Sport
DANAS U MADRIDU POČINJE ZAVRŠNI TURNIR DAVIS CUPA

Hrvatska se u Čarobnoj kutiji nada čudima i iznenađenjima
Objavljeno 18. studenog, 2019.

Vezani članci

RAFAEL NADAL PREDVODI ŠPANJOLCE

Nadam se da će promjena biti uspješna

Davis Cup, natjecanje staro 119 godina, ovoga se tjedna prvi put igra u novom formatu i prema novim pravilima. U Madridu se okupilo 18 reprezentacija koje će u jednom tjednu odlučivati o teniskom momčadskom prvaka svijeta.


Lani je u Lilleu igrano posljednje izdanje "pravog Davis Cupa", Hrvatska je u finalu svladala Fracusku, i u Madrid je stigla kao branitelj naslova. I s mnogo problema. Nekoliko dana uoči polaska za Španjolsku u hrvatskom tenisu izdogađalo se mnogo toga, prvo je Marin Čilić zbog ozljede otkazao nastup na završnom turniru, a potom je otkaz dobio naš dugogodišnji izbornik Željko Krajan, a u toj teškoj situaciji neki nisu željeli pomoć iskusnog veterana Ive Karlovića. U novonastalim okolnostima, osim prvog reketa Borne Ćorića te majstora za parove Ivana Dodiga, Mate Pavića i Nikole Mektića, naše uzdanice za drugi singl postali su malo poznati Borna Gojo i Nino Serdarušić. Momčad je to koja ne ulijeva povjerenje na putu do obrane naslova, ali Davis Cup je često znao prirediti iznenađenja. A iznenađenju se nada i Hrvatska u madridskoj dvorani Čarobna kutija (Caja Mágica).


- Nismo u savršenoj situaciji, jer je Čilić ozlijeđen, a on nam je itekako važan. Naša prilika su Ćorić i parovi - poručio je iz Madrida privremeni hrvatski izbornik Franko Škugor pod čijim će vodstvom Borna Ćorić, Borna Gojo, Ivan Dodig, Mate Pavić i Nikola Mektić danas (ponedjeljak) od 16 sati zaigrati protiv Rusije, a u srijedu nam je suparnik domaćin Španjolska.


Rusi su jedina reprezentacija koja je za završni turnir prijavila samo četiri igrača, a onda je otkazom Danila Medvedjeva ostala na trojici. Današnji suparnik Borni Ćoriću bit će Karen Hačanov, a u singlu će zaigrati i Borna Gojo, debi će imati najvjerojatnije protiv Andreja Rubljova.


- Taj otkaz je malo promijenio ukupnu sliku, jer od Medvedjeva sam posljednji put lagano izgubio - kaže Ćorić, koji vjeruje kako su sad Hrvatska ima veće šanse za pobjedu.


- Neću reći da mi je laknulo, jer je i Hačanov jako težak suparnik, iako bi mi moglo biti lakše. Opet, ne volim njegov stil i način kako igra. Moram pogledati njegove mečeve, s obzirom na to da nismo međusobno igrali posljednje dvije godine. To mi je u nedjelju domaća zadaća, pa ćemo vidjeti kako će biti u ponedjeljak.


Ćorić je zbog temperature u Madrid stigao dan kasnije od ekipe, ali kaže kako je sada sve u redu i normalno trenira. No ono što zabrinjava jest njegova loša forma u završnici sezone.


- Istina je, posljednjih šest-sedam tjedana nisam igrao najbolji tenis. Na nekim turnirima i nije bilo loše, ali je izostao rezultat. Motiviran sam da upravo u Madridu odigram svoj najbolji tenis i pomognem momčadi da pobijedimo - dodao je Ćorić, koji na ovom turniru predvodi Hrvatsku kao prvi reket.
Znamo tko će igrati u singlovima, ali ne i u parovima, jer Franko Škugor to nije želio otkriti. Samo je jasno da za dva mjesta kandidiraju Ivan Dodig, Mate Pavić i Nikola Mektić. I. Liović
TEK TRI MJESECA PROFESIONALAC
Oni koji površno prate tenis pitat će se: "Tko je sad ovaj". Borna Gojo je 21-godišnjak koji je u odsutnosti Marina Čilića dobio ulogu drugog hrvatskog reketa i danas će protiv Rusije imati debi u reprezentaciji. Prije samo tri mjeseca postao je profesionalni igrač, a sad ga čeka meč najvjerojatnije protiv Andreja Rubljova, 23. tenisača svijeta.

- Nadam se da ću za Hrvatsku i momke odigrati dobar meč. Dat ću sve od sebe - kaže Gojo, kojemu je Škugor u singlu dao prednost nad Ninom Serdarušićem.

Tko god mu bude suparnik, bit će favorit, ali mladi hrvatski tenisač kaže kako favoriti ne pobjeđuju uvijek.

- U Davis Cupu mogu se dogoditi iznenađenja. Nadam se dobrom meču i iznenađenju - optimističan je Gojo.
Hrvatska u obranu naslova kreće danas protiv Rusije, a meč počinje u 16 sati
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike