talysu, ali ga je pravovremenim izlaskom s vrata u nadiranju zaustavio Ivušić koji je bio prisiljen istrčati na gotovo 35 metara od gola i raščistiti tu opasnost. Kako je vrijeme odmicalo i Zagrepčani su dolazili do razdoblja igre u kojima su imali više loptu u nogama, no ni oni nisu natjerali obranu Osijeka u kojoj je dominirao pravovremeni i koncentrirani Škorić, na neka veća iskušenja. U 32. minuti prema Grbiću zapucao je Marić, no ni taj udarac nije bio dovoljno jak i precizan da bi prevario vratara Lokomotive. Magla je na trenutke bila toliko gusta da se na terenu gotovo ništa nije vidjelo, a u završnici prvoga dijela Lokomotiva je zabilježila svoj prvi udarac u okvir vrata. U 45. minuti Osijeku se otvorila mogućnost za brzu akciju, ali je Marićev pas prema Lopi bio neprecizan i lopta se kao od zida vratila pred kazneni prostor Osijeka gdje ju je iskosa s desne strane prihvatio Kastrati, ušao korak-dva u njega i onda pucao izravno u Ivušića.

Raspucani Osječani


U nastavak utakmice Osijek je ušao s jednom promjenom u momčadi. Umjesto Lope na terenu se našao Pilj, a u 49. minuti bilo je opasno pred vratima gostiju. Ndockyt je poslao prizemnu loptu s korner-linije u sredinu gdje je bio Marić, ali je njegov pokušaj s 3-4 metara s prve vratnice uspješno blokiran. Ipak, Osijek je do vodstva došao u 55. minuti. Pogotku je prethodio ubačaj Talysa s lijeve strane koji je rukom presreo Mersinaj, neposredno ispred suca Bebeka koji je bez razmišljanja pokazao na "bijelu točku". S nje je Marić udarcem "rastavio" Grbića i zabio svoj 12 pogodak ove jeseni. Ubrzo su Osječani dobili još dobrih vijesti. Naime, od 62. minute nisu imali samo rezultatsku, nego i brojčanu prednost. U toj minuti isključen je Lirim Kastrati zbog drugog žutog kartona, nakon vrlo žestokog starta. Osječani su tu priliku i iskoristili. Pametno su čuvali loptu i čekali priliku iz koje bi opasno ugrozili vrata gostiju. Prva takva dogodila se u 76. minuti kada je Mersinaj na rubu kaznenog prostora srušio Pilja, a Bočkaj je pucao iz slobodnog udarca, no nije bio precizan. Dvije minute kasnije riješene su dvojbe oko pobjednika susreta, ako ih je uopće i bilo. Bila je to brza akcija koju je započeo Talys odličnom dubinskom loptom za Marića, a on je nesebično proigrao Pilja kojem nije bilo teško postići drugi pogodak za bijelo-plave. Još ljepša bila je akcija za treći pogodak Osijeka. U kaznenom prostoru dupli pas, koji su odigrali Kleinheisler i Žaper koji je Laszla doveo u matnu poziciju za pogodak, što on nije propustio realizirati. Nakon tog trećeg pogotka još dvije dobre prilike za povećanje vodstva imao je Marić, ali ga je u oba navrata odličnim intervencijama zaustavio Grbić, s tim da mu je drugi udarac vratar Lokomotive obranio - glavom. No, zato je u posljednjim trenucima susreta Bočkaj na asistenciju Talysa zaokružio uvjerljivu pobjedu Osijeka od 4:0.
Dalibor Keler
 
Rezultati by SofaScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme maglovito. Teren dobar. Gledatelja: 1533. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) - 7. Strijelci: 1:0 Marić (55-11m), 2:0 Pilj (78) 3:0 Kleinheisler (82), 4:0 Bočkaj (90). Žuti kartoni: Tayls (Osijek), Kastrati, Uzuni, Mersinaj (Lokomotiva). Crveni kartoni: Kastrati (Lokomotiva).

IGRAČ UTAKMICE: MIRKO MARIĆ (OSIJEK)

OSIJEK

4 (0)

Ivušić 6,5, Šutalo 6,5, Škorić 7, Majstorović 6,5, Igor Silva 6, Žaper 6,5 Kleinheisler 7 (od 86. Špoljarić -), Talys 7,5, Ndockyt 5,5 (od 67. Bočkaj 6,5), Lopa 6 (od 46. Pilj 7), Marić 7,5.

LOKOMOTIVA

0

Grbić 6,5, Moharrami 6, Mersinaj 5, Cokaj 5,5, Marković 5,5, Jakić 6 (od 90. Majić -), Petrak 5,5, Kastrati 5, Tolić 5,5 (od 66. Drožđek 5), Uzuni 5,5, Tuci 5,5 (od 73. Halilović -).
1:0

Talys je ubacio slijeva, a Mersinaj je igrao rukom ispred Pilja. pa je dosuđen kazneni udarac koji je Marić rutinski pretvorio u pogodak
2:0

Brzu akciju Osijeka započeo je Talys dubinskom loptom za Marića koji je odlično proigrao Pilja, a on je s desetak metara pogodio donji lijevi kut
3:0

Dupli pas u kaznenom prostoru odigrali su Kleinheisler i Žaper, a Mađar je bez problema još jednom pogodio mrežu
4:0

Talys je ubacio slijeva na drugu vratnicu gdje je bio Bočkaj i desnom nogom pogodio suprotni kut
Možda ste propustili...

SAVATE PRVENSTVO HRVATSKE

HUS-u četiri medalje

MURSA-OSIJEK UZVRATILA KAŠTELANIMA I PORAVNALA SERIJU

Odluka u finalisti doigravanja za prvaka pada u nedjelju

Najčitanije iz rubrike