Sport
ENGLEZI DOŠLI POBIJEDITI

Imamo samo jedan cilj - odnijeti bodove iz Rijeke
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Engleska nogometna reprezentacija večeras će na riječkoj Rujevici imati svoj "prvi put". Utakmicu će prvi put u povijesti igrati pred praznim tribinama. Engleska je prvu međunarodnu utakmicu igrala davne 1872. godine protiv Škotske, dvoboj protiv Vatrenih bit će njezin 988. susret, prvi bez gledatelja, pred potpuno praznim tribinama.
- Bit će ovo vrlo čudno iskustvo. Inače igramo pred puno navijača, ali ovo nisu klubovi, ovo su reprezentacije i jasno mi je da je to drukčije. Šteta, jer ni Hrvatskoj ni nama neće biti ugodno igrati u ovakvim uvjetima. Žao mi je zbog navijača koji nas prate na gostovanjima i koji su bili sjajni ovog ljeta - kazao je engleski izbornik Gareth Southgate, koji s "lavovima" također nije dobro počeo natjecanje u Ligi nacija. Englezi su u 1. kolu na svom Wembleyju poraženi od Španjolske, ali mnogo ugodnijim rezultatom nego Hrvatska. Furija je na Otoku slavila sa "samo" 2:1.
Mogu li prazne tribine gostima biti prednost?
- Mogu, jer Hrvatska neće dobiti energiju s tribina koju inače dobije domaća momčad. Nadam se da ćemo tu prednost iskoristiti.
Southgate, kao i Dalić, nema na raspolaganju svoju najjaču momčad. Zbog problema s ozljedama ne može računati na nekoliko prvotimaca.
- Welbeck, Rose i McCarthy su ozlijeđeni, pokušali smo ih regenerirati, ali nismo uspjeli. Tko će igrati? Nažalost, ne mogu vam otkriti prvih 11 koji će početi utakmicu protiv Hrvatske. Taj podatak uglavnom čuvam i otkrivam ga uoči susreta.
Engleski izbornik doveo je svoju momčad u Rijeku sa samo jednom željom i ciljem, ostvariti dobar rezultat. Po mogućnosti zabilježiti pobjedu u Ligi nacija.
- To nam je primarni cilj. Igrat će najspremniji, a svi koji su došli s razlogom su u momčadi. Nije ovo nikakvo eksperimentiranje ili ‘traženje‘ momčadi, momci koji će igrati protiv Hrvatske zaslužili su biti tu i uživam raditi s njima.
Southgate ne voli riječ "osveta", jer kaže kako se nije došao Hrvatskoj ni za što osvećivati, pa ni za ljetni poraz na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. I zato nije želio govoriti o polufinalnoj utakmici na Lužnikiju prije tri mjeseca kada su nevjerojatni Hrvati pobijedili i “ubili” engleski nogometni san.
A na pitanje o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, odnosno usporedbi u odnosu prema ljetu i sudaru na Svjetskom prvenstvu, Southgate je istaknuo da je unatoč nekim oproštajima momčad Zlatka Dalića i dalje moćna.
- Kakva je Hrvatska u odnosu prema ljetu? Vrlo jaka. Kramarić se vraća, Rebić i Perišić su jaki ofenzivno, vezni red je najbolji na svijetu. Nema Vrsaljka, ali Hrvatska je ljetos pokazala da je jaka i ovo je odličan test za nas. Bili su ljetos jaki, a i sada su vrlo kvalitetna momčad - dodao je engleski izbornik. I. Li.
Englezi vjeruju kako će prazne tribine biti njihova prednost
UZDAJU SE U HARRYJA KANEA
Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je dan uoči utakmice bez problema izdiktirao sastav s kojim će početi utakmicu, ali njegov kolega na klupi Engleske Gareth Southgate to nije htio.

- Kakva su pravila, momčad moram prijaviti do sat vremena prije utakmice. E, onda ćete saznati sastav - kazao je Southgate.

No, neke pozicije su “zicer” i neće biti iznenađenja, kao ona Harryja Kanea, koji će predvoditi ofenzivu Gordog Albiona.

- Kane se često povlači po loptu? Uvijek je to bio dio njegove igre, on uvijek traži loptu i pokušava biti u središtu igre. Na Svjetskom prvenstvu su se on i Sterling odlično dopunjavali. Očekujem pravog Kanea i u ovoj utakmici - kazao je engleski izbornik.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike