Sport
SOKOL CENTAR U OSIJEKU

Sređena stara dama: Suvremeni objekt namijenjen sportašima i rekreativcima
Objavljeno 24. svibnja, 2019.

Vezani članci

MARKO PIPUNIĆ, PREDSJEDNIK UPRAVE ŽITO GRUPE

Ponosan sam na Sokol centar i Dobro world cup

Prije gotovo jednog stoljeća položeni su temelji Sokolskog doma u Osijeku, mjesta koje je uvijek bilo prije svega dvorana za gimnastiku, koja u Osijeku ima dugu tradiciju, dužu od 150 godina. Zgrada je dovršena 1928., a novi je život staroj dami udahnut ove godine, kada je kompletna dvorana dograđena i tako prerasla u Sokol centar, koji je već sada jedna od najsuvremenijih gimnastičkih dvorana u svijetu.

Novi Sokol obnovljen je u partnerstvu Grada Osijek i tvrtke Žito d.o.o. Obnova je počela u ožujku 2017., a konačni je rezultat Sokol centar, najsuvremeniji sportski objekt u regiji i šire, u koji je ukupno uloženo 35 milijuna kuna.

Velika i male dvorane
Na 2400 četvornih metara iskoristivog prostora nalazi se pet modernih visokofunkcionalnih dvorana, opremljenih najnovijim spravama. Usporedbe radi, u starom Sokolskom domu postojala je dvorana od 280 četvornih metara, uz stotinjak kvadrata svlačionica i ostalih pratećih prostorija. Središnji dio Sokol centra suvremena je velika gimnastička dvorana, veličine oko tisuću kvadratnih metara, s parterom olimpijskih dimenzija, ali i s, primjerice, platformom za dizanje i spuštanje za treniranje preskoka, koja danas postoji samo u četiri-pet sličnih gimnastičkih dvorana u svijetu. Osim te velike dvorane postoje i manje dvorane, za treninge najmlađih uzrasta, ali i djece s posebnim potrebama, uz dakako pripadajuće svlačionice s toaletima. Na ulazu u Centar lijepo je uređeni kafić, čija terasa pruža jedinstveni pogled na prelijepe osječke parkove. U međukatu su uredski prostori, a na gornjem katu nekoliko manjih dvorana za trening, gdje se provode različiti programi rekreacije za odrasle. Naime, prilikom obnove Sokolskog doma glavna ideja bila je da to bude prostor kojim će se koristiti sve generacije Osječanki i Osječana. Tako će najmlađi provoditi uobičajene gimnastičke treninge za tu dob, a istovremeno njihovi roditelji mogu odrađivati svoje rekreativne aktivnosti u 15 različitih programa na gornjem katu. Među kojima su posebno popularni GOLDEN AGE GYM, namijenjen osobama starije životne dobi. Već sada je u Centru zaposleno desetak licenciranih trenera, koji vode brigu o čak 1100 članova, što je impozantan broj s obzirom na to da je Sokol centar svoja vrata za kompletno građanstvo otvorio početkom rujna prošle godine.

Od tada u njega sve češće dolaze i vrhunski sportaši na pripreme, prije svih gimnastičarke i gimnastičari, ne samo zbog vrhunskih uvjeta nego i zbog primamljivosti lokacije na kojoj se sam objekt nalazi. A doista je ona impozantno. U samoj gradskoj jezgri, usred dijela Osijeka poznatog po lijepim parkovima, što je sigurno privlačno svima.

Za sve uzraste
Tako su od otvorenja u Sokolu trenirale hrvatske gimnastičarke i gimnastičari, poput naše olimpijke Ane Đerek, mlade gimnastičarke iz Izraela, mladići i djevojke iz gimnastičkih klubova iz cijele Hrvatske. Svim gostima i oni koji Sokol centar koriste kao pripremnu bazu namijenjene su i prekrasno uređene spavaonice. Na gornjem katu nalazi se, naime, devet spavaonica s 29 kreveta i kupaonicama. U sklopu kompleksa obnovljeno je i rukometno (malonogometno igralište), koje se protekle zime već koristilo za klizalište, a ono je sada puno veće nego što je bilo u starom Sokolu. Dakako, i na vanjskim terenima provode se zanimljivi programi, poput Roller Campa. Boravak 200-tinjak osoba iz gimnastičkog svijeta sigurno je prilika i za novu promociju svih mogućnosti ovoga objekta, koji će također, sigurni smo, postati jedna od prepoznatljivih osječkih građevina. Mjesto i razlog zbog kojeg će mnogi sportaši rado dolaziti u Osijek. I, naravno, rado se vraćati.

Krešimir Lacković
Prvi put službeni orijentacijski sastanak uoči Dobro World Cupa održan je u Sokol centru
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike