Sport
ŽNK OSIJEK SUDIONIK EU SPORT FORUMA

U finalu je bio i osječki projekt
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Ženski nogometni klub Osijek bio je jedini hrvatski sudionik EU Sport Foruma u belgijskom Liégeu. Riječ je o glavnoj platformi za dijalog između Europske komisije i relevantnih sportskih dionika zemalja Europske unije, a cilj Sport Foruma je sagledati napredak postignut u provedbi agende EU-a za sport i tražiti mišljenja o trenutnim i mogućim budućim aktivnostima. ŽNK Osijek bio je sudionik EU Sport Forma na poziv Europske komisije, a predstavljali su ga predsjednik Bojan Bodražić i tajnica Kluba Ivana Svalina.

Skup su otvorili europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova, zamjenik ministra - predsjednika vlade Federacije Valonija-Bruxelles Pierre-Yves Jeholet i član Europskog parlamenta i supredsjedatelj Grupe za sport u Europskom parlamentu, Tomasz Frankowski.

Fokus foruma bili su veliki događaja ovoga ljeta, Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj te predstojeće Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. O toj su se temi kao govornici istaknuli olimpijac i predsjednik belgijskog olimpijskog odbora, Jean-Michel Saive, veleposlanik za sport iz francuskog ministarstva za Europu i vanjske poslove, Samuel Ducroquet, te veleposlanica i članica Organizacijskog odbora UEFA Eura 2024., Celia Sasic. Aktivnosti Foruma obuhvatile su grupne rasprave i panele na visokoj razini u sklopu kojih su se istraživale teme poput borbe protiv dopinga, korupcije, diskriminacije, mobilnosti i mnogih drugih. Sudionici su na ovaj način stekli kvalitetan uvid i razumijevanje načina na koji se sport prilagođava pitanjima gospodarstva, razmjera i inovacija u EU i šire.

U sklopu EU Sport Foruma dodijeljene su i #BeInclusive EU Sport nagrade, priznanja organizacijama čiji rad koristi snagu sporta za poboljšanje socijalne uključenosti skupina u nepovoljnom položaju. Između mnoštva nominiranih projekata iz svih zemalja EU, za #BeInclusive nagradu u kategoriji "Budi ravnopravan" finalist je bio i Ženski nogometni klub Osijek. I to za projekt "Princeze u kopačkama" koji je usmjeren podizanju svijesti o važnosti ravnopravnosti spolova u sportu. #BeInclusive EU Sport nagrade promiču inovativne ideje i inicijative među organizacijama i pojedincima diljem Europe, a pobjednički projekti predstavljaju primjer najbolje prakse u području uključivanja i antidiskriminacije. Europska komisija ih jednom godišnje dodjeljuje za prethodnu godinu u tri kategorije - Rušenje barijera u sportu, Budi ravnopravan i Sport za mir. R.I.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike