Regija
ZANIMLJIVOST O PUTU KOJIM OVIH DANA MNOGI HODOČASTE

Današnji Drava bike tour do Svetišta svete Ane bio je utaban još u 18. stoljeću
Objavljeno 19. srpnja, 2019.
BISTRINCI - Kako se bliži blagdan svete Ane, 26. srpnja, koji se posebno štuje u njezinu Svetištu kraj Drave u Bistrincima, i kako je sve više onih kojih održavaju pobožnost prema toj svetici i pohode ju, osobito devet dana prije svetkovine, iznimno je zanimljiv nedavno javnosti otkriven podatak o putu do Svetišta. Naime, riječ je tzv. Starom drumu koji potječe još iz 18. stoljeća i koji je u svoje vrijeme imao vrlo važnu prometnu ulogu kakvu danas u ovom dijelu Slavonije ima Podravska magistrala.S tim otkrićem o dionici na kojoj se danas nalazi biciklistička staza poznatija kao Drava bike tour te koja je na dijelu između naselja Bistrinaca i Svetišta svete Ane 222 godine nakon izgradnje Svetišta konačno dobila i javnu rasvjetu, upoznao nas je v. d. ravnatelja Muzeja Belišće, Mihael Sučić. On podsjeća da je, prema zemljovidima iz 18. stoljeća, južno od Bocanjevaca bila raširena šuma koja se prostirala od Kapelne preko Koške do Brođanaca te da su kroz nju prolazili mnogobrojni potoci koji su tvorili slavonsku močvaru.

"Unatoč kultiviranom prostoru te razvijenom ratarstvu i stočarstvu, tijekom međuodnosa rijeke Karašice i njezinih pritoka na području naselja Črnkovci i Gat čovjek je redovito izvlačio deblji kraj. Tijekom proljetnih i jesenskih mjeseci kopneni put koji je spajao Osijek, Valpovo i Šokac Miholjac bio je vrlo često neprohodan zbog poplavljivanja Karašice i pritoka oko Podgajaca Podravskih, Črnkovaca i Gata. Budući da je taj put doživljavan kao kopnena žila kucavica svakodnevnog života stanovništva i gospodarskog razvoja, vlastelinska je uprava na čelu s obitelji Hilleprand von Prandau napravila još jedan paralelni kopneni put koji je počinjao na početku Podgajaca prema Gatu, a koji se često koristio kada glavni put nije bio u funkciji. O tome se putu govori već tijekom 1780-ih godina i naziva ga se Stari drum", navodi mladi povjesničar Sučić u svom djelu "Počeci habsburške Valpovštine" iz 2017.

Stari drum je od prve polovice 18. stoljeća spajao Podgajce, Črnkovce, Gat i Bistrince, a od sredine 19. stoljeća i Kitišanci se “ubacuju” između Gata i Bistrinaca. To je put koji već nekoliko stoljeća svakodnevno koriste poljoprivrednici te hodočasnici na putu prema Svetištu svete Ane u Bistrincima i koji u novije doba postaje sve atraktivniji i biciklistima.
L. Aničić
Stari drum je bio pomoćni cestovni pravac koji je povezivao Valpovštinu i Donjomiholjštinu
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike