Regija
POKRENULI HRVATSKU

Kormanima će trebati pomoć u opremanju kuće
Objavljeno 10. siječnja, 2019.
Zasad je sedmeročlana obitelj opskrbljena hranom, odjećom i higijenskim potrepštinama
NOVA LJESKOVICA

Hrvatska se ponovno ujedinila kada je najpotrebnije - potreseni tragedijom koja je snašla sedmeročlanu obitelj Velibora i Ivane Korman iz Nove Ljeskovice, na području Općine Čaglin, kojoj je vatrena stihija progutala baš sve što su imali, građani nesebično šalju odjeću, hranu, novac....

Podsjetimo, obitelj s petero djece, od kojih je jedno invalidno, imala je tek toliko vremena da nakon izbijanja požara u svojoj drvenoj kući noću u ponedjeljak spasi goli život - na ulici su se našli samo u pidžamama. Privremeni su smještaj pronašli u ući Veliborove majke. Kako je otac Velibor nezaposlen i koristi status roditelja njegovatelja za 10-godišnje dijete, koje je nepokretno, a majka je na porodiljskom dopustu za najmlađe dijete, financijske su mogućnosti im više nego skromne i svaki oblik pomoć koji im stiže primaju s neizmjernom zahvalnošću. Prvi su im u pomoć priskočili susjedi, prijatelji i sumještani, koji su ih opskrbili hranom, odjećom, posteljinom i higijenskim potrepštinama, kojih za sada imaju dovoljno, a načelnik Općine Dalibor Bardač te požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uručili su im po 10.000 kuna pomoći. Novu nadu nesretnoj obitelji, koja je još uvijek u šoku, ulili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar, koji je obećao da će država do lipnja obitelji sagraditi kuću, te požeški biskup Antun Škvorčević, koji je obećao pomoć preko Caritasa Požeške biskupije.

- Čim je požar bio ugašen, moj suprug je očajno kazao kako ostajemo na ulici jer novca za novu kuću nemamo - kazala nam je jučer Ivana Korman, vidno ohrabrena velikom potporom, a osobito obećanjem o gradnji nove kuće.

- Za sada svega imamo dovoljno, ali vjerujem da će nam potrebe za pomoći biti daleko veće kada se kuća sagradi i kada ju bude trebalo opremiti jer mi to sami nećemo moći, pa će nam svaka pomoć biti itekako dobrodošla - dodaje majka djece u dobi od 14, 12, 10, 9 i jedne godine.

U akciju pomoći uključila se i Policijska uprava osječko-baranjska, čiji su se djelatnici obitelji Korman uručili odjeću, obuću, školski pribor, hranu, madrace, posteljinu, igračke te higijenske potrepštine. Njihovoj su se akciji pridružili župljani Župe sv. Ćirila i Metoda iz Osijeka te učenici 7. b razreda osječke OŠ Mladost, kao i mnogi drugi građani.
I članovi DVD-a Orahovica pokrenuli su humanitarnu akciju za obitelj Korman. "Među našim članovima prikupljamo sredstva kojima ćemo kupiti prehrambene artikle i potrepštine za tu obitelj, a ostvarili smo i suradnju s Crvenim križem Orahovica, koji će u sklopu naše akcije donirati odjeću i obuću te još nešto stvari", kaže zapovjednik DVD-a Orahovica Robert Orina.

Lidija Aničić
Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike