Regija
UDRUGA VETERANA VOJNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA VPŽ

Križić: Zakonom vraćamo dostojanstvo zaslužnima za pobjedu u Domovinskom ratu
Objavljeno 10. studenog, 2018.

SLATINA - U nazočnosti izaslanika ministra hrvatskih branitelja, njegova pomoćnika Nenada Križića, predsjednika županijske HVIDR-e i županijskog Odbora za hrvatske branitelje Mate Bubaša i predsjednika udruge HVIDR-a Slatina Ilije Nikolića kao izaslanika gradonačelnika Slatine te predsjednika i predstavnika brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Virovitičko-podravske županije i grada Slatine, održana je 3. skupština Udruge veterana vojne policije Virovitičko-podravske županije.

Govoreći o nizu aktivnosti koje su proveli i u kojima su sudjelovali članovi udruge, predsjednik Dragan Lacković istaknuo je obilježavanje značajnih datuma iz Domovinskog rata, sudjelovanje na hodočašćima, memorijalima, komemoracijama i sportskim natjecanjima, susrete s ministrima obrane i hrvatskih branitelja te uspješnu suradnju sa srodnim udrugama iz Stolca i Mostara u BiH. 
U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda, članovima županijske Udruge veterana vojne policije u Domovinskom ratu izaslanik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić prenio je pozdrave i zahvalu za sve što su učinili u Domovinskom ratu. – Imate poštovanje ratnog generala pobjedničke Hrvatske vojske, u čijem ste sastavu i vi bili kao specifična postrojba, rekao je Križić čestitajući udruzi na ostvarenim rezultatima i uvijek prisutnom pobjedničkom duhu.

Križić je naveo nekoliko statističkih podataka, među njima i onaj da dnevno od posljedica različitih bolesti umire osam hrvatskih branitelja. Iz Ministarstva je upućeno 1500 poziva na sistematske preglede, a odazvalo se samo 237 hrvatskih branitelja. Kod 65 posto branitelja koji su obavili pregled utvrđeno je pogoršanje zdravstvenog stanja pa su upućeni na dodatne pretrage, što pokazuje da treba savjesnije brinuti o svome zdravlju. Pomoćnik Križić naveo je i brojčane podatke o broju podnesenih zahtjeva za priznavanje statusa ratnog vojnog invalida u državi i u Virovitičko-podravskoj županiji na temelju novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i oštro se suprotstavio manipuliranju s tim brojkama u javnosti. – Kroz taj Zakon vraćamo dostojanstvo onima koji su zaslužni za pobjedu u Domovinskom ratu, rekao je i naveo kakve su sve zahtjeve branitelji i njihova djeca primorani podnositi – od zahtjeva za naknadu zbog nezaposlenosti, zahtjeva za besplatne udžbenike studentima ili za topli obrok učenicima, do zahtjeva za jednokratne pomoći. – Postavlja se pitanje koliko će to državu koštati, a nitko ne pita kako žive branitelji, rekao je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i ponovno ukazao na potrebu zajedništva i ponosnog isticanja zasluga u Domovinskom ratu.

Mato Bubaš založio se za masovnije odlaske na obilježavanje tragedija u Vukovaru i Voćinu, kako bi i mladi sudjelovali u događanjima vezanim uz Domovinski rat, tamo čuli nešto o tim tragedijama, pričali svojim prijateljima o tome pa i njih zainteresirali za događanja u nedavnoj hrvatskoj prošlosti. 
U raspravi je sudjelovao i Darko Hodak, koji je ukazao na potrebu pojačane brige o bolesnim i nezaposlenim članovima udruge i njihovim obiteljima. – Slažem se da još više polažemo vijence i palimo svijeće pokojnima, ali moramo brinuti i o živima. Treba razmotriti stanje naših članova i vidjeti kome treba pomoć. Ako ništa ne tražimo, ništa nećemo ni dobiti. Naša udruga je prepoznata, ali možda ne u onome smislu u kojemu bi trebala biti, rekao je Hodak.
Uoči skupštine članovi udruge i gosti odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika u Parku 136. slatinske brigade.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike